Alkolizm

Alkolizm

Alkol tüketiyor musunuz? Peki alkolik olup olmadığınızı nasıl fark edersiniz? Alkolik bireyler bekleyen tehlikeler ve yapılması gerekenler.

Alkolizm, sürekli alkol içme dönemleri. Kontrolünü kaybetme ve istenmeyen sonuçların varlığına rağmen ısrarla alkol kullanımını sürdürme gibi özellikler gösteren uzun süreli ve ilerleyici bir hastalıktır.

Alkol bağımlılığı, alkolün etkilerine ruhsal olarak gereksinim duyduğumuz anlamına gelir. Bu durumda kişi kendisine, ailesine, arkadaşlarına ve işine verdiği zararlara rağmen içmeyi sürdürür. Bunun yanı sıra alkole fiziksel bir bağımlılık da gelişir. Ayrıca özellikle erken yaşta alkolik olan erkeklerin oğullarında alkolizme bir eğilim olduğu gösterilmiştir. Bu genetik faktörler bazı alkoliklerde nörolojik komplikasyonların (sinir sisteminde alkolün neden olduğu bozukluklar)oluşmasına yol açabilir.

Fiziksel alkol bağımlılığının belirtileri arasında, alkole dayanıklılığın giderek artması (tolerans) ve alkol kullanımı kesildiğinde ya da ara verildiğinde yoksunluk belirtilerinin ortaya çıkması bulunur. Tekrar içki içildiğinde bu belirtiler ortadan kalkar. Yoksunluk belirtileri inatçı bir baş ağrısı, sıkıntı hali, uykusuzluk ve bulantı hissinden tremor (titreme dönemleri), bilinç bozuklukları ve katılma nöbetlerine kadar değişebilir. (bkz. Alkol Yoksunluğu ve Delirium Tremens).

Alkole dayanıklılık alkol bağımlılığının ilk işareti olabilir. Bir dönem alkol kullanımından sonra alkolün beklenen etkileri ortaya çıkmıyorsa alkol dayanıklılığı (tolerans) söz konusudur. Bu nedenle normalde zehirlenme belirtilerinin ortaya çıkması gereken bir kan alkol yoğunluğunda bile alkolik kendine hakim gibi görünebilir. Alkol uzun dönem alkol kullananlarda sürekli kullanmayanlardan daha hızlı parçalanır.

Dikkat! Alkol dayanaklığınız ne kadar artarsa artsın, karaciğer saatte alkol derecesi 80 olan 30ml. içkiden fazlasını parçalayamaz. Aşırı alkol kullananlarda, alkol dayanıklılığı giderek azalır ve daha düşük alkol miktarlarıyla sarhoş olabilirler. Bu durum büyük olasılıkla hasara uğramış karaciğerin alkolü daha yavaş parçalamasından kaynaklanır. Ayrıca yaşlanma ve sinir sisteminin tutulmasının da bir rolü olabilir.

Dayanıklılık ve yoksunluk belirtileri dışında alkol alışkanlığı veya bağımlılığının belirtileri nelerdir?

Doktorunuz, karaciğer sirozu, alkolik hepatit veya kardiyomyopati gibi alkol alışkanlığının neden olduğu ciddi hastalıkların klinik belirtilerini ortaya çıkarmak için çeşitli testler yapabilir. Ancak alkolizmin teşhisi bu durumlar ortaya çıkmadan çok önce yapılmalıdır.

Bu sorunun ilk belirtileri davranışlarda ortaya çıkar. Örneğin kişi alkolün evliliğinde yarattığı sorunları sürekli görmezden gelir. Alkolik sorununu kabul etmek yerine ayrı yaşar veya boşanır ve içmeye devam eder. Diğer belirtiler arasında alkoliğin işine gitmemesi ya da işinden kovulması, alkollü araba kullanırken sık sık kaza yapması ve alkol nedeniyle sağlığının bozulması bulunur.

Güvenli şekilde nasıl içileceğini öğrenmek önemlidir. Bir kişinin ne kadar içmesi gerektiğinin ölçüsü dayanıklılık olmamalıdır. Çünkü gerçekte dayanıklılık kişinin bir içki sorunu olmadığına inanmasına yol açar. Şunu unutmayın: Aşın alkol kullananlar tarafından göz ardı edilse de alkol alışkanlığının ilk işareti alkolün yol açtığı zararlı etkilerdir.

 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

Nasıl bir ilac ben menopoza gırdım cok sınırlı ve gergin oluyorum içe bilirmiyım rd yazmış faydası varmı
Magne fort.kroner kalp hastası.iki kere anjiyo olup üç damar tıkanıklığı giderilmiş hastaya Bu ilacı SGK ödermi??
...