Doğum Sonrası Depresyona Dikkat!

Doğum Sonrası Depresyona Dikkat!

Anneler doğum sonrası bazı duygu değişimleri yaşarlar. Bu duygu değişimlerinin şiddetli ve uzun süreli olması doğum sonrası depresyona işaret ediyor olabilir.

Lohusa dönemi (annelik hüznü), doğumdan sonra annenin vücudunun normale dönme sürecini ifade eden ortalama 6 hafta (40 gün) süren bir süreçtir. Bu süreçte anneler bebeğinin dünyaya gelmesiyle heyecan, sevinç, korku, endişe gibi duyguları bir arada yaşayabilirler. Ancak bazı anneler doğum sonrası depresyonu, lohusa depresyonu ya da postpartum depresyon yaşayabilirler. Bu depresyon, annelik hüznü ile karıştırılmamalıdır. Lohusa depresyonu bir duygu durum bozukluğudur, tedavi edilebilir ancak tedavi edilmediği takdirde haftalarca ya da aylarca sürebilir. 

Lohusa depresyonu/postpartum depresyon nedir? 

Postpartum depresyon, doğumdan sonraki ilk altı hafta içinde ortaya çıkar. Doğum sonrası şiddetli ve uzun süreli görülen duygu durum değişikliğidir. Yoğun yetersizlik, suçluluk hissi, endişe, kaygı, bebeğine bakma isteğini kaybetme sıklıkla görülen olumsuz duygulardır. 

Lohusa depresyonu neden olur?  Bebek doğduktan sonra oluşan hormonal değişiklikler, hamilelik öncesinde depresyon geçmişinin olması, bebek bakımının getirdiği zorluklar, annelik için hazır olunmaması, sosyal desteğin az olması gibi sebepler depresyon olasılığını arttıran sebeplerdendir. 

Lohusa depresyonu ne kadar sürer? Depresyonun sona erme süresi kişiye göre değişiklik gösterebilir. Birkaç hafta sürebileceği gibi bir yıl kadar da sürebilir. Bu süreçte profesyonel destek almak, erken tedaviye başlamak sorunun daha erken çözülmesine yardımcı olacaktır. 

Lohusa depresyonu ile annelik hüznü karıştırılmamalıdır. Annelik hüznünde yaşanan hafif düzeydeki sıkıntılar birkaç hafta sürdükten sonra genellikle 6 hafta içerisinde sona erer. Ancak lohusa depresyonunda bu sıkıntılar, yaşanan duygular daha yoğundur ve destek alınmazsa bir yıla kadar sürebilir. 

Lohusa depresyonu belirtileri nelerdir?

Doğum sonrasında görülen depresyon diğer depresyondan çok farklı değildir. Belirtiler kişiden kişiye değişiklik gösterebilir ancak genellikle; 

  • Bebeğine karşı sevgisizlik, ilgisizlik, bebekle bağ kurmakta zorlanma,
  • Yorgunluk,
  • Aşırı ağlama, şiddetli duygu durum değişiklikleri,
  • Uyku ve yeme bozuklukları,
  • Bebek bakımında güçlük,
  • Suçluluk, yetersizlik, değersizlik hissi,
  • Konsantrasyon güçlüğü,
  • Depresif ruh hali,
  • Aşırı bitkin olma hali ya da tam tersi hiperaktivite,
  • Aşırı karamsarlık, umutsuzluk, endişe ya da kaygı duymak,
  • Önceden keyif alınan aktivitelerden haz alamamak, aileyle ya da arkadaşlarla vakit geçirme isteğini kaybetmek,
  • Günlük aktiviteleri yapma becerisinin azalması,
  • Bebeğine ya da kendine zarar verme düşüncesi; ölüm ve intihar düşüncesi kendini gösteren belirtilerdendir.

Lohusa depresyonu nasıl tedavi edilir? 

Doğum sonrası depresyonun belirtilerinin erken teşhis edilmesi ve erken tedavi edilmesi oldukça önemlidir. Antidepresan, psikoterapi, antipsikotik ilaç tedavisi uygulanan tedavi yöntemlerindendir. Doktorun gerekli gördüğü takdirde emziren annelerin kullanabileceği antidepresanlar mevcut olduğu için ilaç tedavisi uygulanabilir. Bunun yanında terapi desteği almak depresyonun kolayca tedavi edilebilmesi açısından önemlidir.  

Annenin öz bakımını yapabilmesi, yeterince uyumak, yemek yemek, rahatlamak için zaman ayırmak depresyonun etkilerini hafifletecektir. Özellikle terapi sürecinde ailenin desteği, eş desteği yani sosyal desteğin olması anne ve bebeğin sağlığını olumlu yönde etkileyecektir. 

 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

Nasıl bir ilac ben menopoza gırdım cok sınırlı ve gergin oluyorum içe bilirmiyım rd yazmış faydası varmı
Magne fort.kroner kalp hastası.iki kere anjiyo olup üç damar tıkanıklığı giderilmiş hastaya Bu ilacı SGK ödermi??
...