İnsanlar yüzyıllardır günde iki öğün beslenirken değişen yaşam koşullarıyla birlikte biyolojik ritmimiz de değişti. Uzmanlar güçlü bir sabah kahvaltısının ardından çok geç saatlere kalmadan protein zengini hafif bir akşam yemeğinden oluşan bir beslenme düzeninin sağlıklı ve yeterli olacağını ifade ediyor.
Birçok bilimsel çalışmanın gösterdiği gibi iki öğünlü beslenme, sağlıklı bir insan için yeterlidir. Bunun yanında Peygamberimiz’in önemli öğütleri arasında da yer alır.
Beslenmede temel olan üç şeyi sayacak olursak; Yeterli beslenme, dengeli beslenme, çeşitli beslenme diyebiliriz.
Dr.Osman Müftüoğlu beslenmenin üç maddelik anayasasını bu şekilde ifade ediyor: “İhtiyacınız kadar yiyin. Beslenmenizde protein, yağ, karbonhidrat üçlüsü arasındaki dengeyi koruyarak beslenin. Besin ihtiyaçlarınızı farklı gıda kaynaklarından karşılayın.” ve ekliyor: “Yaş ilerledikçe az ve öz yiyin, lokmalarınızı azaltıp adımlarınızı çoğaltın, mümkün olduğunca bitki temelli beslenin ve mümkün olduğunca iki öğün beslenme planına geçin.”
Taş Devri Diyeti’nin yazarı Prof. Dr. Ahmet Aydın da sık aralıklarla değil günde iki öğün beslenmeyi tavsiye ediyor. Yağların yakılması için vücudun uzun açlık süresine ihtiyaç duyduğunu da ekliyor.
Sabah kahvaltısından sonra akşam yemeğinin 17.00-19.00’u geçmemesi önerilir. (Yemek saati güne başlama saatine göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.)
İki öğünlü beslenmenin faydalarını şöyle sayabiliriz:
- İnsülin direncine iyi geldiği, kan şekerini düzenlediğini gösteren çalışmalar mevcuttur. Sık sık bir şeyler yediğimiz zaman pankreas sürekli insülin salgılar ve vücut daha hızlı yağlanır. İnsülin artışı nedeniyle kişinin iştahı artar ve sürekli karbonhidrat tüketme isteği duyar.
- Açlık sürenizin uzun olması (12-14 saat) aç kaldığınız süre içerisinde yaşlanmayı hızlandıran ve kilo dengenizi bozan pek çok hormon dengelenir.
- Sindirim sistemi dinlenme, toksinlerden arınma, kendini iyileştirme fırsatı bulur.
- Dengeli ve yeterli beslenmeyle daha az yer, daha az kalori tüketirsiniz.
Burada dikkat edilmesi gereken şey öğün sayısı azaltılacağından günlük alınması gereken besin değerlerini ve besin çeşitlerini dikkatli bir biçimde düzenlenmesidir.
Kan şekeri düşüklüğü, tip 1 diyabet ya da tiroit hastalıkları gibi metabolik problemleri olan kişilerin hekim onayı olmadan iki öğünlü beslenme sistemini denememelidir.