Saatlerinizi geçirdiğiniz mutfağınız hijyen kurallarına uymadığınızda sağlığınız için çok tehlikeli olabilir. Mutfakta temizliğin ilk ve en önemli şartı ellerin temiz olması. Better Homes ad Gardens Dergisi'nde yer alan habere göre ellerin tam olarak temizlenmesi için en az 20 saniye gerekiyor. Mümkünse sıcak bir su ve sabunla, bilekler dahil olmak üzere, parmak aralarını da ovuşturarak yıkamak en doğrusu. Ellerle paraya, evin çeşitli bölgelerine, saça, ağıza da dokunduğunuzdan çabuk kirlenir. Bu yüzden özellikle yemek hazırlamadan önce mutlaka elleri yıkayın. İkinci önemli konu ise mutfaktaki temizlik bezleri. Bezlerin haftada bir kez, diğer çamaşırlardan ayrı yıkanması, ellerin ve servis tabaklarının ayrı bezlerle kurulanması ve en önemlisi bakteri tutabileceğinden sık değiştirilmesi gerekiyor.
Kesme Tahtası Değişmeli
Et kesmek için kullandığınız tahtayı aynı zamanda ekmek kesmek, sebzeleri doğramak için kullanmayın. İşiniz bittiğinde mutlaka sıcak suyla ve deterjanla yıkayın ve en önemlisi artık üzerinde çizikler oluşmuş olan doğrama tahtanızı kullanmayın. Et kestiğiniz bıçağı ve diğer malzemeleri de çok iyi temizleyin. Gelelim yiyeceklere, pişirdiğiniz yemekleri oda sıcaklığında bütün gece bırakmayın, yiyecekleri toz ve haşereden korumak için kapalı tutun. Çiğ yenecek sebze ve meyveler, pişirilecek taze sebzeler ve kuru meyveler, temizlenmiş ve pişmeye hazır tavuk, parça etler gibi besinleri iyice yıkayın. Sebze ve meyveleri tozdan, ilaç kalıntılarından temizlemek için su dolu bir kapta bekletip, bol su ile yıkayın. Buzdolabından çıkarılıp çözülen ürünleri asla tekrar dondurmayın. Çözülmüş besinleri bekletmeden pişirin.
Hangi Besini Nasıl Saklamalı
Saklama koşulları doğru olmazsa, besin zehirlenmeleri söz konusu olabilir. Size bu konuda da bazı önemli tavsiyelerimiz var.
- Çiğ et ve balIk: Eve gelir gelmez hemen yerleştirin. Bu yiyecekler buzdolabında 2 günden fazla kalmamalıdır. Ancak dondurarak uzun süre saklayabilirsiniz. Etleri, birer yemeklik miktarlarda, yassı bir şekilde paketlenmiş olarak dondurun. Eti buzdolabında tutacaksanız üzerini şeffaf folyo ile kapatın. Hava gibi dış etkenlerin tadını bozmasına engel olmuş olursunuz.
- Yumurta ve yoğurt: Kırık, çatlak ve kirli yumurtaları satın almayın. Kutukarıyla birlikte de yerleştirebilirsiniz. Yumurtalar buzdolabında emniyettedir ancak yine de uzun süre bekletmeden tüketin. Yoğurt ise hiç açmadan 1 hafta buzdolabında dayanabilir.
- Sebze ve meyveler: Sebze ve meyveleri buzdolabının sebze-meyve bölümüne yerleştirin. Daha önceden yıkanmış ve doğranmış ise kapaklı cam kaplarda veya buzdolabı poşetlerinde saklayın.
- Pişmiş sebze ve etler: Pişmiş sebzeler en fazla 4 gün, pişmiş etler ise en fazla 3 gün buzdolabında saklanabilir.
Yorum Yap
Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap
Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.