Demir, Kalsiyum, Protein, Omega Asitleri
İkiz bekleyen anneler dikkat! 9 aylık süreci sağlıklı geçirmek için beslenmenize özel bir önem vermeniz gerekiyor. İkiz bebek bekleyen annelerin beslenme konusunda yaşadıkları en büyük sıkıntının 4 besin maddesinin eksikliğinden kaynaklandığını ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilem İrkin, anne adaylarına özel beslenme önerileri sunuyor.
İkiz bebek bekleyen annenin beslenmesi, tek bebek bekleyen annelere göre temel beslenme prensipleri aynı kalsa da miktarlarda değişiklikler oluyor. Annelerin bazı besin maddelerine olan ihtiyacı artıyor, bazı önemli minerallerin kaybı da artıyor. İkiz gebelerin en büyük sıkıntısının 4 maddenin eksikliğinden kaynaklandığını ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilem İrkin, “İkiz gebeliklerde en çok demir eksikliği görülüyor. Onu kalsiyum eksikliği, omega yağ asitleri, protein eksiklikleri izliyor. İkiz bekleyen gebeler kabızlığı da şiddetli yaşadıklarından su tüketimlerini de artırmaları gerekiyor” diyor.
İkiz bebek bekleyen gebelerde en çok eksikliği yaşanan 4 madde hakkında bilgiler veren Dilem İrkin, bu konuda merak edilen noktaları aydınlatıyor:
Demiri Yerine Koyun, C Vitaminiyle Güçlendirin
İkiz gebeliklerde en çok eksikliği görülen mineral, demir. Dışarıdan preparat olarak alınan demir desteğinin yanında gıdalarla alınan demir içeren besinlerin mutlaka tüketilmesi gerekiyor.
- Demirin en zengin kaynakları olan yumurta, kırmızı et, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller sofradan eksik edilmemeli.
- Demir alımının yanında emilimi destekleyecek C vitamini alımına önem verilmeli, demir içeren besinle birlikte mutlaka yanında C vitamini içeren bir besin alınmalı.
- Emilimi engelleyen çay, kahve tüketiminden kaçınmalı.
- Yapılacak demir desteğinin dozu düşüklüğün durumuna göre doktoru tarafından belirlenmeli. Tek gebelikte demir gereksinimi 30 mg civarı iken, ikiz gebeliklerde bu ihtiyaç 60 mg kadar çıkabilir.
Kalsiyum Azalır, Yerine Konmazsa Uzun Vade Olumsuz Etkileyebilir
İkiz bebek bekleyen gebelerde en önemli mineral eksikliklerinden biri de kalsiyum. Özellikle gebeliğin 28nci haftası ile beraber kalsiyum gereksinimi artıyor. Eğer anne yeterince kalsiyum almazsa, kanda kalsiyum oranı düşüyor. Kemiklerden kalsiyum geçişi başlar bu durum ise annede uzun vadede kemiklerde hasar yaratıyor.
- Gebelikte kalsiyum ihtiyacı 1000 mg civarındadır, fakat çoğul gebeliklerde ve 2 yıldan daha az ara ile gebe kalan kadınlarda bu ihtiyaç 1200 mg kadar çıkıyor.
- Bu dönemde kalsiyumdan zengin süt, yoğurt, peynir, fındık, yeşil yapraklı sebzelerin tüketimine ağırlık verilmesi gerekiyor.
- Günde 2 bardak süt, 2 bardak yoğurt, 50 gr peynir tüketilmesi gerekiyor.
- Eğer bu gıdalar tüketilmiyorsa doktorunun desteği ile takviye olarak verilebiliyor. Süt tüketmek istemeyen annelere yoğurt, peynir ya da kefir tüketimi desteklenerek kalsiyum almaları sağlanabiliyor.
Omega Yağ Asitleri Beyin, Kalp Ve Göze Çok Faydalı
Gebeliğin üçüncü diliminde değer kazanan bir besin desteği ise omega-3 yağ asitleri. Özellikle beyin, kalp, göz sağlığı ve gelişim için çok önem taşıyan bu yağ asidinin en güçlü kaynağı, balık.
