Yapılan bir araştırmaya göre güneş ışığı eksikliği çocuklarda ve gençlerde migreni tetikliyor olabilir. Mide bulantısı, baş dönmesi ve baş Ağrısı migrenin en sık görülen belirtileridir. Bazı ilaç ve ağrı kesiciler bu belirtilerin azalmasına yardımcı olsa da, hastaların hepsine yardımcı olamıyor.
Migreni Olanların D Vitamini Yetersiz Çıktı
Migreni olan çocuklar ve gençlerin vitamin seviyelerinin ölçülmesi sonucunda, D ve B2 vitamin eksikliği ve CoQ10 adlı, vücudumuzda doğal olarak bulunan ve temel görevi gıdaları enerjiye dönüştürmek olan enzimin yetersiz olduğu bulundu. Gelecek araştırmalarda vitamin takviyelerinin yardımcı olup olmayacağının belirlenmesi umuluyor.
D ve B2 Vitamini Nelerde Bulunur?
D vitamini, vücut güneş ışığına maruz kaldığında derimiz tarafından üretilir. D vitamini ayrıca balık ve yumurta gibi besinlerde de bulunur.
B2 vitamini (riboflavin) ise süt, yumurta ve pirinçte bulunur. B2 vitamini katarakt ve benzeri birçok göz ve sinir sistemi hastalıklarının önlenmesinde rol alır.
CoQ10 enzimi ise vücudumuzda karaciğer tarafından üretilir ve yemeklerden aldığımız şekeri enerjiye dönüştürüp vücudumuzda bu enerjiyi depolar. Bu enerji depolanması ise nefes almamız, kaslarımızın kasılması ve sindirim için önemli bir gerekliliktir.
Araştırmada migrenli hastaların kanındaki D vitamini, riboflavin, CoQ10 ve folik asit seviyelerinin düşük olduğu tespit edildi. Bu maddelerin migrenin ortaya çıkmasıyla ilişkili olduğu düşünülüyor.
Vitamin Takviyesi Almak Migreni Önlemekte İşe Yarar Mı?
Değerleri düşük çıkan hastaların birçoğuna migren önleyici ilaçlar verilirken, az sayıda hastaya vitamin takviyesi verildi. Bundan dolayı uzmanlar, takviyenin migreni önlemede kullanılıp kullanılamayacağına karar veremiyor. Uzmanlar bu konuda başka araştırmaların da yapılacağını belirtiyor.