Türkiye'de sağlık alanında yaşananlar, anne-babaları endişelendiriyor. Mevsim geçişlerinde bünyelerin zayıf düşmesiyle grip, soğuk algınlığı başta olmak üzere artan hastalıklar, çocukları daha çok etkiliyor. Üstelik medyada yer alan, ‘antibiyotikler zararlı! ‘aşılar zararlı mı?' gibi haberler, ebeveynlerin huzursuzluğunu daha da artırıyor. Kimyasal ilaçlardan uzak kalmak isteyip yolu aktara düşen aileler ise hangi hastalığa karşı çocuğuna nasıl bitkiler kullanacağını bilemiyor.
Bitkilerle modern tedavinin bilimsel esaslara göre uygulandığı Avrupa'da 12 yaşından küçük çocuklara verilen kimyasal-sentetik veya bitkisel ilaçların çok özenle seçildiğini söyleyen Dr. Ahmet Toptaş, uygun olmayan ilaç kullanımının çocuklarda gelişim bozukluklarına neden olduğunu ve daha ileri derecelerde zararlara yol açabildiğini vurguluyor. Bilimsel esaslara göre belirlenmiş ve yetişkinlerde kullanılan modern bitkisel ilaçların çocuklarda ancak üçte birinin kullanılabileceğini kaydeden Toptaş, hamilelik döneminde kullanılan bazı bitkisel ilaçların çocuğun sağlıklı gelişimini engelleyebildiğine dikkat çekiyor. Avrupa'da hastaların doktorundan kimyasal-sentetik ilaçlar yerine modern bitkisel ilaç talep edebildiğini aktaran Toptaş, 2004 yılında çıkarılan ‘Türk Farmakopesi I-Avrupa Farmakopesi Adaptasyonu' kanununa göre Türkiye'de de ‘Bitkilerle Modern Tedavi' uygulanabileceğini söylüyor. Hastalıkla ilgili tanı ve teşhisin mutlaka alanında uzman doktorlar tarafından konulması gerektiğini kaydeden Toptaş, çocuklar için faydalı şu modern bitkisel ilaçları öneriyor.
Boğaz İltihabına Karşı Adaçayı
Adaçayının taze ya da kurutulmuş olarak yaprakları kullanılıyor. Mikrop öldürücü, mantar ve virüslerin çoğalmasını önleyici etkisi bulunan adaçayını haricen ağız ve boğaz iltihaplanmalarında gargara şeklinde kullanabilirsiniz. Ayrıca hazımsızlık ve uçuk tedavisinde de kullanılıyor. Adaçayı gargara şeklinde kullanılabileceği gibi çayı içilerek de tüketilebilir.
Hazırlanışı: Bir fincan sıcak suya 1 çay kaşığı kıyılmış kuru adaçayı yaprağı ilave edilip fincanın ağzı kapatılarak 5 dakika demlenir. Hastalığa göre çay olarak ya da ılıtıp gargara olarak kullanılır.
Yatak Islatma ve Korkuya Karşı Binbirdelik Otu Sarı Kantaron
Çiçeklenme döneminde toplanıp kurutulan toprak üstü kısımları kullanılır. İltihaplanmayı önleyen bitki mikrop öldürücü, korku giderici, yatak ıslatma ve idrar kesesi şikâyetlerine iyi geliyor. 6 yaşından itibaren çocuklarda kullanılabiliyor.
Hazırlanışı: 1-2 çay kaşığı ince kıyılmış kuru ot bir fincana konur. Üzerine sıcak su (150 ml ve 60 derece) ilave edilip 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Sabah ve akşam 2 defa çayı taze hazırlanıp içilebilir.
Gaz Problemlerine Karşı ve İştah Açmak İçin Rezene
Rezenenin kurutulmuş olgun meyvesi kullanılır. Mide bağırsak hareketlerini artıran rezene kramp giderici ve balgam sökücüdür. Çocuklarda iştahsızlık ve ishalli hazımsızlıkta kullanılır. Ayrıca yatmadan yarım saat önce içilen rezene çayı uykunun da daha rahat geçmesine yardımcı olur.
Hazırlanışı: 1 çay kaşığı rezene dövülür ve fincana konur. Üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 5 dakika demlenir, süzülerek içilir. Rezene çayı yapılmadan hemen önce dövülmelidir. Günde 2-3 defa bir fincan çayı taze hazırlanarak içilebilir. Doktor tavsiyesi olmadan 1-2 haftadan uzun süre kullanılmamalı.
Doğal ürünlerin bilinçli şekilde kullanılmasını öneren Toptaş, doğu kullanım şekilleriyle çocukların ve yetişkinlerin hem kimyasallardan uzak durabileceği hem de fayda sağlayabileceği konusunda bilgi verdi.