Hacamat (Kupa Tedavisi)

Bir akupunktur yöntemi olan hacamat yani kupa tedavisi; deride küçük kesiler oluşturularak vakumlama yardımıyla vücuttan toksinlerin atılmasıdır.

Bir akupunktur yöntemi olan hacamat yani kupa tedavisi; deride küçük kesiler oluşturularak vakumlama yardımıyla vücuttan toksinlerin atılmasıdır. Bu tedavi yöntemi ile; beden, vücudun atamadığı ağır metaller, toksinler, kullanılan ilaç ve gıdaların vücutta bıraktığı kötü etkilerden arındırılır.

Hacamat damardan kan verme işlemi ile kıyaslanamaz. Kan verme işleminde vücudun kullandığı açık renkli temiz kan gider. Hacamatla çıkan kan ise jöle veya yoğurt kıvamında, tamamen pis ve zararlı kandır. Bu pelteleşmiş pis kan; kan özelliğini tamamen yitirmiş, vücudun artık kullanmadığı, damarda dolaşmayan ve toksik maddeler içeren bir özelliktedir.

Detoksifikasyon mekanizmasını harekete geçiren hacamat uygulaması ağrısız ve acısız bir işlemdir. Hasta için herhangi bir yatak istirahatı öngörülmez, iş kaybı yaşamaz, gündelik hayatı etkilenmeden 1- 2 saatlik bir işlemdir.

ABD'deki tıp fakültelerinin %60′ında tamamlayıcı tıp biliminin bir bölümü olarak hacamat eğitimi verilmektedir. Ayrıca bu konuda birçok eğitim düzenlenmektedir. Hacamat modern tıbbın dünyada en saygın iki merkezi olan Harvard Tıp Fakültesi ve John Hopkins Tıp Merkezinde uygulanmaktadır.

Ülkemizde ise hacamat hem geleneksel tıp olarak halk arasında yapılmaya devam edilmiş hem de Müslüman cemaatler tarafından sünnet olduğundan bu tedaviye sahip çıkarak yapmaya devam ediliyor. Bugün ise artık hacamat, ülkemizde birçok kişi tarafından yaptırılmakta böylelikle hacamatı tanıyıp ilgi duyanların sayısı hızla artmaktadır.

Hacamat Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hacamatın boyun, kulak arkası ve kafa arkasına çok sık uygulanması önerilmez. Ense çukuruna ve bıngıldak bölgesine hacamat yapılamaz. Yanık, açık yara, yara izleri, ben ve egzama üzerine hacamat işlemi yapılmaz. Diyaliz ve geçmişte organ nakli yapılmış kişilere yarar veya zarar oranı gözetilerek yapılması tavsiye olunur.

Hacamat'ın Faydaları

Hacamat Ne Sıklıkla Yapılmalı? 

Tıp dünyasının dehası İbni Sina verdiği öğütlerde ve Tıbbın Kanunu adlı kitabında sağlıklı insanların yılda 2 veya 3 kez hacamat yaptırmaları gerektiğini söylemiştir. Bu rakam takribi 1000 yıl önce söylenmiştir. O zamanlarda insan yaşantısı tamamen doğaldı. Şimdi ise yediğimiz içtiğimiz her şey ilaçlardan ve hormonlardan ibarettir. Örneğin renklendirici kullanılmış meyve suları, veya arı kullanılmadan yapılan ballar, ciğerlerimize soluduğumuz egzoz dumanları, klorlu içme suları, salam, sosis, sucuk türleri gibi vb… Bu durumda her mevsim başı hacamat ile insanlar ancak sağlığını koruyabilirler.

Vücudunda ciddi rahatsızlığı olan insanlar ayda 1 kez olmak şartıyla 5 veya 7 seans hacamat yaptırarak maksimum faydayı görebilirler. Kronik rahatsızlığı olan hastalarda 10-20 günde bir ara vermeden yapılan hacamatlar kişinin sağlığını tehlikeye sokar. Bu sebeple en az 30-35 günde bir yapılması önerilir.

Ciddi boyutlara ulaşmamış hafif dereceli hastalıklarda 2-4 seansla, bazen tek seansla sonuç alınabilmektedir. Bu yüzden her zaman en güzel hacamat, hasta olmadan önce ve zamanında yapılan hacamattır.

Tıbb-i Nebevi'de Hacamat

Hacamat, İslam dininde Peygamber Efendimizin (SAV) tavsiye ettiği bir sünnet olarak kabul görür. Tıbb-ı Nebevi hacamat için şunları der:

Çeşitli hadisler buna kaynak olarak gösterilir:

Bu nedenle hacamat, Peygamber Efendimizin (SAV) şiddetle tavsiye buyurduğu ve bizzat kendilerinin de uyguladığı sünnet olan çok önemli bir tedavi metodudur.

Hacamat Resmi Kapsama Alındı

2018 yılında SGK kapsamına alınan hacamat, çok yaygın olmasa da tıbbi kliniklerde uygulanıyor. Uzun yıllar Alternatif Tıp uygulaması olarak değerlendirilir. Günümüzde profesyonel olarak merkezlerle hacamat yapılıyor.