Tüp bebek işlemi basit bir işlem olarak nitelendirilir ama kolay değildir. Çünkü çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin fiziksel ve psikolojik olarak bu işleme hazırlanmaları; stres ve kaygı gibi düşüncelerden uzak olmaları başarılı bir tedavinin anahtarı kabul edilir. Aynı zamanda anne adaylarını en çok korkutan unsurlardan birisi de tüp bebek tedavisinin acı veren bir yöntem olup olmadığı konusunda yaşadıkları kaygılardır. Anne adaylarının bu konu hakkında endişeli olmaları gayet normaldir. Bu durumun sebebi ise genellikle anne adaylarının tüp bebek tedavisi hakkında yeterli bilgi düzeyine sahip olmamalarından kaynaklanmaktadır. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki tüp bebek tedavisinde ağrıya neden olabilecek ya da ağrıdan kaynaklı hastanede yatırmayı gerektiren bir durum söz konusu değildir. Bazı anne adayları iğnenin görüntüsünden bile korkabilmektedirler. Tüp bebek tedavisinde de iğne kullanımı olduğu için tüp bebek tedavi yönteminin ağrılı bir işlem olacağını düşünebilirler. Ama tüp bebek yöntemi ağrılı ya da acı veren bir tedavi yöntemi değildir.
Tüp bebek tedavisinde ilk olarak yumurtaların gelişim aşamasındaki kişiler aynı insülin tedavisi gören hastalar gibi çok ince ve çok küçük iğnelerle kendi karınlarına kendi tedavilerini çok rahat ve kolay bir şekilde uygulayabilmektedir. Kadının yumurtalarının uyarılmasında da hiçbir ağrı ya da sızı verici bir durum söz konusu değildir.
İkinci adım olarak yumurtaların hazırlanmasından sonra geçilen yumurta toplama aşamasında ise hastalara genel anestezi uygulanmaktadır. Çünkü bu adımda daha büyük iğneler kullanılır ve rahmin içinden yumurtalar toplanır. Daha rahat ve daha kolay bir yumurta toplama işlemi yapılması için anestezi gereklidir. Kişi yumurtaların toplandığını hiçbir şekilde hissetmez.
Embriyo transferi ise tüp bebek tedavisinin en son aşamasıdır. Tüp bebek tedavisindeki bu kritik aşamada üçüncü veya beşinci gün embriyolarından en kaliteliler seçilir. Seçilen en kaliteli embriyo özel bir kateter yardımı ile anne adayının rahmine enjekte edilir. Embriyo transferinde de anne adayı hiçbir ağrı hissetmez. Embriyo transferi 1 – 2 dakikalık bir süreçtir.
Tüp Bebek Tedavisindeki Anestezi Uygulamasıyla Acı Hissi Tamamen Ortadan Kaldırıldı
Tüp bebek tedavisindeki yumurta toplama aşamasının yapıldığı evrede lokal veya genel anestezi uygulanması gereklidir. Çünkü anestezi yapılmadığı taktirde anne adayı acı duyabilir ve bu durum tedaviyi katlanılamaz hale getirebilir. Tüp bebek tedavisinin ilk uygulamalarında yumurta toplama işlemi yapılırken anestezi kullanılmıyordu. Bu yüzden önceki tüp bebek tedavileri günümüzdeki tüp bebek tedavilerine nazaran acı veren işlemleri de barındırıyordu. Ancak günümüzde kullanılan anestezi uygulamasıyla anne adaylarının bu korkuları da ortadan kalkmıştır. Tüp bebek tedavilerinde genel olarak lokal anestezi kullanılsa da bazı merkezler genel anestezi de uygulanmaktadır. Tüp bebek uygulaması, çocuk sahibi olmak isteyen fakat kısırlık probleminden dolayı bu amaçlarına ulaşamayan çiftler için birer umut ışığıdır. Tüp bebek tedavisi acı vermeyen ve hiçbir yan etkisi olmayan bir tedavi şeklidir.
Yorum Yap
Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap
Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.