Normal doğum sırasında, sancılara neden olan oksitosin hormonu, rahimin kasılma kabiliyetini geliştirir, süt salınımını kolaylaştırır. Doğum sancıları başlamış veya suları gelen bir gebe, özellikle ilk doğumunu yapacaksa, doğum sırasında eşi de tercihen alınarak ve her sancı ile bebek kalp atımları kaydedilerek doğum takip edilmelidir. Özellikle ilk doğumunu yapacak gebelerde, istenmeyen yırtıkların oluşmasını engellemek için vajinal ve genital bölgeye uyuşturularak düzgün kesi yapılmalıdır. Epizyotomi denile bu işlem oldukça yaygındır.
Egzersiz Yapın
Bu sayede makat yırtıklarından korunulmuş olur. Ayrıca ileride oluşabilecek idrar kesesi, makat ve rahim sarkmaları, aşırı ağrı yapabilen nedbe dokusu (yara izleri) oluşumları engellenmiş olur. Vajen girişinde oluşabilecek nedbe dokuları ağrıya, ağrılar da cinsel isteksizliğe yol açabileceğinden çok önem taşır. Doğum sonrası, anneye, doktor tarafından pasif egzersizler yaptırılır. Forseps (Doğum sırasında bebeğin dışarı çekilmesi için kullanılan bazı özel aygıtlar) ile doğum sırasında annede derin vajen yırtıkları, ciddi vajinal kanamalar gelişebiliyor. Bebekte ciddi fiziki travmalar, kalıcı sekkeler oluşabiliyordu. Vakum ile doğum sırasında, başa uygulanan ve bıngılraklara denk gelen uygulamalar ise bebekte beyin hasarları hatta bebek ölümlerine neden olabiliyordu. Bugün artık müdahaleli doğumlar normal doğum grubundan çıkarılıp, sezaryen tarafına kaydırılmış ve bu şekilde gelişebilecek komplikasyonlar azaltılmış oldu. Bu tarzda gelişebilecek bebek hasarları, ömür boyu ailelere ve devlete ciddi maddi, özellikle manevi yükler getirmekteydi.
Gaz Problemi Olmaz
Normal doğum, genel olarak anneler açısından daha güvenlidir. Normal doğum aile ve devlet ekonomisine yük eklemez. Yeni teorilere göre normal doğul oluşurken, bebeğin vajenden geçişi sırasında aldığı vajinal floranın yutulması, bebeğin mide-bağırsak florasının gelişmesine ve bebekte gaz probleminin olmamasına neden olur. Ancak vajende ciddi enfeksiyon veya HPV olması durumunda normal doğum tercih edilmeyebilir. Normal doğum sırasında bebek doğum kanalından geçerken, göğüs kafesi sıkışarak akciğer içindeki sıvı atıldığı için, yeni doğanın geçici solunum sıkıntısı riski çok azalır. Normal doğum sırasında, sancılara neden olan oksitosin hormonu, rahimin kasılma kabiliyetini geliştirir, süt salınmasını kolaylaştırır. Ancak uzayan zor doğumlarda, doğum sonrası, rahim gevşeme kanamaları riski daha sık olabilir.
Sezeryanda Yaş Faktörü Önemlidir
Sezaryen ile doğum, cerrahi bir girişimdir. Göbek alkında enine, ortalama 9 cm. genişliğinde bir kesi ile yapılır. Genel anestezi veya epidural anestezi uygulanabilir. Sezaryen sebepleri:
- Anne yaşlı ve ilk doğumunu yapacaksa ve bebek makat ile geliyorsa,
- Bebeğin başı ile annenin çatısı arasında, anne aleyhine uyumsuzluk varsa,
- Bebek kalp ritmi bozulmuşsa,
- Eşin (plasenta) önden gelmesiyle kanama hali olduysa sezaryen gerektirir.
Yorum Yap
Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap
Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.