Konserve ve Turşu Hazırlarken Dikkat Edecekleriniz

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, konserve ve turşu hazırlanırken dikkat edilmesi gereken konulara ilişkin açıklama yaptı.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, konserve ve turşu hazırlanırken dikkat edilmesi gereken konulara ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, besin çeşitliliğin yanı sıra lezzet ve görünüm zenginliğinin sağlanması, hazırlama ve pişirmede zamandan tasarruf edilmesi amacıyla kışın tüketmek üzere yaz mevsiminin son günlerinde konserve ve turşu hazırlandığı belirtildi.

Konserve ve turşuların hazırlanmasında kullanılan malzemelerin satın alınmasından tüketime kadar tüm aşamalarda hijyen koşullarına dikkat edilmemesi nedeniyle sağlığın tehlikeye girebildiği kaydedilen açıklamada, "Yapılan bilimsel araştırmalar, genellikle toprakta yaşayan ve konserve yapılacak taze besinlere bulaşabilen clostridium botulinum adlı bakterinin toksini (zehiri) ile oluşan, çok şiddetli seyreden gıda zehirlenmelerinin çoğunluğunun özellikle evde hazırlanmış ancak uygun sürede ve sıcaklıkta pişirilmeden kapatılmış konservelerin tüketiminden kaynaklandığı bildirilmektedir" denildi.

Ev koşullarında sebze ve meyvelere ısıtma işlemi uygulanarak yapılan konservelerin clostridium botulinum riski taşıdığı, bu mikrobun yok edilebilmesi için besinlerin türlerine göre belirli sürede uygun işleme tabii tutulması gerektiği belirtilen açıklamada, botulizm toksininin belirli derecede ısıtma ya da kaynatmayla tahrip edilebilmesine rağmen, geliştirdikleri ısıya dayanıklı sporların ancak 116 derecede tahrip edilebildiği, uygun olmayan koşullarda saklanan besinlerde yeniden üreme gerçekleşebildiği bildirildi.

“Bu nedenle evde yapılan konservelerin mutlaka basınçlı tencerelerde hazırlanması gerekmektedir” denildi.

Bunlara Dikkat

Açıklamaya göre, konserve ve turşu gibi salamura besinlerin hazırlanması ve saklanmasında şu koşullara dikkat edilmesi gerekiyor: