Tüp Bebek Öncesi Nelere Dikkat Etmeli

Tüp Bebek Öncesi Nelere Dikkat Etmeli

Son yıllarda giderek daha fazla talep görmeye başlayan tüp bebek tedavisinde başarılı sonuçlar alınmaktadır.

Tüp bebek tedavisinde başarı sağlanması için, uygun koşulların bir araya getirilmesi gerekir. Bizlerde çiftlere yardımcı olması için, değerli hocamız Sayın Prof. Dr. Bülent Tıraş ile görüştük.

Hocam öncelikli olarak bizlerle paylaştığınız bilgiler için size teşekkür ederiz. Çiftlerin amacı uygulanan tedavi sonunda bebek sahibi olmaktır. Tüp bebek tedavisine başlamadan önce nelere dikkat edilmelidir. Bu konuda sizden biraz bilgi alabilir miyiz?

Tüp bebek tedavisine başlamadan önce çiftlerle detaylı bir ön görüşme yapılmalıdır. Görüşmede çiftlere uygulanması gereken tetkikler anlatılmalıdır. Buradaki en önemli unsurlardan biri kadının yumurta kalitesinin bozulmasına sebep olabilecek sigara ve alkol kullanma alışkanlığının bulunmaması gerekir. Çiftlerin bu süreçte sabırlı davranması ve stresten mümkün olduğu kadar kaçınmak için çaba sarf etmesi gerekir. Tüp bebek tedavisinde onları uzun ve yorucu bir dönem beklemektedir. Gerekli görüldüğü takdirde, tüp bebek tedavisinin başarısı için çiftlerin bir uzmandan yardım alması uygun olabilir.

Tüp Bebek Tedavisinde Çiftlerin Stresli Olması ya da Olmaması Başarıyı Nasıl Etkilemektedir?

Tüp bebek tedavisi uygulanırken kadında yumurtlama ve gebe kalmayı olumsuz etkileyen en önemli unsurlar arasında stresli olmak gelmektedir. Kadının tedavinin başarıyla uygulaması, gebe kalması ve gebeliğini devam ettirerek bebek sahibi olması için, stres altında olmaması gerekir. Tüp bebek tedavisi sırasından stres yaşanmasına neden olan sebepler arasında aile baskısıyla, çiftlerin uyumsuzluğu gelmektedir. Çiftin tedavi öncesinde uygulanacak aşamalar hakkında bilinçlendirilmesi, bu tedavinin başarısı açısından çok önemlidir. Bu nedenle tedaviden önce çiftlerin, bu konuda yeterli bilgiye sahip olması ve yeteri kadar bilgilendirilmeleri stresin önlenmesine yardımcı olur. Tedavi öncesinden itibaren doktor ve hastanın sürekli olarak iletişim halinde olması, stresi önlemek açısından faydalı olur.

Hocam çiftlere uygulanan tüp bebek tedavisinde bazı hastalarda yeteri kadar döllenmiş ve kaliteli embriyo elde edilmesine rağmen, embriyonun tutunamama sorunu yaşanmaktadır. Bu hangi sebeplerden kaynaklanmaktadır?

Evet, bazı hastalarımızda bu sorunu yaşıyoruz. Tüp bebek tedavisi sırasında embriyonun rahme tutunamaması bazı etkenlere bağlı olabilir. Bu durumda başarısızlık yaşanmış olur. Bunun yeni bir tedaviye başlamadan önce mutlaka araştırılması gerekir. Tedavi uygulanan anne adayının yaşının ilerlemiş olması, yumurta hücrelerinde olan genetik sorunlar, yumurtalıkların uyarılması aşamasında kadına verilen ilaçlara yeteri kadar yanıt alınamaması durumunda, rahim duvarının kalınlığının yeterli değilse, yumurtalardaki morfolojik bozukluklar uygulanan tedavinin başarısız olmasında etkili olabilir. Bunun dışında erkekte kötü sperm morfolojisi olması durumunda tedavide tutmama etkisi oluşabilir. Bu sorunun yaşanmasında anne adayının alması gereken ilaçları doktorunun önerisi dışındaki dozlarda kullanması durumunda, bu etkenin tüp bebek tedavisinden olumlu sonuç alınamamasına neden olabilir.

Kadınlara Uygulanan Tedavi Sonrasında Yumurtalıklarda Herhangi Bir Hasar Meydana Gelir Mi?

Tüp bebek tedavisindeki yöntemler ve kullanılan ilaçlar yumurtalıklara kesinlikle zarar vermez. Kadınlar doğuştan belli bir sayıda yumurta rezerviyle doğar. Bu rezerv ilerleyen yaşla beraber azalma gösterir. Bu yüzden tüp bebek tedavisinde kadının yaşı çok önemlidir. Bu tedavi kadınların erken menopoza girmelerine sebep olmaz. Kadınların menopoza girmesi yaşın ilerlemesiyle birlikte yumurtalık rezervinin azalmasıyla yaşanır.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...