Dişlerdeki Asit Erozyonu

Dişlerdeki Asit Erozyonu

Günümüzde modern beslenme alışkanlığının bir parçası olarak tüketilen bazı besinler ‘’diş minesinin aşınması ‘’anlamına gelen asit erozyonuna neden olmaktadır.

Diş Hekimi Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu’na göre, zamanla bu asidik yumuşama dişlerde ciddi boyutta aşınmaya,  dolayısıyla da diş minesinin kalınlığının azalmasına yol açabiliyor. Asit Erozyonu olarak bilenen bu rahatsızlık ayrıca dişlerde sızlama, renk kaybı ve sararmaya neden oluyor. Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, yüksek düzeyde asit içeren yiyecek ve içeceklerin dişlerde geri dönülmez hasara yol açabileceği uyarısında bulundu.

Gazlı İçeceklere Dikkat

Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, son zamanlarda sağlıklı ve besleyici olmaları sebebiyle meyve suları, düşük kalorili ve yağ oranı düşük yiyecek ve içeceklerin özellikle tercih edildiğini söyledi. Fakat Kışlaoğlu’na göre, birçok meyvede ve meyve suyunda, çayda, sirkede, şekerli veya şekersiz gazlı içeceklerde bulunan asidin diş minesinin yüzeyinde yumuşama ve aşınmaya neden olduğunu belirtiyor. Kışlaoğlu, bu nedenle özellikle asitli içeceklerden uzak durulmasının diş sağlığı bakımından önemli olduğunu vurguladı.

Pişirme Yöntemleri Asidi Etkiliyor

Diş Hekimi Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, modern pişirme trendlerinin de yiyeceklerin içindeki asidi etkileyebileceğine dikkat çekiyor. Dr. Kışlaoğlu, İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre kabak, soğan ve biber gibi sebzelerin fırında pişirilmesinin bu sebzelerdeki asidi, haşlama ve kısık ateşte pişirme gibi geleneksel tekniklere oranla arttırdığını vurguladı.

Yemekten Hemen Sonra Diş Fırçalamak Çok Zararlı

Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, ayrıca modern yaşamın diğer gerekliliklerinin de dişlerde asit erozyonu oluşturma riskini arttırdığına da değindi. Bembeyaz dişlere sahip olma modasının, piyasada ciddi biçimde aşınmaya yol açan diş macunlarının artmasına neden olduğunuı söyleyen Kışlaoğlu, şu bilgileri verdi:

“Aşınmaya yol açan diş macunları ve özellikle yemeklerden hemen sonra dişlerin fırçalanması ile yüksek derecede asit içeren yiyecek ve içeceklerin tüketiminin bir araya gelmesi, asit erozyonu oluşumunu hızlandırıyor.

Asit erozyonunun ilk safhalarında dişlerin parlaklığı ya da görünümünde yüzeyin aşınmasına bağlı olarak değişim gözleniyor. Diş minesi aşındıkça, minenin altındaki dentin gözle görülebilir duruma geliyor. Bu da dişlerin daha sarı renkte görünmesine, ayrıca sıcak ve soğuk yiyecek, içeceklere karşı daha hassas olmasına sebep olabiliyor. Asit erozyonu daha ciddi boyutlara ulaştığında ise, dişlerde belirgin sarı lekelere, şeffaflığa, diş uçlarında çatlaklara, daha fazla hassasiyete ve diş yüzeyinde ufak oyuklara sebep olabiliyor.”

Dişlerin Sert Fırçalanması: Dişlerin sert ve hızlı fırçalanması ile diş etleri zarar görür. Dişlerin dentin ve enamel adlı tabakaların aşınmasına neden olur.

Asit erozyonunun etkilerinin geri döndürülemez olduğunu vurgulayan Çağdaş Kışlaoğlu, diş muayenesi sırasında diş hekiminden asit erozyonunun belirtilerini mutlaka kontrol etmesini istememizi öneriyor.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

Nasıl bir ilac ben menopoza gırdım cok sınırlı ve gergin oluyorum içe bilirmiyım rd yazmış faydası varmı
Magne fort.kroner kalp hastası.iki kere anjiyo olup üç damar tıkanıklığı giderilmiş hastaya Bu ilacı SGK ödermi??
...