Aromaterapinin Hayatımızdaki Yeri

Kokularla ilgilenmiş, çeşitli meyvelerden bitkilerden onların etken maddelerinden elde ettikleri yağlar ile kendi kokularını üretmişlerdir.

Eski Mısır uygarlığında kullanılan bazı kokular altından bile daha değerli olduğu birçok kaynakta yer almakta. Öyle ki binlerce yıl sonra bile Mısır mezarlıklarında daha kapağı açılmamış parfüm şişeleri, özel kavanozlarda yer alan kokuların saklandığı bilinmektedir.

Mısır dışında Çin ve Arabistan topraklarında da kokular fazlaca meşhur ve değerliydi. Çeşitli bitkilerden reçinelerden, özlerden elde ettikleri kokulara ‘’uçucu’’ anlamına gelen per fumme adını vermişlerdir. Zamanla bu isim şu anda da kullanılan Parfüm kelimesine evrilmiştir.

Eski zamanlarda, her uygarlıkta ayrı ayrı kokularla ilgili keşifler devam ederken 11. Yüzyılda İbni Sina (Avicenna) tarafından gül uçucu yağı elde edilmiştir.

Yüzyıllarda geçtikçe, zaman ilerledikçe ve teknolojinin de gelişmesinin etkisiyle kokular artık başlı başına bir sanayi haline gelmiş ve aromaterapi kelimesinin doğmasına vesile olmuştur.

Aromaterapi

Aromaterapi, bitkilerde bulunan uçucu yağlar kullanılarak uygulanan bir terapi yöntemi olarak adlandırılabilir. Bitkilerin özlerinin kullanıldığı ‘’Fitoterapi’’ ile iyileştirmenin bir başka koludur.

Aromaterapide kullanılan uçucu yağların kullanım alanları oldukça yaygındır. Masaj, inhalasyon, kompres ve aromatik banyo uygulamalarında ve nadiren de içilerek kullanılabilmektedir. Masaj yapılırken mutlaka sabit yağlar ile seyreltilmelidirler. Hamileler ve emziren kadınlar mutlaka doktor onayı ile uygulama yapmalıdırlar.

Aromaterapide kullanılan uçucu yağların her birisi ayrı bir inceleme konusu olmakla birlikte genel hatları ile farklı frekanslarda olduklarından, farklı hedefler için kullanıldıklarından ve her birinin birbirinden bağımsız etkilere sahip olduklarından bahsetmek yanlış olmayacaktır.

Tüm aromaların kendine ait iyileştirici etkisi bulunmaktadır ve her birinin, bir kişinin duygusal durumu üzerinde farklı bir etkisi olması kaçınılmazdır.

Turunçgiller genelde canlandırıcı, ruh halini iyileştirici, ilgisizlik, depresyon ve enerji eksikliğini ortadan kaldırıcı veya hafifletmeye yardımcı etkilerinden söz edilebilir. Bu tarz yağlar günlük işler ve enerji için hayati bir kaynak sağlayacaktır. Yasemin ve okaliptüs gibi farklı uçucu yağlarda da benzer etki görülmesi olasıdır.

Mine çiçeği (Yer Minesi), Ylang-ylang gibi afrodizyak etkisi bulunan aromalar duygusallığı ve arzuyu artırır. Rahatlamayı teşvik eder, stresi ve korkuyu azaltır. Zihinsel dengeyi güçlendirici etkisi vardır. Gül yağı, en özel ve nadir frekansa sahip değerli yağlardandır, afrodizyak olmasa da en kadınsı yağ olarak kabul edilir, çünkü kadınlığı, duygusallığı artırır. Ayrıca öz algıyı uyumlu hale getirir, kendi kendine yeterlilik geliştirmeye yardımcı olur.

Çay ağacı, ladin ve nane uçucu yağları ise stresi ve gerginliği azaltmaya, takıntılı düşünceler ve korkularla savaşmaya yardımcı olabilir. Nane uçucu yağı, bir kişiyi neredeyse anında rahatlatma özelliğine sahiptir.

Uçucu yağları, eczanelerden veya normal mağazalardan değil, aromaterapi konusunda uzmanlaşmış yerlerden satın almayı unutmayın. 

Aromaterapide En Sık Kullanılan Uçucu Yağlar 

Lavanta Yağı,

Gül Yağı,

Çay Ağacı Yağı,

Okaliptus Yağı,

Kekik Yağı,

Nane Yağı,

Yasemin Yağı,

Portakal Yağı,

Ylang Ylang Yağı

Nar Çekirdeği Yağı,

Üzüm Çekirdeği Yağı

Bu değerli yağlar aromaterapi alanında kozmetikte, parfümeride başta olmak üzere birçok alanda sıklıkla tercih edilmektedir.

Ürünleri deneyerek kendinize en uygun doğal uçucu yağ kombinasyonlarını keşfetmeniz mümkün!

Herhangi bir narenciye aroması kokusu canlanmanıza yardımcı olur, bu nedenle güne harika bir başlangıç ​​için limon veya mandalina aroması kullanılabilir. Yatıştırıcı ve rahatlatıcı aromaların en iyi etkisi akşam vakitlerinde ortaya çıkar. Uçucu yağlar, bir, iki ve daha fazla sayıda ki farklı yağ ile kombinasyon halinde kullanılabilir.

Uçucu yağların kullanım alanlarının ne şekilde olduğu önemli değil. Mumlar, tuzlu poşetler, kuru çiçekler şeklinde olabilir. Ayrıca aromalı lambalarda kullanılan uçucu yağlar çözülerek banyo suyuna ilave edilerek kremlere ilave edilebilir. Tüm yöntem ve kombinasyonlarla ilgili daha fazla ayrıntı bulabilmek mümkün.

Mağazadan hazır kurutulmuş çiçek seti satın alınabilir. Bu tür setler uzun süre kokmaz, aromalarını periyodik olarak değiştirebilirsiniz. Vazoları farklı odalara koyabilir ve bunlara farklı yağlar ekleyebilirsiniz. Yatak odasında ve mutfakta nane veya gül kokusu gibi aromalar tercih edilebilir.

Genellikle hayatımızın ne kadarının kokularla bağlantılı olduğunu fark etmeyiz. Genel olarak aromaterapi bilgisi, duygusal durumunuzu yönetmenize ve evinizde rahat bir ortam oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Evinizin uyum ve sevgi kokmasına izin verin.