Uludağ Üniversitesinde yapılan çalışmalar içecek sektörüne yeni bir bakış açısı getirdi. Bursa Uludağ Üniversitesi (UÜ) Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Utku Çopur, ıhlamur ve adaçayı gibi bitkisel ürünleri şişeledi, şimdi seri üretim için gelecek teklifleri bekliyor.
Prof. Dr. Ömer Utku Çopur, ‘Bitki Çayı Ekstraktı (demi) İçeren İçecek’ isimli çalışması ile başta adaçayı olmak üzere bitkisel ürünleri enerjisi azaltılmış şeker ve minarelli bitki çayı içeceği haline getirdi. Prof. Çopur ve ekibi tarafından geliştirilen proje kapsamında hazırlanan bitki içeceğinin patenti alındı, seri üretim için gelecek teklifler bekleniyor. Piyasada olan içeceklerin daha ucuz olacak içecek, cezvede ısıtılıp sıcak içilebileceği gibi gazlı formatıyla soğuk da içilebilecek.
Seri Üretim İçin Gün Sayıyoruz
Uludağ Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Utku Çopur, yaptıkları projeyi anlattı: “Bu bitkilerin, özellikle fonksiyonel özellikleri nedeniyle son yıllarda alternatif tıpta yaygın bir şekilde kullanılıyor. Bunlar günümüzde genellikle tüketime hazır demlik poşetler şeklinde veya aktarların yönlendirmesi ile sap, kök, tohum ve yaprak şeklinde satılıyor. Ama bunların kullanım şekli ve yöntemleri halk tarafından bilinmemekte olup tamamen aktarların yönlendirmesiyle oluyor. İnsanlar da bu bitkilere karşı oldukça ilgili. Ama bunların aşırı kullanımı doz aşımına, çeşitli ilaçlarla etkileşimine, tansiyon düşüklüklerine neden oluyor. Biz de bu sıkıntılardan hareketle bu bitkisel drogları bitkisel içecek haline getirdik. Bunları şekerle bitki çayı içeceği haline getirmekle kalmayıp, doğal halinde muhafazasını sağlamak adına enerjisi azaltılmış ve minarelli içecek haline getirdik. Bu şekilde piyasada soğuk olarak tüketilebileceği gibi yaz aylarında gazlı formunda serinletici özelliklerinden yararlanılarak piyasada satılacak hale getirdik. Ayrıca kullanımı da oldukça kolay alacak” dedi.
Evlerde kullanılan ıhlamur ve ada çayını meyve suyu haline getirdiklerini anlatan Çopur, “Bunları bitki çayı demi haline getirdik. Bu soğuk içilir ama istenirse bir cezveye konulup ısıtılarak da içilebilir. Bu içecek de tıbbi aromatik bitkilerin faydasını sağlar.” şeklinde konuştu.
İçeceğin çok talep aldığını belirten Prof. Çopur, “Ürünümüzün ticarileşme potansiyeli oldukça yüksek. Sanayicilerimizi birlikte çalışmaya davet ediyorum. Patentini aldık, şimdi seri üretim için gelecek talepleri bekliyoruz. Ayrıca ürünün maliyeti çok düşük olacak.” şeklinde konuştu.
Son yıllarda bitkisel ürünlere ilginin giderek arttığını söyleyen Çopur, yeni çalışmaların içecek sektörüne farklı bir bakış getireceğini ve yeni içeceklerin oldukça ilgi çekeceğini belirtti.
Yorum Yap
Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap
Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.