Bayramda Kolesterol Kurbanı Olmayın!

Kurban bayramı beslenme alışkanlıklarımız değiştiği özellikle hayvansal protein içeren et tüketiminin oldukça arttığı bir bayramdır.

Veteriner Hekim kontrolü olmayan ve uygun koşullarda kesilmeyen kurbanlık hayvanlardan insanlara tenya, salmonella, tüberküloz, şarbon gibi hastalıkları bulaşma riski yüksektir.  Emsey Hospital’dan Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Elif Bilgin görüşlerini aktarıyor.

Öncelikle Etin Besin Değeri Nedir? 

Kırmızı et; iyi kalite hayvansal proteinin yanı sıra, demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri ile B12, B6, B1 ve A vitaminleri içermektedir.  Kırmızı et  25 mg kolesterol içerir.

Kurban Etini Ne Zaman Yiyelim?

Kurban etinin bir gün boyunca dinlendirilip rigor mortis dediğimiz ölüm katılığının geçmesi beklenmelidir. Aksi takdirde etin sindirimi zordur. Ölüm katılığı geçen etin, hem sindirimi kolaylaşır, yumuşar ve daha lezzetli olur.  Posa içermez bu nedenle kesildiği gün tüketimi sindirim sistemi rahatsızlıkları, kabızlık, mide ağrısı, bulantı, hazımsızlık problemleri yaşatabilir. Etin kesimden bir gün sonra tüketilmesi gerekmektedir. 

Kronik Hastalığı Olan Bireylerde Et Tüketimi Nasıl Olmalı? 

Şişman, kalp hastalıkları olan, böbrek hastaları, diyabetli hastalar, mide rahatsızlıkları olan bireylerin et tüketimine dikkat etmeleri gerekir. Doymuş yağ ve protein içeriği  yüksek olduğundan özellikle kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları, tansiyonu  olan  bireyler tarafından aşırı tüketimi sakıncalıdır. Kurban bayramında sakatat tüketimi de artmaktadır. Özellikle kolesterolü yüksek olan hastaları ile kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişiler kesinlikle sakatat tüketiminden kaçınmalıdır. 

Kurban Etini Nasıl Saklayalım? 

Etin bir kısmı dağıtıldıktan sonra geriye kalan etin doğru koşullarda saklanması çok önemlidir.  Kırmızı et, proteinden zengin olduğundan çabuk bozulma riski vardır. Buzdolabı poşetinde en fazla 3 gün, buzlukta -4 derecede en fazla 7 gün, derin dondurucuda -32 derecede en fazla 3 ay saklanmalıdır. Etler büyük parçalar halinde değil; küçük parçalarda birer yemeklik olacak şekilde poşet ve yağlı kâğıda sarılarak derin dondurucuda saklanması en uygun koşul olacaktır. Böylece çözdürme işlemi de kısa sürecek bu da bakteri oluşumunu engelleyecektir. Çözdürme işlemi kalorifer üzerinde, açıkta ya da sıcak suda bekletilerek olmamalıdır. Buzdolabında ya da mikrodalgada çözdürme uygun seçeneklerdir. 

Kurban Etini Nasıl Pişirelim? 

Kurban bayramında et tüketim miktarı kadar etin nasıl pişirildiği de büyük önem taşımaktadır. Kavurma ve kızartma yöntemleri yerine ızgara veya haşlama yöntemlerini kullanmak gerekir. Kurban bayramının geleneksel yemeği haline gelen kavurmanın içine tereyağı veya kuyruk/iç yağı eklemeden, kendi suyunda, kısık ateşte pişirme yapılmalıdır. Ancak en uygun yöntem  mangal olmakla beraber özellikle mangal yapacak kişilerin etin ateşten 15 cm yukarısında, etle temas etmeden pişirilmesi gerekir. Aksi takdirde hem nitrozamin dediğimiz  kanser yapıcı öğeler ette artar hem de etin içeriğindeki B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına sebep olunur. Et iyi pişirilmediğinde  hayvanlarda görülen zoonoz isimli bazı hastalıklar, kist hidatik, toksoplazmozis, teniyoz, brusellozis, şarbon ve verem gibi hastalıklara yakalanılabilir. Bu nedenle etin çok iyi piştiğinden emin olunmalıdır.  

Bayramda Tatlılara Dikkat 

Et tüketiminin artmasının yanı sıra bayram tatlılarından dolayı karbonhidrat tüketimi de artmaktadır. Özellikle şeker hastalarının bayram tatlılarından tüketmemesi gerekmektedir. Sağlıklı bireylerde ise şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar veya meyve tüketmesi gerekmektedir. Bayram çikolataları ve bayram şekerleri yerine misafirleriniz meyve ve kuruyemiş  ikramlarında bulunabilirsiniz. Eğer şerbetli tatlı tüketeceksek yanında mutlaka ayran veya süt olmasına özen gösterilerek, ani kan şekeri yükselme ve düşüşleri önlenmelidir. 

Kurban Bayramı için Öneriler

Bayramda Tatile Gidecek Olanlara;  

Tatilde açık büfelerden mutlaka  sağlıklı seçimler yapın. Dinlenirken, eğlenirken sağlıklı beslenme kurallarını da uygulayın.