Hamileliğin dokuzuncu haftasına denk gelen dönem hem anne adayı hem de bebek için çok önemlidir. İkiz bebek bekleyen anne adayları ikiz bebeklerinin çift yumurta ikizi mi yoksa tek yumurta ikizi mi olduğunu genellikle bu haftada öğrenir. Hamilelik hormonu olarak da bilinen Beta-HCG hormonu hamileliğin bu döneminde maksimum seviyededir. Bu da hamilelik belirtilerinin diğer haftalara göre daha da belirginleşmesine neden olur.
Hamileliğin Dokuzuncu Haftası Belirtileri
Hamilelik belirtileri her annede değişiklik gösterse de hamileliğin bu döneminde çoğu anne adayı hamilelik belirtilerinin şiddetlendiğini hissetmektedir. Hamileliğin çoğu döneminde belirtileri çok hafif hisseden anneler de vardır. Hamileliğin bu döneminde en çok görülen belirtiler ise şunlardır:
- Kusma
- Sabah bulantıları
- Göğüslerde hassasiyet ve büyüme
- Sindirim sistemi problemleri
- Koku hassasiyeti
- Önceden sevilen kokulardan rahatsız olmaya başlama
- Kasık veya karın krampları
- Cildin çeşitli bölgelerinde koyulaşmalar
- Karında ve genel olarak vücutta şişlik ve gerginlik hisleri Ağızda hoş olmayan tat
- Halsizlik ve baş dönmesi
- Beyazımsı vajinal akıntı
- Ruh halinde ani değişiklikler
- Sık sık idrara çıkma ihtiyacı
Hamileliğin Dokuzuncu Haftasında Mide Bulantısı
Hamileliğin dokuzuncu haftasında görülen mide bulantıları gayet normaldir. Bu mide bulantılarının şiddeti ve süresi her anne adayında değişiklik göstermektedir. Her sabah bir şeyler atıştırıp katı besinlerle sık beslenmek, sıvı tüketimini öğün aralarında yapmak ve ilaç tüketimiyle bu bulantılar giderilebilir. Beslenme ve ilaç tedavisine rağmen bulantılar devam ediyorsa doktorunuza danışınız.
Hamileliğin Dokuzuncu Haftasında Kasık Ağrısı Normal mi?
Hamileliğin bu döneminde kasık ağrısı normal olabileceği gibi düşük belirtisi de olabilmektedir. Bunların dışında anne adayının idrar yolu probleminin de habercisi olabilir. Kesin teşhis için mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Hamileliğin Dokuzuncu Haftasında Annede Görülen Değişikler Nelerdir?
Hamileliğin bu döneminde anne adayında hem psikolojik hem de fiziksel değişimler gözlenebilir. Bu dönemde genellikle ani ruhsal değişimler gözlemlenir. Anne adayları bu duruma regl döneminden alışık oldukları için fazla yabancı hissetmezler. Bu değişimlerle birlikte anne adayı hassas ve kırılgan bir döneme girer. Ani ağlama krizleri, sinirlenme ve kaygı dolu bir süreç geçirilmesi olasıdır. Bebeğin gelişimiyle birlikte anne adayı kilo almaya başlar. Ruhsal değişimlerin yanı sıra hazımsızlık, uykusuzluk, baş ağrısı, baş dönmesi, gaz sancıları ve sürekli halsizlik gibi belirtiler görülebilir.
Yorum Yap
Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap
Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.