Hamilelikte İkinci Hafta

Hamilelikte İkinci Hafta

Hamileliğin ikinci haftasında da anne adayları hala tam olarak hamile değildir. İki Haftalık Hamilelik Belirtileri...

Vücut kendini hamileliğe hazırlamaya devam eder ve yumurtanın sperm tarafından döllenmesi ancak bu haftanın sonunda gerçekleşir.

İki Haftalık Hamilelik Belirtileri :

Hamilelik belirtileri her kadında değişiklik gösterir. Bazı kadınlar uzun bir süre hamileliğin farkında değilken bazı kadınlar döllenmenin ilk gününden itibaren gebelik belirtilerini hissedebilir. Hamileliğin ilk haftasında olduğu gibi, ikinci haftasında da belirtiler kişiden kişiye değişir. Hamilelik süresince yükselen hormonlar, rahim duvarının kalınlaşması, embriyonun rahme tutunması ve kadın bedeninde yaşanan değişimle birlikte her hafta farklı belirtiler gözükür. İlk belirtilerden biri hormon seviyelerinde yaşanan dalgalanmalardır. Özellikle kanda bulunan östrojen ve progesteron hormonlarında önemli bir artış yaşanır. Hamileliğin ikinci haftasında görülen belirtilerin bazıları da şunlardır: 

  • Lekelenme tarzı kanama
  • Sırt ağrısı ve kramplar
  • Şişkinlik
  • Adet gecikmesi
  • Ruh hali değişiklikleri
  • Baş ağrısı
  • Sık idrara çıkma
  • Mide bulantısı
  • Halsizlik, yorgunluk, uyuma isteği
  • Göğüslerde hassasiyet ve değişiklikler
  • Kokulara karşı hassasiyet
  • Ağızda metalik tat

İki haftalık hamilelikte henüz ortada bir bebek olmadığı için kilo ve boydan söz etmek imkansızdır. Yine aynı şekilde ortada bir bebek olmadığı için bebeğin ultrasonda gözükmesi de söz konusu değildir. Bu dönemde gebeliği kesinleştirmek için kandaki beta HCG’ye bakılıp takibe alınmalıdır.  

Hamileliğin İkinci Haftasında Anne Adayındaki Değişiklikler Nelerdir?  

Bu haftada bebeği besleyip tutunmasını sağlayacak olan rahim duvarı kalınlaşır. Bu arada vücut yumurtanın olgunlaşması için folikül uyarısı salgılanır. Anne adayının 28 haftalık düzenli bir adet döngüsü varsa bu zaman dilimi tam olarak adet döngüsünün ortasına gelir ve yumurtlama gerçekleşir. Gebe kalma olasılığının en yüksek olduğu dönem bu haftadır. Spermler vajinadan geçerek yumurtanın beklediği fallop tüpüne varır. Güçlü olan sperm yumurtaya girmeyi başarır ve döllenmeyi gerçekleştirir. Bu esnada anne adayının vücudunda herhangi bir değişiklik meydana gelmez ve herhangi bir şey hissedilmez. 

Yumurtlama Belirtileri 

  • Adet döngüsü: Normal bir adet döngüsü 28 gün sürmektedir. Ancak çoğu kadının adet döngüsü 28 güne denk gelmemekte ya da aydan aya değişiklik göstermektedir. Döngünün belirlenmesi için bir ay boyunca adet başlangıç ve bitiş tarihinin takip edilmesi gerekir. Buna yardımcı mobil uygulamalar vardır.
  • Yumurta test kiti: Yumurtlamanın ne zaman olduğunu belirleyen test kitidir. Bu test ile vücutta hamilelik hormonlarının olup olmadığı idrar ile test edilir.
  • Akıntı takibi: Yumurtlamaya yakınken akıntı berrak ve kaygan bir yapıdadır. Yumurtlamadan sonra kalınlaşır ve bulanıklaşır.

İki Haftalık Hamilelikte Sancı Olur mu?

Vücut henüz hamileliğe alışma sürecinde olduğu için bazı kadınlar kramp veya ağrı hissedebilir. Bu ağrılar döllenen yumurtanın rahme yerleştiğinin işaretidir. Hormon seviyelerinin yükselmedi de vücut alışana kadar ağrılara sebep olacaktır. 

Hamileliğin İkinci Haftasında Nelere Dikkat Edilmeli? 

Alkol veya sigara gibi zararlı alışkanlıkların bırakılması çok önemlidir. Çünkü vücut bebeğe en uygun halde olmalıdır. Bu dönemde diğer bir önemli husus da folik asit takviyesidir. Doktorun önerdiği miktarda folik asit takviyesi bebeğin doğumunda hata olmaması için çok önemlidir. 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

Nasıl bir ilac ben menopoza gırdım cok sınırlı ve gergin oluyorum içe bilirmiyım rd yazmış faydası varmı
Magne fort.kroner kalp hastası.iki kere anjiyo olup üç damar tıkanıklığı giderilmiş hastaya Bu ilacı SGK ödermi??
...