Hamilelikte Onuncu Hafta

Hamileliğin onuncu haftasında hamilelik belirtileri çok yoğun hissedilir ve bu hafta ilk trimesterin son bir aylık sürecinin başladığı haftadır.

Hamileliğin onuncu haftasında hamilelik belirtileri çok yoğun hissedilir ve bu hafta ilk trimesterin son bir aylık sürecinin başladığı haftadır. Hamileliğin onuncu haftası bebeğin duyu gelişimi ve organ gelişimi açısından çok önemlidir. Hamileliğin dördüncü haftasından itibaren embriyo olarak adlandırılan bebek bu haftayla beraber fetüs olarak adlandırılır.  

Hamileliğin Onuncu Haftasında Kanama Normal midir? 

Hamileliğin onuncu haftasında görülen kanama risklidir. Mutlaka doktora başvurulmalı ve ultrasonografik değerlendirme yapılmalıdır. Hamilelik sürecini takip eden doktorun tavsiyesine göre anne adayı hastaneye yatırılabilir. 

Hamileliğin Onuncu Haftasında Annede Görülen Değişiklikler  

Hamilelik süresi boyunca görülen belirtiler her anne adayında değişiklikler ve belirtiler her anne adayında farklılık gösterebilmektedir. Hamileliğin onuncu haftası bu belirtilerin en yoğun hissedildiği dönemlerden biridir. Şiddeti ve süresi her anne adayında değişmekle beraber hamileliğin onuncu haftasında anne adayını zorlayan bazı değişiklikler şunlardır: 

Hamileliğin Onuncu Haftasında Mide Yanması veya Mide Bulantısı  

Gebeliğin ilerleyen haftalarında mide üst kapağının açılmasıyla mide içerisindeki asitin yemek borusuna kaçmasıyla mide yanması ve mide bulantısı gerçekleşir. 10 haftalık hamilelikte böyle bir belirtinin olması bebeğin büyümesi ve mideye baskı yapmasıyla ilgili değildir. Tamamen gebelik hormonlarıyla ilgilidir. Hamilelikte Beta HCG hormonunun artmasına bağlı olarak midede yanma görülebilir. Bulantı ve mide yanmasına karşı önerilen ilaçlar faydalı olacaktır.  

Hamileliğin Onuncu Haftasında Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Hamileliğin onuncu haftasında dikkat edilmesi gereken bazı şeyler şunlardır: 

Hamileliğin Onuncu Haftasında Beslenme Nasıl Olmalıdır? 

Hamilelikte protein ağırlıklı beslenilmek önemlidir. Kırmızı ve beyaz et tercih edilmelidir. Yumurta, et süt tüketimine önem verilmelidir. Ara öğünlerde fındık fıstık gibi Omega 3 desteği alınmalıdır. Yeşil sebze ağırlıklı ara öğünlerde meyve tüketimine de dikkat edilmelidir. Sabahları kepek ekmeği, bol domates, peynir, zeytin, yeşillik, yumurta tüketilmelidir. Her hafta en az bir kez tavuk ya da balık tüketilmelidir. Zeytinyağlılar beslenme alışkanlığına dahil edilmelidir.