Gebelik diyetine başlamanın zamanı değildir. Öte yandan, aşırı yenilecek bir zaman da değildir. Aşırı yiyen kadınlar genellikle, bebeğin doğuşuyla birlikte otomatik olarak yok olmayan kilolarla ortada kalmaktadırlar. Her şeyden önce sağlıklı ve dengeli yemekler yemeye çalışın. Kendinizi yoksun bırakmayın, ama aşırı hoşgörülü de olmayın. Öğün atlamayın. Yemekler arasında ya da yatacağınız zaman bir şeyler atıştırmak isterseniz, kendinizi engellemeyin; ama yüksek kalorili, beslenme değeri düşük gıdalar atıştırmaktan kaçının.
Yediklerinizin Bebeğinizi Etkilediğini Unutmayın
Doğum uzmanlarının çoğu, 9 ila 13 kilo arasında kilo alınmasını tavsiye ediyorlar ve ortalamayı 11 kilo olarak belirliyorlar. Bunun 9 kilosu bebeğinizin ağırlığının ve vücudunuzdaki değişikliklerin bir sonucu olarak alınmaktadır. Ortalama bir bebek 3,5 kilo ağırlığındadır, plasenta ve zarlar 700 gram, amnion sıvısı ise 900 gram tutmaktadır. Ayrıca rahminizin ağırlığı 1 kilogram, göğüslerinizin ağırlığı 900 gram artar ve vücudunuz 1,5 kilogram fazla kan ve sıvı üretir. Bu değişebilirse de, en fazla kiloyu muhtemelen ikinci üç ayın sonuna doğru ve üçüncü üç ay boyunca alırsınız. Genel bir kural olarak, hamilelik sırasında yediğiniz her şey ceninin sağlığını etkiler. Beslenmeniz yetersizse, yeni doğan bebeğinizin büyümesi geri kalabilir, bu da uzun dönemli sorunlara yol açabilen bir durumdur. Hamilelik aşırı gıda tüketimi ve aşırı kilo kazanımıyla da zorlaşabilir.
Ortalama bir hamile kadının günde 2200 ila 2400 kaloriye ihtiyacı vardır. Özellikle aktif olanlar daha fazlasına ihtiyaç duyarlar. Birçok doktor, normal ilavelerin tersine folik asit içeren bir vitamin ilavesi önerir. Demir ilaveleri de dahil edilebilir.
Aşağıda dengeli bir beslenmenin temel öğeleri ele alınmaktadır. Bazı hamile kadınlar doğru yemekle o kadar fazla ilgilenirler ki, porsiyonlarının beslenme standartlarına uyduğundan emin olmak için gıdalarını tartarlar. Bu tür çabalar genellikle gerekli değildir. Ne yenileceğini düşünürken, sağduyu genellikle yeterlidir.
- Protein önemlidir ve onu etten, kümes hayvanlarından, balıktan, sütten ve kuru fasulyelerden alırsınız. Protein vücudun onarılması ve bebeğin gelişmesi için gereklidir. Günde iki ya da üç porsiyon yeterlidir.
- Karbonhidratlar, iyi bir enerji kaynağıdırlar. Ekmek, şehriye, pirinç, patates ve makarnayı içerirler. Günde dört ya da daha fazla porsiyon öneriyoruz.
- Mineraller yediğimiz gıdaların çoğunda bulunur. Hamile bir kadının beslenmesinde genellikle ilave olarak ihtiyaç duyulan tek mineral demirdir, çünkü kadınların çoğu hamileliğin talepleri için ihtiyaç duyulan miktarı sağlayacak yeterlilikte demir deposuna sahip değildir. Ancak, çok fazla demir sağlığınıza zarar verebilir. Demir ilavesini doktorunuzla görüşün.
- Kalsiyum güçlü kemiklerin ve dişlerin oluşumuna yardımcı olur. Süt ve yoğurt, süzme peynir, sert peynir ve dondurma gibi süt ürünleri çok iyi kaynaklardır. Günde üç ya da dört porsiyon öneriyoruz.
- Vitaminler gıdalarda bulunabilen organik bileşenlerdir. Vücudunuzun gelişimi ve korunması için temeldirler. Dengeli bir beslenme uyguluyorsanız, muhtemelen gerekli vitaminleri alıyorsunuzdur. Ancak, birçok doktor bir ilave önermektedir. Meyve ve sebzeler iyi vitamin kaynaklarıdır. Günde dört ya da beş porsiyon önerilebilir.
Kahve, çay, kola ve çikolatada bulunan bir uyarıcı olan kafein çok az kullanılmalıdır. Normal kahve de kafeinsiz kahve de, yaygın bir hamilelik sorunu olan mide yanmasını şiddetlendirebilir. Hamilelik sırasında alkolden kaçının.