Sağlıklı Bir Yaz iİçin 10 Altın Kural
Yoğun gündeminiz nedeniyle henüz yaz tatiline başlamadıysanız ya da tatildeyseniz ve yaptığınız plandan sıkıldıysanız size yeni bir önerimiz var. Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, tatilden eve mutlu dönmek için yeni bir tatil rotası çizdi. İşte sağlıklı bir yaz tatili geçirmeniz için 10 altın öneri:
- Sakin ve hidrate olun: Gün içinde aktivite veya egzersiz yapmayı planlıyorsanız en az 2-4 bardak su için. Yanınıza mataranızı almayı unutmayın. Sıcak havalarda çok fazla terlemeye maruz kaldığımız için zaten bolca su tüketmemiz lazım. Hele egzersiz yapıyorsak o zaman vücudumuzun hidratasyonu konusunda daha da dikkat etmeliyiz.
- Kendinizi aşırı gün ışığından koruyun: Kumsalda, sokakta kısacası dış mekanda vakit geçirirken mutlaka şapka ve aşırı kimyasal içermeyen, doğal güneş kremleri kullanın. Eğer aşırı güneş ışığına maruz kaldıysanız aloe vera jeli kullanın veya evinizin bir köşesinde herhangi bir yanığa karşı aloe vera bitkisi yetiştirin.
- Egzersize başlayın/devam edin: Aerobik egzersiz güçlü bir kalp için çok önemlidir. Eğer sadece spor salonlarında çalışıyorsanız biraz temiz hava almak için outdoor aktivitelere yönelin. Tenis oynayın, yüzün, bisiklet sürün...
- Doğal hediyelerin keyfini sürün: Tazen sezon meyveleri ve sebzeleri en iyisidir. Taze meyveler, sebze suları, sağlıklı salatalar ve bolca su, yaz aktiviteleri için vücudunuzun ihtiyacı olan besini sağlar. Bir ya da iki öğününüze proteini ekleyin.
- Biraz tatil yapın: Aileniz çocuklarınız ve arkadaşlarınızla açık hava eğlencelerinin tadını çıkarın. Eğer yapabiliyorsanız bir günlük veya daha uzun seyahatler planlayın; kamp kurmak, rafting, avlanmak gibi.
- Telefonu bırakın, tvden uzak durun: Çok yoğun çalıştınız. Bu hızı biraz düşürmenin, hormonlarınızı dengeleyen gün ışığından yararlanmanın tam zamanıdır. Cep telefonunuzu evinizde bırakın ve bir hafta televizyondan uzak durun. Bir çok Avrupa ülkesi yaz aylarında bir ay tatil yapar.
- Yaz çayları mükemmeldir: Cam bir kavanozu yarısına kadar su ile doldurun ve içine ebegümeci, kırmızı yonca çiçekleri, limon otu, papatya, nane veya sizin yörenize ait olan şifalı bitkileri de ekleyin ve en az 2 saat güneşin altında bırakın, demlenme süresine göre tüm günde kalabilir. İçerken limon veya portakal kabuğu gibi damak tadınıza uygun lezzetleri eklemekte özgürsünüz.
- Besin takviyeleri: Besin takviyeleri daha fazla enerji sağlamak ve yaz aktiviteleriniz arttırmak için size destek olabilir. B vitamini sinir sisteminizi sakinleştirir ve hücresel seviyede enerji üretiminizi arttırırken, C vitamini ve diğer anti-oksidanlar sizi stres, kimyasal kirlilik, egzersizin biokimyasal etkilerinden korur.
- İlk baharda başlayan ruhsal uyanışı derinleştirin: Sizi alakadar eden fikirleri web sitelerinden veya size en yakın kitapçıdan araştırın. Yeni ilgi alanlarınız ile alakalı kitap okuyun, seyahat planlayın, gevşeyin ve yazın keyfini sürün.
- Doğal yaşam: Her şeyden önce kendinize doğal yaşam için zaman tanıyın. Doğada seyahat planlıyorsanız, haşere ısırıkları, arı sokmaları ve yaralanmalar için ilk yardım kitinizi yanınıza alın. Aşırı gün ışığına maruz kalmayın, zaman zaman gölgede kalın ve bol su için.
Yorum Yap
Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap
Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.