Bitkileri kaynamış suyun içine atarak yada suya koyulup kaynatılarak kullanılan bitki çayları modern tıbbın da ilerlemesiyle faydaları daha çok anlatılmaya başlandı. Birçok hastalığın tedavisinde yardımcı olarak kullanılan bitkiler kesinlikle bir uzmana danışılarak tüketilmelidir. Şifa deposu olan bitkiler eğer bilinçsizce kullanılırsa zararlı da olabilir. İşte bunlardan bazıları;
Yeşil Çay
Yeşil çay iyi bir toksin atıcıdır. Aynı zamanda güçlü bir antioksidandır, kansere karşı koruma sağlar, kötü kolesterolü düşürür, kalp sağlığına iyi gelir, kan basıncını düşürür, diş çürüklerini önler, diş eti hastalıklarına karşı koruma sağlar, metabolizmayı hızlandırır, kilo vermeye yardımcı olur, bağışıklık sistemini güçlendirir.
Papatya Çayı
Papatya çayı iyi bir sakinleştiricidir. Uyku bozuklukları tedavisinde kullanılır, romatizmal rahatsızlıklar için kullanılır, deri döküntüsüne yol açan cilt hastalıklarının belirtilerini hafifletir, gastrit ve ülseratif kolit tedavisinde kullanılır, sabah bulantılarını hafifletir, alerji belirtilerini azaltır, stresi azaltır, kaygıyı azaltır ve genel bir rahatlama sağlar, bağırsak sorunlarını giderir, bağırsak iltihaplanması tedavisinde yardımcı olarak kullanılır, kaslan gevşetir, krampları azaltır, diş eti hastalıklarını önler, sakinleştirir, karaciğeri çalıştırır, adet dönemi kasılmalarını hafifletir, bağışıklık sistemini güçlendirir, apse tedavisinde gargara suyu olarak kullanılır.
Rezene Çayı
Hazımsızlık, mide ağrısı, gaz ve sindirime bağlı diğer problemler için içilebilir. Ancak rezene çayının, diğer bitki çaylarında olduğu gibi, fazla tüketiminin bazı yan etkileri olabileceğini unutmayın. Rezene çayı aynı zamanda anne sütünü arttırıcı olarak kullanılabilir.
Mısır Püskülü Çayı
Etkili bir idrar söktürücüdür, mesane enfeksiyonlarının tedavisine yardımcı olur, prostat iltihabına iyi gelir, idrar yolu enfeksiyonunun tedavisinde kullanılır, böbrek taşlarına karşı geleneksel olarak kullanılmaktadır, kalp sağlığını korur, diyabet hastalarında kronik yorgunluğa iyi gelir, yüksek tansiyonu düşürür.
Isırgan Otu Çayı
İdrar söktürücüdür, yüksek miktarda demir içerir, anemi tedavisinde yardımcı olarak kullanılır, sindirim sistemini ve diğer organları temizler, artrit semptomlarını hafifletir, idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır, karaciğeri temizler böbrekleri temizler, öksürüğe iyi gelir, bağışıklık sistemini güçlendirir, soğuk algınlığına iyi gelir, saman nezlesinin tedavisinde kullanılır, sindirimi düzenler.
Ada Çayı
Zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar, beyin fonksiyonlarını geliştirir, bronşit ve astım belirtilerini hafifletir, karaciğeri temizler idrar yolu enfeksiyonunun tedavisine yardımcı olur, aşın terlemeyi azaltır, stresi azaltır, sakinleştirir, menopoz sonrası belirtileri hafifletir, saçların beyazlamasını yavaşlatır, mantar enfeksiyonlarına karşı kullanılır, hafızayı güçlendirir, Alzheimer'a karşı yardımcı olarak kullanılır, kan şekerini düşürür, dişeti iltihaplanmasına karşı kullanılır, ağız yaralarının tedavisinde kullanılır, sinirsel baş ağrısını hafifletir, safra kesesini çalıştırır, gargara suyu olarak kullanılır, boğaz ağrısını alır.
