Bebek Beslenmesinin Püf Noktaları

AHEF, BURSAHED ve Hero Baby'nin desteği ile 30 Mayıs'ta divan Hotel'de Tamamlayıcı Beslenme Bilgi Paylaşım Toplantısı'nda buluştu.

Aile hekimlerinin bebek beslenmesi konusunda en sık karşılaştıkları sorunları tartıştığı toplantıda konuşan emekli Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülden Koksal, "Bebek ve küçük çocuklarda yetişkin bir kişiye göre 6 kat fazla D vitamini, 4.5 kat fazla kalsiyum, 4 kat fazla C vitamini, 3.5 kat fazla çinko, 4.5 kat fazla demir ihtiyacı var. Bu yüzden bebeklerin gıdaları besleyici içeriğe sahip olmalı" dedi. Toplantıda bebek beslenmesi konusunda ailelerin doğru bildiği yanlışlar masaya yatırıldı ve aileler için öneriler geliştirildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu ve Bursa Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Murat Girginer şunları söyledi: "Toplantıda, aile hekimlerimiz bebek sahibi ailelerin en sık sordukları soruları tartıştı. Verimli geçen toplantıda, ailelerin doğru bildikleri yanlışları ortaya koyduk ve aileler için rehber niteliği taşıyacak sonuçlara ulaştık." Anne sütü 2 yaşına kadar verilmeli. Toplantıya, emekli Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülden Koksal konuşmacı olarak katıldı.

Prof. Dr. Gülden Koksal, Bursa aile hekimleriyle anne sütünün önemi, tamamlayıcı beslenme, bebeklerin besinsel ihtiyaçları, doğru zamanda beslenme, kontrollü tarım, ev yemeklerinin pratik yöntemlerle besin değerlerinin artırılması ile ilgili bilgiler paylaştı. Bursa aile hekimlerine yaptığı sunumda, anne sütünün bebekler için özellikle ilk 6 ay en ideal besin kaynağı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Koksal, anne sütünün 2 yaşına kadar verilebileceğini de belirtti.

Prof. Dr. Koksal, yaşamın ilk yıllarında hızla büyüyen bebeklerin, besinsel gereksinimlerinin de artmasıyla anne sütüne ek olarak 6'ncı aydan itibaren tamamlayıcı besinlere başlaması gerektiğini söyledi.

Bebeklerin küçük yetişkinler olmadığını, o nedenle 6'ncı aydan itibaren anne sütüyle birlikte verilecek tamamlayıcı besinlerin özenle seçilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Koksal şunlara dikkat çekti: "Yetişkinler için uygun olan meyve, sebze ve tahıl gibi temel besinler bebekler için tehlikeli olabilecek ilaç kalıntıları ve küf toksinleri içerebilir, bu nedenle bebeklerin tükettiği besinlerin güvenli olması gerekir."