Alkoliklerin çoğu tedaviye çevre baskısıyla gönülsüz olarak başlar. Tedaviye gereksinimlerinin olduğunu inkar etmeleri nedeniyle bu baskı gereklidir.
Çevresine Ördüğü Duvarı Aşmak
Alkolikler kendilerine ulaşılmasını engellemek için bilerek ya da bilmeyerek çevrelerine duvar örerler. Bu bilinçaltı inkar o denli büyük olabilir ki alkolik sorunun gerçekte ne olduğunu göremez. Tedavinin ilk hedefi yıllardır sürdürdüğü ve yaşamında yıkıma yol açan alkol alışkanlığının sürmesini sağlayan kişisel savunma mekanizmalarını kırmaktır.
Alkolizm Bir Karakter Zaafı Değil, Bir Hastalıktır
Alkolizmin bir hastalık olduğunu kabul etmek oldukça önemlidir. Alkoliği hastalığı yüzünden kınamak yalnızca ondaki kimse tarafından anlaşılmadığı duygusunu besler.
Girişim
Alkoliği, bu ona acı verecek olsa bile, içki içme sorunu olduğu gerçeğiyle yüzleştirin ve inkar etmesine fırsat vermeyin.
Nazik ama içten bir dille alkoliğe yardıma gereksinimi olduğunu, işten kovulmak, boşanmak ya da ailesince terkedilmek gibi sonuçlara hazır olması gerektiğini anlatın. Verilebilecek yeni bir şans alkol bağımlısı tarafından içki içmesine izin verilmesi gibi yorumlanabilir. Alkoliğin sorumluluğu basit ve kesindir. İçmeyi bırakmak ve bir iyileşme programını sadakatle izlemek.
Alkoliğin kendisiyle yüzleştirilmesi için ideal bir yer ve zaman yoktur. Ancak bunu kesinlikle sarhoşken veya içerken yapmamak gerekir. Alkoliği sorunuyla yüzleştirecek ideal bir kişi de yoktur. Saygı duyduğu bir otorite figürü(işveren gibi) olabileceği gibi bir eski alkolik ya da en azından sorunun bilincinde olan biri de olabilir.
Aile üyeleri
Alkoliğin sorunuyla yüzleşmesini sağlayabilecek olan ama aynı zamanda da bundan en çok yaralanabilecek olan insanlar öncelikle aile üyeleridir. Çoğu kez hastalık kendi yaşamlarına da zarar verdiği için kızgın ve kırıcı bir biçimde alkoliği kınarlar.
Bu duygularını belli ettikleri ölçüde, amaçlan yardım etmek olsa bile, ters tepki yaratırlar. Alkoliği kınamak, yalnızca onu daha da uzaklaştırmakla kalmaz, hastalıktan kurtulmasını da güçleştirir. Alkoliklerin bunca yıldır yalnız bırakılmaları ailenin de aynı inkar yöntemini kullanmasından kaynaklanır. Aile üyeleri, sorunun gerçekte olduğu kadar kötü olduğuna inanmak istemezler, alkoliğin yaptıklarını affeder ve içki içmesine çeşitli bahaneler bulurlar. Borçlarını ödemeye, belalardan kurtarmaya ve ona bakmaya devam ederler. Bu alkoliğin içmeyi sürdürmesini kolaylaştırır.
Alkolizm kurbanlarını genellikle alkol bağımlısının en yakınlarından seçmez. Tedaviye alkolik olmayan aile üyeleri de katılmalıdır. Çocuklarının gereksinimlerini hatırlatmak bir alkoliğin ve ailesinin tedavisinde oldukça önemlidir.