Hindistancevizi Yağı Alzheimer İçin Umut Olur mu?
Bazı çalışma ve klinik deneylere dayanarak Alzheimer hastalığında “mucize” yaratan çözümün, günde sadece 4 çay kaşığı hindistancevizi yağı tüketmek olduğunu yazması, çok sayıda hasta ve hasta yakını için “Büyük bir umut” anlamına gelse de “Bu bir mucize” iddiası için erken olduğunu düşünenlerin sayısı da hiç az değil. Son yıllarda görüntüleme yöntemleri ve hastalığın erken tanısı konusunda ilerlemeler sağlanmakla birlikte Alzheimer hâlâ tedavisi olmayan bir hastalık. Peki konunun uzmanları hindistancevizi yağı konusunda ne düşünüyor? İşte yanıtlar...
Karşı Çıkılmasına Gerek Yok
Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ (Nöroloji Uzmanı): Hindistancevizi yağı ile Alzheimer hastalığı ilişkisine dair haberler internette yer alıyor. Bir yağ alternatifi olarak kullanılan ve bazı Alzheimer hastalarına iyi geldiği söylenen bu yağ, hastaların enerjilerini artırma yoluyla onların beyin işlevlerini olumlu yönde etkiliyor olabilir. Katıldığım kongrelerde bu tür bir konunun gündeme geldiğini duymadım. Ancak gündeme gelmeme nedeni bu kongreleri ilaç firmalarının desteklemesi olabilir. Alzheimera yararlı olduğu konusu tartışmalı olabilir ama zararlı olduğunu kimse söylemiyor. Bence dikkatli biçimde ele alınması gerekse de ortada kesin olarak karşı çıkılmasını gerektiren bir durum yok. Bu ve buna benzer kürlerin ya da mevcut ilaçların etkilerini bir ya da birkaç özel vakaya dayanarak mucizevi ilan etmek için ise erken olduğunu düşünüyorum.
Yağın Kullanımını Şiddetle Öneriyorum
UZM. DR. ELİF GÜVELOĞLU: Hindistancevizi ve yağı beyin sağlığı için adeta bir cevher. Beyin gücüyle çalışan tüm insanlara ve ailesinde Alzheimer hastalığı olanlara şiddetle öneriyorum. İçerdiği özel yağlar, hem beyin hem de damar sağlığı için oldukça önemli. Bunun nedeni beyin sağlığının aynı zamanda damar sağlığının da aynası olması. Beynin kanlanması bozulduğunda, bu durum erken bunamadan Alzheimer'a kadar birçok dejeneratif sürece zemin hazırlar. Hindistancevizi yağını özel kılan en önemli bileşikler, laurik asit ile kaprik ve kaprilik asitlerdir ki bunlar beyin fonksiyonları için çok önemli yağ asitleri olmalarının dışında aynı zamanda çok kuvvetli antioksidanlardır. Antioksidanlar, beyin sağlığı için çok önem taşıyan maddelerdir. Çünkü beyin dokusu, yağlı yapısından ötürü oksitlenmeye yani iyi bir benzetmeyle paslanmaya çok müsaittir ve kuvvetli antioksidanlar bunu önleyebilir. Hindistancevizinde bol miktarda güçlü antioksidan özelliğe sahip polifenolik yapıda bir bileşik olan gallik asit bulunur.
İspat Edilmeden Öneremeyiz
Prof. Dr. Murat Emre (Türkiye Alzheimer Derneği Başkanı): Daha önce hindistancevizi yağı ile ilgili bir çalışma duymadım, okumadım ve katıldığım kongrelerde de rastlamadım. Acaba gözümden kaçmış olabilir mi düşüncesiyle dünya bilimsel yayın endeksini hindistancevizi yağı ve Alzheimer ya da Parkinson hastalığında yayınlanmış araştırmalar için taradığımda yayınlanmış herhangi bir bilimsel araştırmayla karşılaşmadım. Biz bilim insanları, herhangi bir madde ya da yöntemi, bilimsel olarak araştırılıp etkinlik ve güvenilirliği ispat edilmedikçe önermeyiz.
Denemekten Zarar Gelmez
Prof. Dr. Marsel Meşulam (Northwestern Üniversitesi Nöroloji Bölümü): Hindistancevizi yağının Alzheimer hastalığında mucizevi sonuç verdiği iddiasını hiç duymadım. Bu nedenle bugüne kadar gerçekleştirilen kongrelerde dile getirilip getirilmediğine dair bir bilgim yok. Hastalık için beklediğimiz hal çaresi olduğunu zannetmemekle birlikte, Alzheimer hastalarının ya da genetik riski olanların bu kürü denemelerinde bir zarar olacağını düşünmüyorum. Umut veren yazılar, önerilerin zararsız olması şartıyla moral yükseltebilir.
Yorum Yap
Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap
Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.