Kilo Alamıyorum Diyorsanız

Ne kadar fazla yersem yiyeyim kilo alamıyorum , Fazla kalorili besleniyorum, her gün mutlaka tatlı yiyorum, fast food tüketiyorum, yine de kilo alamıyorum..

Ne Kadar Yersem Yiyeyim Kilo Alamıyorum Diyorsanız

Ne kadar fazla yersem yiyeyim kilo alamıyorum , Fazla kalorili besleniyorum, her gün mutlaka tatlı yiyorum, fast food tüketiyorum, yine de kilo alamıyorum , Kendimi sürekli yorgun ve güçsüz hissediyorum, uykum geliyor, iştahsızım, yemek yemek içimden gelmiyor. Bunlar zayıflık sorunu olan birçok kişinin dilinden düşmeyen şikâyetler. Peki kilo kontrolünü sağlamak ve sağlıklı kalmak için neler yapılması gerekiyor?

Zayıflık Nedir; Sebepleri Nelerdir?

Diyetle günlük alınan toplam enerjinin harcanan enerjiden daha az olması veya alınan besinlerin vücut tarafından kullanılmaması durumunda zayıf olma durumu ortaya çıkmaktadır. Bunun dışında zayıf olma nedenleri arasında;

Kimler Zayıf Olarak Nitelendirilir?

Beden kitle indeksi dünya sağlık örgütünün boy uzunluğunu ve vücut ağırlığını baz alarak şişmanlığı ölçmede kullanılan bir parametredir. Vücut ağırlığının boyun karesine bölünerek hesaplanan bu ölçüm ile var olan kilonun hangi aralıkta olduğu kolayca anlaşılır.

BKİ: Aağırlık/ Boyun Karesi

BKİ: KG/M2

Beden Kilo Endeksi Kilo Ölçütü

Yaş aralıklarına göre farklı değerlendirilir; çünkü yeni doğmuş bebeklerin ve büyüme çağındaki çocukların BKI ye göre değil persentil eğrilerine göre kilo durumları takip edilir.

Zayıf Olmanın Zararları Var Mıdır?

Zayıf olmak her zaman sağlıksız olmak anlamına gelmez. Bu kişiye göre ve bunun derecesine göre değişir. Burada kişinin yaşı da önemli bir faktördür. Dolayısı ile burada kişiyi görmek vücut analiz cihazı sonuçlarını da değerlendirerek yaşı da göz önüne almak gerekmektedir. Yeme bozukluğunun var olup olmadığını iyi değerlendirme şart. Çünkü eğer yeme bozukluğu var ise ( anoreksiya, bulimia, tıkanırcasına yemek yeme durumu vb. ) bu konuda psikiyatrist desteği almak gerekmektedir.

Zayıf olmak çocuklukta büyüme gelişmenin az olmasına, emzikli kadınlarda süt veriminin yetersiz kalmasına, vücudun dış etkenlere karşı savunma mekanizmasının azalmasına, konsantrasyonun düşmesine ve hatta yaşam süresinin kısalmasına da neden olabilmektedir.

Sağlıklı Kilo Alımı Nasıl Olmaktadır?

Kilo almak kilo vermekten çok daha zor bir durumdur. Öncelikle bu süreç ve sabır ister. Kilo almak isteyen kişilerin kilo almak istemesi yeterli değildir, ayrıca buna inanmaları da gerekir. Gerekli tahliller yaptırılıp altta yatan geçerli bir hastalık ve durum yok ise diyetisyen kontrolünde sık takip ve iletişim ile ayda ortalama 2 kilo olacak şekilde hedef koyulabilir.

Amaç vücutta gerekli dokuları oluşturmaktır. Kilo yağ ve yağsız dokuyu( kas dokusu, vücut suyu ve kemik dokusu ) arttıracak şekilde alınır. Amaç daha çok kas dokuyu arttıracak şekilde olmalıdır.

Dikkat Edilmesi Gerekenler;