Lohusa Dönemi (Annelik Hüznü)

Lohusa Dönemi (Annelik Hüznü)

Lohusalık, annenin vücudunda hamilelik döneminde meydana gelen değişikliklerin doğum sonrası normale döndüğü bir süreçtir.

Anne adaylarının hamilelik döneminde vücudunda birtakım değişiklikler meydana gelir. Doğumdan sonra vücudun doğum öncesi haline dönme süreci lohusa sendromu ya da annelik hüznü olarak da isimlendirilir. Bu süreç kişiden kişiye değişmekle birlikte ortalama 6 hafta (40 gün) sürer.  

Anneler ortalama 9 aylık bir sürenin sonunda bebeğine kavuşmanın sevincini yaşarken, doğumdan sonra annelik duygusuyla birlikte değişen hormonlar bazen bu sürecin ağır geçmesine sebep olabilir. Uykusuzluk, melankoli, depresyon gibi bazı sıkıntılar ortaya çıkabilir. Lohusalık da aslında bu sıkıntıların, değişimlerin azalarak annenin normal hayatına dönme süresidir. 

Annede meydana gelen değişiklikler

Lohusa döneminde çeşitli fiziksel ve psikolojik değişimlerin olması normaldir. 

  • Doğduktan sonra büyüyen rahim kasılmalar ve bebek için hazırlanan iç tabakanın soyulup atılmasıyla eski haline döner, küçülmeye başlar. Bu süreç bir hafta ile altı hafta arasında devam eder. Hamilelik döneminde artan sıvı lohusa döneminin başından itibaren idrar ve terleme yoluyla vücuttan atılır. Bebeği emzirmek sürecin hızlanmasına yardımcı olur.
  • Sıvı kaybı nedeniyle annede açlık ve susuzluk hissi olur. Bol miktarda sıvı almalı, beslenmeye dikkat edilmelidir.
  • Doğum sonrası ortalama 20-25 gün süren lohusalık kanaması görülür. Bu kanamanın başlangıç ve bitiş zamanı kişiden kişiye değişmekle birlikte çoğunlukla doğumdan sonraki ilk günlerde başlar, lohusalık dönemi bitiminde kanama biter adet kanaması başlar. Bazen emzirme süresince adet kanamasının görülmediği durumlar olur.
  • Duygu değişiklikleri annelerin bu dönemde sıklıkla yaşadığı bir durumdur. Hormonal değişikliklerin de etkisiyle açıklanamayan ağlama atakları, duygusal dalgalanmalar görülebilir. Sinirlilik, mutsuzluk, uykusuzluk, gerginlik, alınganlık, eşten uzaklaşma hali, bazen hafif depresyon gibi belirtilerle kendini gösterir. Anneler bazen bebek bakımının zorluğu, yeterince uyuyamama ya da dinlenememe gibi sebeplerle bu duygusal değişiklikleri daha uzun yaşayabilirler; bu da depresyon riskini arttırabilir.
  • Hamilelik döneminde vücutta artan hormonlar doğumdan sonra normal seviyesine iner. Bu düşüş vücutta bazı fiziksel değişikler meydana getirir. Bunların oluşması doğal bir süreçtir.
  • Hamilelikte saç foliküllerinin normalden daha hızlı büyümesiyle saçlar gürleşir. Doğumdan sonra ise östrojen seviyesinin vücutta normale dönmesiyle çoğunlukla annelerde aşırı saç dökülmesi görülür. Ancak sağlıklı görünüme sahip saçlar bir süre sonra eski görünümüne kavuşacaktır.

Lohusa döneminde eşlerin ve ailelerin anneye destek olması oldukça önemlidir. Annenin bu süreçte bol bol dinlenmesi, psikolojik olarak iyi hissetmesi doğum sonrası süreci kolaylıkla atlatmasına yardımcı olacaktır.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

Nasıl bir ilac ben menopoza gırdım cok sınırlı ve gergin oluyorum içe bilirmiyım rd yazmış faydası varmı
Magne fort.kroner kalp hastası.iki kere anjiyo olup üç damar tıkanıklığı giderilmiş hastaya Bu ilacı SGK ödermi??
...