Günümüzde tarım ve teknolojide yaşanan gelişmeler sayesinde hemen her mevsimde bütün sebze ve meyvelere ulaşma imkanımız var. Ancak bu sağlıklı bir beslenme şekli mi?
Yüzlerce yıl önce İbn-i Sina: sebze ve meyveyi mevsiminde yiyin, şeklinde bir öneride bulunmuş. Bunun önemi ve ürünlerin doğallığının değeri günümüzde yeniden keşfediliyor.
Peki sebzelerin doğal olarak yetiştiği aylar nelerdir ve hangi mevsimde ne yemeliyiz?
Sebzelerin Mevsimi Nedir?
- Bamya: Haziran - Temmuz - Ağustos
- Barbunya: Nisan - Mayıs - Haziran
- Beyaz Lahana: Kasım - Aralık - Ocak - Şubat
- Bezelye: Nisan Mayıs - Haziran
- Brokoli: Ocak - Şubat - Mart
- Çarliston Biber ve Dolmalık Biber: Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül
- Dereotu: Yılın Her Mevsimi
- Domates: Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım
- Havuç: Eylül - Ekim - Kasım - Aralık - Ocak - Şubat - Mart
- İç Bakla: Nisan - Mayıs - Haziran
- Ispanak: Kasım - Aralık - Ocak - Şubat - Mart
- Karnabahar: Kasım - Aralık - Ocak - Şubat - Mart
- Kereviz: Kasım - Aralık - Ocak - Şubat
- Kırmızı Lahana: Kasım - Aralık - Ocak - Şubat
- Kırmızı Salçalık Biber: Ağustos - Eylül - Ekim
- Kuru Soğan: Yılın Her Mevsimi
- Madımak: Mayıs
- Mantar: Eylül - Ekim
- Maydanoz: Yılın Her Mevsimi
- Marul: Nisan - Mayıs - Haziran
- Patates: Yılın Her Mevsimi
- Patlıcan: Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım
- Pırasa: Kasım - Aralık - Ocak - Şubat - Mart
- Salatalık: Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim
- Semizotu: Nisan - Mayıs - Haziran
- Sivri Biber: Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim
- Taze Fasulye: Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül
- Taze Yeşil Kabak: Kasım - Aralık - Ocak - Şubat - Mart
- Turp: Ocak - Şubat - Mart
Meyvelerin Mevsimi Nedir?
Ağaçta büyüyen meyveler için yukarıdaki durum söz konusu değil ama bunların da depolanma suresi boyunca kullanılan ilaçların zararını en aza indirmek için yıkama işleminde titiz davranmak gerektiği belirtiliyor. Çilek üretimi farklı olduğu için belirtmek gerekir:
- Çilek: Mayıs - Haziran
Aylara Göre Beslenme Şekli
- Ocak: Sebze ve et suyu ile hazırlanmış çorbaları sofranızdan eksik etmeyin. Hareketsiz gecen soğuk kış günlerinde çorbalar bağırsak sistemini düzenler. Soğuk havalarda vücuda direnç veren balık ve baklagiller de en çok tüketilmesi gereken besinlerden.
- Şubat: Kansere karşı etkili lahanagilleri (lahana, Brüksel lahanası, karnabahar ve brokoli) sık sık yiyin. Bol betakaroten içeren havuç ile salata, zeytinyağlı yemek veya havuç suyu hazırlayın.
- Mart: Mart, yaza hazırlık ayıdır. Hafif beslenmeye ve diyet yapmaya başlamanın tam zamanıdır. Mart, ayni zamanda ilkbahara geçiş ayıdır. Bu nedenle hafif bir o kadar da direnç verici besinleri tüketmeye özen göstermek gerekir. Balık, ızgara et, sebze ve meyveler bol tüketilmeli.
- Nisan: Kuzu etinin en taze ve lezzetli zamanı. Bu aylarda et olarak kuzu etini tercih edin. Sutlu hafif tatlılar pişirin. Sabah kahvaltısında ve geceleri yatmadan önce bir bardak sut için. Hafif ama sağlıklı beslenerek ve açık havada düzenli yürüyüşler yaparak fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz.
- Mayıs: Çilek kısa omurlu bir meyve. içeriğindeki zengin vitamin (özellikle C vitamini) ve mineraller sayesinde ani enerji verip, geçiş mevsiminde ortaya çıkan yorgunluk belirtilerini giderir.
- Haziran: Kısa omurlu dut ve kirazı bu ayda bol bol tüketin. Her ikisi de zengin vitamin ve mineral kaynağı.
- Temmuz: Semizotu, balıktan sonra en çok omega - 3 içeren sebze. Vücut tarafından üretilmeyen bir yağ asidi olan Omega - 3, kalp hastalıklarına, zihinsel karışıklığa ve bunamaya karsı etkili.
- Ağustos: Yaz meyve ve sebzelerinin en olgun zamanı. Meyveleri bol yiyin. Bunun yanı sıra balık, zeytinyağlı sebze, hafif soslu makarnaları günlük öğünlerinize paylaştırın.
- Eylül: Eylül, kışa hazırlık ayıdır. Vücudu soğuk mevsime hazırlamak gerekir. Bol balık, sebze, meyve ve makarna gibi enerji verici karbonhidratlar ağırlıklı beslenin. Mürdüm erik ve fındığı hergün belli bir miktar tüketmeye özen gösterin.
- Ekim: Ekim ayı omega - 3 içerikli cevizin tam zamanı. Cevizi bu aylarda bol bol tüketin. Ayrıca mantarlı nefis yemekler pişirebilirsiniz. Mantar, balık, et ve sebzelere çok yakışır. Mantarı ızgarada üzerine peynir serperek pişirip kahvaltıda da yiyebilirsiniz.
- Kasım: Kasım ayında balkabağından bol bol yararlanın. Çorbası, tatlısı ve pastası ile nefis lezzetler hazırlayabilirsiniz . Balkabağını ayrıca etli sebze yemeklerine de ilave edebilirsiniz. içerdiği bol betakaroten sayesinde kansere karşı etkili bir sebze.
- Aralık: Soğuk algınlığı hastalıklarına yakalanmamak için sağlıklı beslenin. Portakal veya greyfurt suyu için. Ispanak, baklagil, et, yoğurt, muz,elma ve kuruyemişleri bol tüketin.
Yorum Yap
Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap
Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.