- Yüksek oranda civa içerdiği için büyük balıklar yerine küçük balık tercih edilmesinde yarar var. Mutlaka gebeliğin son 3 ayında haftanın en az 2 günü balık tüketmeye özen göstermek gerekiyor.
- Eğer tavuk yeminde keten tohumu varsa yumurta da sağlıklı bir omega -3 kaynağı olabilir.
- Balığın yanında badem, ceviz, yeşil yapraklı sebzeler özellikle semizotu , omega-3 içerir.
- Gün içinde ise badem, fındık grubundan bir avuç içi tüketmeye çalışmak gerekiyor. Ancak bu besinlerin yağ kaynağı olduğu unutulmamalı aşırı tüketiminden kaçınılmalı.
- Özellikle balık yenilmediği günlerde ise omega-3 takviyesi almak gerekiyor.
Tek Bebek Varsa Protein İhtiyacı 60 Gram, İkizse 90-120 Gram
Tek bebek bekleyen bir gebenin günlük protein ihtiyacı günlük 60 gr iken, ikiz gebeliği olan anne adayının protein ihtiyacı 90-120 grama kadar çıkabiliyor. Özellikle gebeliğin altıncı ayından itibaren protein alımı bebeğin gelişim açısından önem kazanıyor. Bu da daha fazla et, balık, yumurta, süt, yoğurt anlamına geliyor. Bitkisel protein olarak ise kuru baklagillerin tercih edilmesinde yarar var.
Yetersiz Su Tüketmek, Erken Doğum Riskini Artırıyor
Gebelikte en sık karşılaşılan sorunlardan birinin de kabızlık olduğuna değinen Dilem İrkin, “Özellikle son aylarla beraber daha da sıkıntı yaratan bir hal alabiliyor. Bu nedenle günlük beslenmemizde mutlaka meyve ve sebze tüketimine önem vermemiz gerekiyor. Hem kalsiyum hem folik asit açısından zengin yeşil yapraklı sebzeler günlük beslenme alışkanlığında mutlaka yer almalıdır. Günlük 5-6 porsiyon mevsimine uygun meyve ve sebze tüketimine bu dönemde mutlaka dikkat edilmesi önemli" diyor. Gebeliğin son üç ayı içinde sıvı tüketimi daha da fazla önem kazanıyor. Özellikle ikiz gebelerde bu dönemde plesentadaki su oranı çok önemli. Gebeliğin ilk aylarında ortalama iki litre su tüketimi yeterli olacakken, son aylarda bu değer ikiz gebeliklerde yeterli olmuyor, bu nedenle günlük üç litre su tüketmek gerekiyor. Yetersiz su tüketiminin erken doğum riskine neden olacağının unutulmaması gerektiğini vurgulayan Dilem İrkin, sıcak mevsimlerde bu değerin biraz daha fazla artırılmasının önemine işaret ediyor.
İkiz Bekliyorum Diye Yemeğe Yüklenmeyin
- İkiz gebeliklerin sağlıklı olabilmesi kilo kontrolünün de iyi yapılması gerekiyor.
- Burada en önemli nokta annenin gebe kaldığı vücut ağırlığı.
- Eğer anne düşük ağırlıkta gebe kaldıysa (beden kitle indeksi 20'nin altındaysa) ortalama 18-23 kilo alımı normal kabul ediliyor. Özellikle bebeğin gelişiminin başladığı ve gereksinimlerin önem kazandığı dördüncü aydan itibaren haftada 800 gram kilo alınması gerekli.
- Kişi normal ağırlığında gebe kaldıysa, toplamda 16-20 kg alınması yeterli. Yine dördüncü ayla birlikte haftada 600 gramı aşmamak gerekiyor.
- Anne adayı normal kilo ağırlığında gebe kaldıysa tek gebelikte ortalama 2000-2200 kalori alması gerekirken, ikiz gebelikte bu değer 2300-2700 kaloriye kadar çıkabiliyor.