Ramazan ayının gelmesiyle beslenme önerilerinde bulunan uzmanlar, orucun diyet yerine geçmeyeceğini belirterek, iftarda ve sahurda hafif gıdaların tüketilmesini tavsiye ediyor.
Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ali Tüzün, yaptığı açıklamada, oruç tutmanın alternatif bir zayıflama diyeti olarak görülmemesi gerektiğini söyledi.
Ramazan ayının gelmesiyle oruç tutan bazı insanlarda, orucun diyet yerine geçtiği gibi yanlış bir kanaatin olduğunu ifade eden Tüzün, “Oruç diyet yerine geçmez, sadece zayıflamak için oruç tutulmaz” dedi.
Metobolizmanın yavaşlamaması ve kabızlık gelişmemesi için oruçlu kişinin gün içinde yürüyüş yapması gerektiğini vurgulayan Tüzün, Ramazan da doğru beslenmeyle ilgili şu önerilerde bulundu:
“Oruç açıldıktan sonraki beslenme, üç ya da tercihen dört öğüne dağıtılmalıdır. Hafif bir iftar açılışı, iftar, gece ara öğün ve sahur şeklinde planlı olarak sıvı ve gıda alınmalıdır. Yemek sırasında kesinlikle acele edilmemesi, gıdaların iyice çiğnenmesi son derece önemlidir.
Günde üç kere alınacak ilaçlar iftar, gece ve sahur şeklinde alınmalıdır. Ana öğün yatmadan yaklaşık 2 saat önce yenmelidir. Ramazan ayında yağlı yiyecek tüketimi reflü, hazımsızlık, kabızlık şikayetlerini artırır. Lifli gıdaların özellikle gece ve sahurda tüketilmesi gereklidir.”
Uyku bölünecek endişesiyle sahuru atlamanın ya da sadece su içip yatmanın açlık süresini 20 saate kadar uzatacağına dikkati çeken Tüzün, “Bu durumda gün içinde enerji yetersizliği, konsantrasyon kaybına, uyuklamalara, verim düşmesine hatta kazalara neden olabilir. Tatlı olarak kan şekerini fazla yükselten ve daha sonra hipoglisemiye yol açan ağır tatlılar yerine sütlü ya da meyveli hafif tatlılar tercih edilmelidir” diye konuştu.
İftarı Günün Kahvaltısı Olarak Görün
Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Tüzün, iftarın günün kahvaltısı olarak düşünülmesi gerektiğini, hafif bir kahvaltıyla geçiştirilmesi önerisinde bulundu.
Alışılagelmiş geleneksel iftar ziyafetinin tüm vücuda ağır bir yük getireceğinin unutulmaması gerektiğini anlatan Tüzün, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İftarda yeterli sıvı tüketilmelidir. Gün boyu yaşanan magnezyum ve potasyum eksikliği için çay içilebilir. Reflü sorunu olanların özellikle yağlı hamur işi gıdalardan ve mideyi fazla doldurmaktan kaçınmaları gerekir. İftarda hazmı kolay gıdalar tercih edilmelidir.
Kabızlık sorunu olanlar çorbalarına kepek unu ilave edebilir. Kabızlığı önlemek için ara vakitte günde üç, dört adet kuru kayısı, incir ya da erik yenmeli ya da komposto şeklinde alınmalıdır. Özellikle sıcak günler nedeniyle oruç açıldıktan sonra 2-3 litre sıvı tüketilmesi şarttır.”
Sahurdan Sonra Hemen Yatmayın
Sahurda yeterli sıvı alımının ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayan Tüzün, yağlı, karbonhidratlı gıdalar yerine et, peynir, yumurta gibi proteinli gıdalara ağırlık verilmesi gerektiğini bildirdi.
Tüzün, gün içinde susuzluğa, sıvı kaybına neden olmamak için fazla tuzlu ya da ağır tatlı gıdaların kesinlikle alınmaması gerektiğini belirterek, “Reflü ve gaz sıkıntısına yol açmamak için sahurdan sonra yarım saatten önce hemen yatmamak uygundur” dedi.