Sıcaklıkların artmasıyla açılan piknik sezonun vazgeçilmezi mangaldaki etlerin gıda zehirlenmesine yol açmaması için et alırken de tüketirken de dikkat edilmesi gerekiyor.
Hava sıcaklıklarının artmasıyla açılan piknik sezonun vazgeçilmezi mangaldaki etlerin gıda zehirlenmesine yol açmaması için et alırken de tüketirken de dikkat edilmesi gerekiyor. Ankara Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur, sıcaklıkların artmasıyla et tüketimine bağlı gıda zehirlenmelerinin arttığına işaret etti.
Piknikten Hhastaneye
Gıda zehirlenmeleri arasında et tüketimine bağlı olanların önemli bir yer tuttuğunu ifade eden Akdur, “Piknik sezonunun açıldığı şu günlerde gıda zehirlenmesine uğrayıp pikniğin hasta yatağında sonuçlanmaması için et ürünlerini satın alırken ve tüketirken hijyene her zamankinden daha çok dikkat etmek gerekir” dedi. Mangalların vazgeçilmezi, etleri alırken dikkat edilecek ince ayrıntıların mangal keyfinin hastanede bitmesini önleyeceğini belirten Akdur, tüketicinin bilinçli hareket etmesi ve öncelikle eti alacağı yer ile çalışanların temizliğine dikkat etmesi gerektiğini ifade etti.
Dolapların Sıcaklığı
Akdur, “Et satış yerlerinin özellikle duvar ve tezgahları başta olmak üzere temizlenebilir malzemeden yapılmış olması gerekiyor. Bununla birlikte soğutma ve saklama dolaplarının çalışır olması ve sıcaklıklarının 4 santigrat derecenin üzerinde olmaması gerekir. Donmuş ürün muhafaza edilen dolaplar ise sıcaklık eksi 18 santigrat dereceden daha düşük olmalıdır” diye konuştu.
Etin Rengine Dikkat
Tam karkas veya yarım karkas halindeki kırmızı etlerin üzerinde kontrol edildiğine ilişkin damgaların bulunması gerektiğini dile getiren Akdur, "Satışa sunulan etler uzun süreli muhafazaya bağlı, yüzey rutubetini kaybetmiş ve kurumaya bağlı olarak donuklaşmış, koyu kahve veya kararmış olmamalı, canlı ve parlak kırmızı renkte olmalıdır. Doğal renginin dışında ve rengi bozulmuş etler ve etin kendi kokusu dışında ağırlaşmış kötü bir kokusu, ilaç kokusu veya dezenfektan kokusu olan etler kesinlikle alınmamalıdır" şeklinde konuştu.
Aşırı Islak Et
Etlerin yüzeyinde aşırı bir ıslaklık ve yapışkanlık bulunmaması gerektiğini anlatan Akdur, parçalanmış ve kaplar içerisinde satılan etlerin kapları içerisinde fazla miktarda kanlı sıvı toplanmış, etler aşırı yumuşamış ve ezilmiş ise bu etlerin alınmaması gerektiğini belirtti. Paket üzerindeki son kullanma tarihlerine ve firma etiketlerine de mutlaka dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Akdur, ayrıca donmuş satılan etlerin de çözülmüş, yumuşamış veya renk değişikliğine uğramamış olması gerektiğini ifade etti.