Gebelikte Egzersiz

Gebelikte Egzersiz

Eğer günlük hayatınızda egzersiz yapan biri değilseniz gebelik sürecinde egzersize başlamanız pek uygun olmayabilir.

Bazı kadınlar hamilelik sürecinde fazla kilolardan kurtulmak için egzersiz yapabiliyor. Günümüzde, sağlık bilincine sahip artan sayıda kadın hamileliği boyunca egzersiz yapmaktadır. Bu, özellikle hayatınızda dizinizi bükmekten daha fazla bir şey yapmadıysanız, gebeliğin gayretli bir egzersiz programına başlamanın tam zamanı olduğu anlamına gelmiyor. Ancak, gebelikten önce düzenli olarak egzersiz yapıyorsanız, doktorunuz tersine bir tavsiyede bulunmadıkça muhtemelen egzersizlere devam edebilirsiniz. Birçok doktor daha önce egzersiz yapmayan hastaların bile, hamilelik sırasında makul bir egzersize başlamalarını önermektedir. Düzenli egzersiz programının erkekler ve kadınlar için uzun dönemli yararları çok iyi bilinmektedir. Araştırmalar egzersizin gelişmekte olan cenin üzerinde olumlu ya da olumsuz bir etkisinin muhtemelen olmadığını göstermektedir. Ama egzersiz annenin vücut dayanıklılığını arttırabilir.

Dayanıklılığın artmasının sonucu daha kısa ve daha kolay doğum olabilir. Bazıları bu etkinin kalp-akciğer sağlığına ve tahammül gücünün artmasına bağlı olduğunu ileri sürüyorlar. Fiziksel olarak sağlıklı bir annenin tahammül gücü, doğum sırasında bebeği itmesi gerektiği zaman özellikle değerlidir. Düzenli olarak egzersiz yapan kadınlar yorgunluğa yenilmeden daha uzun süre itebilmektedirler. Daha kolay ve daha kısa bir doğum olasılığı, egzersiz yapma konusunda sizi ayartabilir, ama dikkatli hareket edin. Vücudunuzdaki hormonal değişiklikler nedeniyle, incinmeye daha açıksınızdır. Bağ dokuları daha kolay gerildiği için, eklemleriniz daha dengesiz ve daha kolay incinebilir durumdadır. Ayrıca, genişledikçe, ağırlık merkeziniz kayar ve dengenizi kaybedebilirsiniz. Bu nedenle, çok eğilmek ya da eklemlerinizi çok fazla geren herhangi bir hareket tavsiye edilmez, yüksek etkili aerobik ya da sıçramaya dayalı başka hareketler de önerilmez. Ayrıca düşme tehlikesi nedeniyle dikkatli olmak gerekir. Tenis ve benzeri oyunlar oynamayın. Bu oyunlar sırasında ani yön değişiklikleri eklem zedelenmelerine yol açabilir.

Hamileliğin dört ayından sonra, cenine giden kan akışını kesme olasılığı nedeniyle, sırtüstü yatmanızı gerektiren egzersizlerden kaçının. Ata binme, dağcılık, dalma ve su kayağı gibi ağır ve potansiyel olarak tehlikeli etkinliklerden kaçının. Hamileliğiniz sırasında kayak yap-mayın. Bazı uzun mesafe koşucuları hamilelikleri sırasında kendilerine ya da bebeklerine zarar vermeden maratonları tamamladılarsa da, hamilelik maraton koşusu için uygun bir zaman değildir. Bu birkaç egzersiz kısıtlamasına karşın, hamile bir kadın için uygun olan birçok spor ve egzersiz vardır. Hamilelik sırasında en iyi egzersiz yüzmektir. İyi bir dolaşım antrenmanı sağlar; suyun kaldırma gücü sayesinde, eklemlerinizin zedelenmesi riski yoktur.

Düşük etkili aerobik uygundur ve bazı yerlerde bebek bekleyen annelere yönelik düşük etkili aerobik kursları vardır. Gebelikten önce bu etkinliklerden hoşlanıyorduysanız, jogging ve bisiklet de uygundur. Her zamankinden daha fazla yoruluyorsanız, etkinlik seviyesini düşürebilirsiniz. Hamilelik sırasında yürüyüş sık sık tavsiye edilir ve egzersiz yapmaya başlamak isteyen, daha önceden aktif olmayan hamile kadınlar için önerilen ilk egzersizdir. Hangi egzersizi seçerseniz seçin, başlamadan önce doktorunuza danışın. Çoğu kadın için hamilelik sırasında egzersiz güvenli olduğu halde, bazı hamile kadınlarda egzersizi tehlikeli hale getiren hipertansiyon gibi sorunlar vardır. Kendinizi tüketecek kadar egzersiz yapmayın. Antrenman sırasında su kaybını önlemek için bol bol sıvı için. Hava sıcak ve nemliyse, yürüyüşünüzü ya da koşunuzu daha serin bir güne erteleyin.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

Nasıl bir ilac ben menopoza gırdım cok sınırlı ve gergin oluyorum içe bilirmiyım rd yazmış faydası varmı
Magne fort.kroner kalp hastası.iki kere anjiyo olup üç damar tıkanıklığı giderilmiş hastaya Bu ilacı SGK ödermi??
...