Şeker Hastalarına Ramazan Ayında Uyarı

Şeker Hastalarına Ramazan Ayında Uyarı

oruç tutmak isteyen bir hasta varsa öncelikle kullandığı ilaçların gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Özlem Sezgin Meriçliler, şöyle devam ediyor:

Tüm olası risklere rağmen oruç tutmak isteyen bir hasta varsa öncelikle kullandığı ilaçların gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Özlem Sezgin Meriçliler, şöyle devam ediyor: “Tip 2 diyabetik hastaların kullandığı ilaçların içinde insülin salgısını artırarak etki gösteren ilaçlar düzenli yemek yenmez ise hipoglisemi yani şeker düşüklüğüne yol açabilir, bu grup ilaçlar oruç tutarken kesilmeli ya da iftar öncesine kaydırılmalı. Hipoglisemi oruç sırasındaki en tehlikeli problemlerden birisidir, baygınlıktan komaya kadar giden ağır tablolarla karşımıza çıkabilir.”

Protein Ağırlıklı Beslenin, Pide Yerine Esmer Ekmek Tüketin!

Dünya diyabet Etiler’den Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Sezgin Meriçliler, hastaların dikkat etmeleri gereken 10 kuralı şu şekilde sıraladı:

  • Bu hastalarda iftar – sahur arasındaki süreç az ve sık yenilerek geçirilmeli. İftarda hafif bir kahvaltı ve çorba, 30 dakika sonra 1 tabak ana yemek, 1.5 saat sonra meyve, sahurda ağır ve yağlı olmayan yiyeceklerden oluşan bir menü düzenlenmelidir.
  • Bol su içilmesi şarttır, en az iki litre su iftar-sahur arasında mutlaka içilmelidir.
  • Sucuk, salam, pastırma gibi tuzlu ve gün içinde susatan yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
  • Halk arasında ‘harareti keser’ diye bilinen çay idrar söktürme özelliği olan bir içecektir, sıvı kaybını artırır. O nedenle az olarak tüketilmelidir. Keza kahve de idrar söktürücü özelliği olduğu için bir fincandan fazla tüketilmemelidir.
  • Protein ağırlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir. Protein hem tokluk duygusu verir, hem de kana yavaş karışan glukoz sağlayarak hipoglisemi ihtimalini en aza indirir. Peynir, yoğurt gibi süt ürünleri ve süt, az yağlı ve ızgarada yapılmış kırmızı veya beyaz et, yumurta iftar ve sahur arasında birer porsiyon tüketilmelidir.
  • Sahurda tok tutan yiyecekler tercih edilmelidir. Yemek yerine süt, yoğurt, peynir, yumurta içeren bir kahvaltı tercih edilmelidir.
  • Gün içinde koku yaratabilecek soğan-sarımsak gibi yiyeceklerden sahur öğününde uzak durulmalıdır. Ayrıca bu tür yiyecekler gün içinde çok susuzluk hissi doğururlar.
  • Sahurda tatlı yenilmemeli, meyve en fazla 1 porsiyon tüketilmelidir.
  • Pilav, makarna, börek gibi yiyeceklerin tok tuttuğuna dair yanlış bir inanış vardır. Oysa bu yiyecekler önce mideyi doldurarak tokluk duygusu verir ancak sonra hızlı hazmedilerek hızla acıkmaya yol açar. Ayrıca hızlı insülin salgısı uyararak uzamış açlık sürecinde kan şekerinin düşmesine yani hipoglisemiye yol açar. Bu nedenle sahurda bu grup yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
  • Pide mümkünse yenilmemeli, çok istenirse az olarak iftarda yenilmelidir. Beyaz undan yapıldığı için hem kan şekerini hızlı yükseltir, hem insülin salgısını çok uyarır. Sahurda esmek ekmek tüketilmelidir.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

Nasıl bir ilac ben menopoza gırdım cok sınırlı ve gergin oluyorum içe bilirmiyım rd yazmış faydası varmı
Magne fort.kroner kalp hastası.iki kere anjiyo olup üç damar tıkanıklığı giderilmiş hastaya Bu ilacı SGK ödermi??
...