Vücudun her yaşta farklı besinlere ihtiyaç duyduğunu belirten uzmanlar, sağlıklı beslenmek isteyen kişilere yaşlarına uygun yiyecekleri belirlemelerini ve mönülerini bu doğrultuda hazırlamalarını öneriyor. Sağlıklı beslenmenin her yaşta önemli olduğunu, ancak yiyecek seçimini yaparken yaşın da dikkate alınmasını gerektiğini belirten uzmanlar, hangi yaş dönemlerinde hangi besinlerin alınacağını şöyle sıralıyor:
Gençlik Yılları
Sadece tartıda görülen rakamların önemli olduğu bu dönemde güzel bir vücut için güzel yemeklere paydos demenize gerek yok. Akılcı ve yağ dengesi düşük gıdalar yiyerek formda kalmanız mümkün. Kilo alıp vermenin en kolay olduğu gençlik yıllarında vücut daha çok kalori yakabilir. Kilo vermek kolay diye düşünerek uzun süreli ve çok kilo vermeye yönelik rejimlere başlamak son derece yanlış bir uygulamadır. Sevdiğiniz yiyeceklerden uzak kalmak yerine yediklerinizin en az yüzde 80 inin besin değerinin yüksek olmasına dikkat edin.
Orta Yaşlarda
Kalsiyum, meyve, sebze ve lifli gıdaların tüketiminin üzerinde durulmalıdır. Özellikle kadınlarda kalsiyum eksikliği menopozdan sonra kemik erimesine yol açmaktadır. Fast-food gıdalarda bol sostan, asitli içeceklerden, kahve ve sigaradan kaçınılmalıdır. Bu arada sebze ve meyve tüketimini mümkün olduğu kadar artırmalıdır.
Olgunluk Yılları
Kimileri elliye merdiven dayadığını düşünerek yaşlılık sendromuna girer. Bu yaşlarda kişi bir anlamda kendi kendinin doktoru olmak zorundadır. Geçmiş senelerdeki beslenme alışkanlıklarının artı ve eksilerin ortaya çıktığı bir dönemdir. Vücudun en çok vitamin, kalsiyum ve sodyuma ihtiyacı vardır. Yağ oranları kalp ve damar hastalıklarının başladığı bu yaşlarda, önemini bir kat daha arttırır. Riskli hastalıklar baş göstermişse yeme alışkanlıklarından ve sigaradan acil olarak kurtulmak gerekir.