Diş Tedavisinde Korkuya Son

Diş Tedavisinde Korkuya Son

Ağız ve diş sağlığında ise tedavi olmak bir kenara; diş hekimi koltuğuna oturmak bile 7'den 70'e herkes için korku sebebi olabilmektedir.

Ağız ve diş sağlığında ise tedavi olmak bir kenara; diş hekimi koltuğuna oturmak bile 7'den 70'e herkes için korku sebebi olabilmektedir. Özellikle  çürük, dolgu, diş taşı temizliği bir yana; implant tedavisi, diş çekimi ya da diğer girişimsel yöntemler hastaları sağlıklı olma yolundan bile alıkoyabilmektedir. Bu bağlamda korkuları ortadan kaybetme ve hastaları tedaviye yakınlaştırma adına akla gelen seçeneği göz ardı etmemek gerekir: SEDASYON..!

Sedasyon, çeşitli ilaçların kullanılarak keg, korku ve heyecan kelimelerinin anlamlarını içinde barındıran anksiyetenin giderilmesi ile ilgili yöntemdir. Diş hekimliğinde hekim-hasta arasında tedavi sırasımda aktif bir bağlantı vardır. Ancak aşırı heyecanlı, korkulu bireylerin yanında tedavinin bir parçası olamayacak çocuklarda, mental retarde ve sendromlu bireylerde sedasyon yöntemi yardıma adeta hızır gibi yetişmektedir. 
Sedasyon, dişhekimi ve anestezi uzmanının işbirliği ile gerçekleşir. Anestezi uzmanı hastanın genel vücut sağlığı hakkında bilgi aldıktan sonra diş hekimi ile beraber tedavinin içeriği ve ursine değerlendirir. Genellikle midozalam adı verilen ilaç hastanın damar yolunun açılması ile damar içine enjekte edilir. Burada tedavi süresi  önem arz ettiği için dişhekimi ortalama 30-45 dakika içinde tedaviyi sonlandırmalıdır. Sedasyonun en önemli özelliği hasta genel anestezide olduğu gibi tamamen bilinç kaybı yaşamaz ve dişhekiminin tedavi sırasındaki komutlarına cevap verebilir.

Sedasyon işlemi hem hasta hem de hekim açısından yapılacak tedaviyi kolaylaştırmaktadır. Dr. Umut Şimşek; ‘Sedasyon’un hasta açısından avantajı, hasta tedaviye katılmakta ancak ne işlem yapıldığını ve içeriğini hatırlamamaktadır. Diş hekimi de korku ve panik yaşayan bir hasta yerine tedaviye destek olan ve işini kolaylaştıran bir hasta ile çalışmanın keyfini yaşayacaktır’ diyor.

Son zamanlarda sıklıkla uygulanan bu yöntemin herhangi bir dezavantajı yoktur ancak işlemi takip eden gün içinde hastaların dikkat gerektiren işlemlerden kaçınmaları ve araç kullanmamaları gerekmektedir. Anksiyeteyi ortadan kaldırması, ağrı ve stresten uzak bir ortam sağlaması açısındam hastaların diş tedavisine devamlılığı açısından da sedasyon büyük önem taşımaktadır.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

Nasıl bir ilac ben menopoza gırdım cok sınırlı ve gergin oluyorum içe bilirmiyım rd yazmış faydası varmı
Magne fort.kroner kalp hastası.iki kere anjiyo olup üç damar tıkanıklığı giderilmiş hastaya Bu ilacı SGK ödermi??
...