Biberiye Çayı
En çok hazımsızlık ve kabızlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarında kullanılan biberiye çayı; hafızayı güçlendirir, konsantrasyonu arttırır, toksinlerin vücuttan atılmasını hızlandırır, bağışıklık sistemini güçlendirir, kan dolaşımını arttırır, beyin ve kalp gibi hayati organlara daha fazla oksijen taşınmasını sağlar, baş ağrısı ve migren ağrılarını hafifletir, stresi azaltmaya yardımcı olur. Dolaşımın hızlanmasına yardımcı olan biberiye çayını yüksek tansiyon hastaları kullanırken mutlaka doktora danışmalı.
Hibiskus Çayı
Kafeinsiz olan ve yüksek C vitamini içeren hibiskus bağışıklık sistemini güçlendirir, tansiyonu düşürür, tip 2 diyabette yüksek kan basıncını düşürmek için kullanılır, antioksidandır, kolesterolü düşürür, mide kanserine karşı koruma sağlar, şişliği alır, sindirim sistemini çalıştırır, kalp ve karaciğer hastalıklarına karşı kullanılır, kilo vermeye yardımcıdır. Hazırladığınız bitki çaylarına katacağınız hibiskus hem çayınızın renklenmesine hem de biraz ekşimsi bir tat almasını sağlar.
Melisa Çayı
Melisa muhteşem bir kokuya sahiptir. Nane familyasından olan melisa bitkisi uyku sorunlarında kullanılır, sinirleri yatıştırır, stresi azaltır, mide rahatsızlıklarını azaltır, sindirim sorunlarına karşı kullanılır, gaz giderir ateş düşürür, ter atılmasını sağlar.
Kekik Çayı
Hazımsızlığı giderir, vücut için gerekli mineralleri içerir, boğaz ağrısını alır, ağız içi yaralan geçirir, dişeti hastalıklarına iyi gelir, antiseptiktir, soğuk algınlığına iyi gelir, gargara suyu olarak kullanılır, şişkinliği ve gazı alır stresi azaltır ve iyi hissettirir, romatizma ağalarını hafifletir, baş ağrısını geçirir.
Kuşburnu Çayı
Astıma iyi gelir stresi azaltır, sakinlik verir hazımsızlığı giderir c vitamini yönünden zengindir, antioksidan etkisi vardır, omega 3 yağ asidi yönünden zengindir. Kan basıncını düzenler, romatizma ağrıların hafifletir, kanserli hücrelerin yayılmasını yavaşlatır, kötü kolesterolü düşürür, şeker hastalığına karşı koruma sağlar, yüksek miktarda C vitamini içerir, bağışıklık sistemini güçlendirir, soğuk algınlığı tedavisinde kullanılır, cilde doğal parlaklık verir, doğal bir antioksidandır, idrar yolu hastalıklarına karşı koruyucudur, idrar söktürücü olarak kullanılır. Vücutta kan üretiminin hızlanmasına yardımcı olur.
Nane Çayı
Nane çayının buharını solumak burun tıkanıklığını giderir ve sinüsleri açar, boğaz kuruluğuna iyi gelir, gaz gidericidir, safra taşı çözer, mide bulantısını alır, kusmayı geçirir, mide ekşimesini azaltır, sindirime yardımcı olur, ağız kokusunu alır, kas ağrılarını hafifletir, kronik ağrıyı azaltır, soğuk algınlığının daha çabuk geçmesini sağlar, alerjik öksürüğe iyi İşte bitki çaylarının faydalan çok eski tarihlerden beri kullanılan bitki çaylarının bilinen birçok faydası var. Bitki çaylarının genellikle kaynamış suda bir kaç dakika demlemeye bırakılarak içilmesi önerilir. Birçok hastalığın tedavisinde yardımcı olarak kullanılan bitkiler kesinlikle bir uzmana danışılarak tüketilmelidir. Şifa deposu olan bitkiler eğer bilinçsizce kullanılırsa zararlı da olabilir.
Bitki çaylarında demleme süreleri de oldukça önemlidir. Bitkileri suda fazla bırakmak cayın acı tat bırakmasına sebep olabilir. Keyifli bir çay içmek için, bitki çaylarının demleme sürelerine özen gösterin.
Yorum Yap
Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap
Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.