Hamileliğin beşinci haftası birçok anne adayı için hamileliğin ilk keşfedildiği zaman dilimidir. Adet aralıkları uzun olan kadınlarda adet gecikmesi bu haftaya denk gelir ve idrar ya da kan testleri için hazırlıklar başlanır. Hamileliğin bu haftasında yapılan idrar testlerinin doğru sonuç verme ihtimali çok yüksektir ancak hamileliği kesinleştirmek için bir kan testi yapılması gerekir.
Hamileliğin Beşinci Haftasındaki Belirtiler Nelerdir?
Anne adaylarının birçoğu dördüncü haftada hamilelik belirtilerini fark etmeye başlar. Bu belirtiler baş dönmesi, mide bulantısı veya tansiyon düşüklüğü gibi birçok şekilde gözlemlenebilir. Hamileliğin beşinci haftasında bu belirtiler daha da artabilir ya da şiddetlenebilir. Önceki haftalarda belirti hissetmeyen anneler genelde beşinci haftada hissetmeye başlar. Bu belirtilerden bazıları şunlardır:
- Yorgun veya bitkinlik hissi
- Kusma isteği veya yoğun mide bulantısı
- Göğüslerde ağrı ve hassasiyet
- Sık idrara çıkma ihtiyacı
- Ciltte kahverengiye yakın renkte lekeler
- Kasık ağrıları
- Koku hassasiyetinde artış
- Ağızda metalik tat
- Hamilelik akıntısı denilen beyaz akıntılar
- Tükürük salgısında artış
- Önceden ilgi duyulan yiyeceklere karşı ilginin azalması
Hamileliğin Beşinci Haftasında Bebek Hissedilir mi?
Hamileliğin beşinci haftasında henüz bebek hareket etmez. Bebeğin hareket etmesi ancak 7. haftadan itibaren gerçekleşir ancak bunlar çok küçük hareketler oldukları için anne adayı tarafından hissedilmezler. Anne adayları bebeğin hareketlerini ancak 16-20. haftalarda hisseder.
Hamileliğin Beşinci Haftasında Annede Görülen Değişiklikler
PMS benzeri ruhsal değişiklikler gözlemlenebilir. Bununla birlikte yorgunluk veya uykusuzluk gibi belirtiler gözlemlenebilir. Her hamilelikte bulantı görülmez ancak görülme ihtimali varsa bu haftadan itibaren başlar.
Hamileliğin beşinci haftasında vücudun gebeliğe hazırlanması sebebiyle annede çok önemli değişiklikler görülür. Hamileliğin beşinci haftasında kanama olur mu sorusu anneler tarafından sıkça sorulmaktadır. Bebeğin rahme tutunmasının ardından hafif ve 1-2 gün sürebilen kanamalar olabilir ve bu gayet normaldir ancak bir kanama durumunda hamileliği kötü etkileyecek bir durum da söz konusu olabileceği için mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Hamileliğin Beşinci Haftasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Radyasyondan uzak durulmalı. Röntgen veya tomografi gibi işlemler yapılmamalıdır.
- Bütün muayenelerde hamilelik bilgisi doktora söylenmeli ve hekime danışılmadan ilaç kullanılmamalı
- Mutlaka doktorunuza danışarak folik asit takviyesi alın. Folik asit takviyelerine hamileliğin her döneminde ihtiyaç duyulur. Yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller, kuşkonmaz, pancar gibi besinlerde bolca folik asit bulunur.
- Sigara ve alkol kullanımı derhal durdurulmalıdır.
- Sağlıklı, dengeli ve düzenli beslenmeye dikkat edilmelidir.
- Paketli yiyeceklerden uzak durulmalıdır. İlla tüketilecekse içeriğine dikkat edilmelidir.
- Çok ağır iş veya egzersizlerden uzak durulmalıdır.
- Muayeneler kesinlikle aksatılmamalıdır.