Tüp bebek tedavisinde başarıya ulaşmayı sağlayan birçok faktör vardır. Başarısızlığa yol açan faktörlerin başında stres gelmektedir. Anne adayının stresi ile başa çıkmasını sağlayan en önemli husu baba adayının tavırlarıdır. Bunun yanında anne adayının beslenme düzeni, psikolojisi ve tedaviye motive olması da başarıyı oldukça etkileyen faktörlerdendir. Bu faktörlerin sağlanmasında baba adayının rolü oldukça büyüktür.
- Baba adayının tüp bebek tedavisine, anne kadar aktif katılamasa da yapması gereken görevleri vardır. Baba adayları ilk olarak, tedavi sürecine psikolojik olarak hazırlanmalı.
- Anne adayının tedavi süresince duygu değişimlerine tahammüllü olmalı.
- Eşine her zamankinden daha fazla anlayışlı olmalı.
- Anne adayının ilaçlarını düzenli saatlerde almasını sağlaması gerekir.
- Baba adayı her zamankinden daha dikkatli olmalı, eşine karşı daha ilgili olmalıdır.
Anne adayları tedavi süresince eşinin yeterince ilgili olmadığını söyleyebilir. Baba adayının tedavi süresince merkeze gelmemesi ya da tedavilere katılmaması sebebiyle kbu şekilde bir düşünce meydana gelebilir. Bu sebeple de baba adayları daha dikkatli olmalı.
Baba Adayı Tüp Bebek Tedavisinde Nasıl Davranmalıdır?
- Baba adayı tedavi süresince eşine desteğini esirgememeli.
- Hormonal değişimlerin farkında olmalı ve eşinin tepkilerini alttan almalıdır.
- Anne adayının tedavi için motivasyonunu devam ettirmesini sağlamalıdır.
- Cinsel hayatın bozulmasını sorun etmemeli, sorun etmediğini eşine göstermelidir.
Baba adaylarını tedavi süresince stresli bir dönem bekler. Bu sebeple baba adayları tedavi için bilgi sahibi olmalıdır. Tedavinin aşamalarını öğrenmeli, anne adayının kullanacağı ilaçları ve etkilerini öğrenmelidir. Buna göre de eşine karşı tavırlarını belirlemelidir.
Tüp bebek tedavisine başlayan anne ve baba adayları birbirini destekleyici ve iradeli kararlar vermelidir. Anne ve baba adayının ortak karar vermesi, tüp bebek için atılacak adımlarda birbirini tamamen desteklemesi, bir adayın inancı azaldığında, diğerinin tutup kaldırması gerekmektedir.
Tüp bebek tedavisinde yaşanan stresi ve sorunları anne adayları daha fazla yaşar. Baba adayına düşen en büyük görev, aslında bunu görmektir. Eşinin bu stresi ve hormonal değişimleri fazlasıyla yaşabileceğini görüp buna göre tavırlarını belirlemek, ve anne adayının yükünü azaltmak ilişkinin sağlamlaşmasına yardım edecektir.
Kısırlık sorununda, problem hangi eşten kaynaklanırsa kaynaklansın, tedaviyi gören anne adayıdır. Tedavi aşamaları, iğneler, ilaçlar hepsi anne adayına yapılan müdahalelerdir. Bundan dolayı baba adayı olabildiğince anne adayının yanında olmalı, ona tedavide yalnız olmadığını hissettirmelidir.
Tedavi aşamasında baba adayı, eşine her zamankinden daha çok ilgi göstermeli. Sevgiyle yaklaşmalı, sinirlerini her zamankinden daha fazla kontrol etmelidir. Eşinin sabırlı olmasını sağlamalı ve aynı zamanda kendi de sabırlı olup tedavinin sonucunu beklemelidir. Bunun neticesince, evlilik daha sağlam ve güçlü olacak, tedavinin başarı şansı da dolaylı olarak artacaktır.
Yorum Yap
Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap
Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.