Doğuştan Gelen Rahatsızlıklar

Bazen birkaçı bir arada olarak karşımıza çıkabiliyor. Bu hastalıkları yönelik olarak çok çeşitli sayıda düzeltici işlemler, ameliyatlar yapılıyor.

Bebek Kalbinde Doğuştan Gelen 200'ü Aşkın Hastalık Var

Çocuk kalp hastalıklarında çok çeşitli anomaliler var. Kalp kapakçıklarındaki bozukluklar, karıncıklar ve kulakçıklar arasındaki delikler, kalbe dönen ve kalpten çıkan büyük damarlarla ilişkili bozukluklar, kalpten çıkan damarların yer değiştirmesi, kalbi besleyen koroner damarların, anomalileri bunlardan bazıları. 200'den fazla doğuştan kalp hastalığı çeşidi bulunuyor. Bu hastalıkların bazen birkaçı bir arada olarak karşımıza çıkabiliyor. Bu hastalıkları yönelik olarak çok çeşitli sayıda düzeltici işlemler, ameliyatlar veya yardımcı ameliyatlar yapılıyor.

Prof. Dr. Tayyar Sarıoğlu, çocuklarda en sık görülen kalp hastalıkları ve bunların tedavileri hakkında merak edilen soruları yanıtladı:

Çocuk Kalbinde En Sık Karşılaşılan Hastalıklar Hangileridir?

Çocuk kalp hastalıkları nedeniyle ameliyatın ne zaman yapılması uygundur?

Çocuk kalp hastalıklarında hastaların üçte biri yeni doğan döneminde yani doğumdan sonraki ilk bir ay içerisinde tedavi ve ameliyatlara ihtiyaç gösterir. Eğer bu dönem içinde gerekli tedaviler yapılamazsa bu çocukların büyük bir kısmı hayatlarını kaybedebilir. Bu nedenle çocuk kalp hastalıkları merkezlerinin yeni doğan döneminde gerekli tedaviyi ve ameliyatları yapabilmeleri şarttır.

Çocuk Kalp Hastalıklarında Ameliyat Dışında Hangi Tedavi Seçenekleri Uygulanıyor?

Çocuklar Kalp Ameliyatı Olduktan Sonra Sağlığına Kavuşabiliyor Mu?

Çocuklarda görülen kalp hastalıklarının en önemli farklılığından biri de ameliyat olduktan sonra, çocukların yüzde 90 oranında normal veya normale yakın sağlıklı bir yaşama kavuşturulabilmesidir. Birkaç gün içerisinde veya birkaç saat içerisinde hayatını kaybetmek üzere olan bir çocuk yapılan ameliyat ve tedavilerle bir ömür kazanabilmektedir.

Çocuklar Da By-Pass Ameliyatı Oluyor Mu?

Çocuklarda da nadiren erişkinlerde olduğu gibi koroner kalp damarlarına ait darlıklar ve bazı doğuştan gelen anomalilerle karşılaşabiliyoruz. Bu durumda erişkinlerde olduğu gibi koroner by-pass ameliyatları gerekirse çok küçük bebeklerde de yapılabiliyor. Bazen de çocuklarda tekrarlayan kalp ameliyatlarına ihtiyaç duyulabiliyor. Üçüncü dördüncü defa ameliyat etmememizi gerektiren durumlar söz konusu olabiliyor. Bazı güçlükleri olmakta birlikte bu tekrarlayan ameliyatlarda da başarı son derece yüksektir.

Çocuklarda ve Gençlerde Görülen Ani Ölümler Neden Kaynaklanıyor?

Çocuklarda ve gençlerde zaman zaman futbol oynarken, spor yaparken, ani kalp ölümleriyle karşılaşabiliyoruz. Bu çocuklarda genellikle daha önce belirti vermeyen, tespit edilmemiş kalp ve koroner damar anomalileri söz konusu oluyor. Özellikle kalpten çıkan ana atardamar kapağı ve altındaki yapılarda darlıklar, önemli nedenlerden biridir.

Bir diğer önemli neden kalbi besleyen koroner damarların anormal çıkışları, çocuklarda ani kalp ölümlerine neden olabilmektedir.

Bunun için ağır sporlar yapacak olan çocukların spora başlamadan önce kalp kontrolünden geçirilmesi, efor testi, eko kardiyografi, gerekirse bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans tetkiklerinin yapılması bu anomalilerin tespiti için gereklidir. Böyle bir durumla karşılaşılırsa ameliyatla kalpten çıkan darlığın veya koroner arterlerin, damarlardaki anomalinin düzeltilmesi hayat kurtarıcı oluyor.