Ramazanda Neden Kilo Alıyoruz?
Bu sene ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi nedeniyle 14-15 saati bulan açlık maratonu, doğru yolu uygulamazsak bizleri zor durumlara sokabilir. Sıcaklarla birlikte vücuttan atılan su ve sodyum nedeniyle ani tansiyon düşmeleri ve sıcak çarpmalarına dikkat etmemiz gerekmektedir. Ramazanda karşımıza çıkabilecek bir başka tehlike de kilo alma tehlikesidir. Ramazanda nasıl beslenmemiz gerektiğini bilirsek kilo almadan bir ramazanı daha ağzımızın tadıyla bitirebiliriz. İşte yaptığınız yanlışlar ve ramazanda uygulamamız gereken beslenme adımları.
Bedeniniz uzun süreli açlık sonucunda kendini daha yavaş çalışmaya koşullandıracaktır. Metabolizma hızınız yavaşlayacak ve minimum enerji harcamasıyla vücudunuz günü tamamlamak isteyecektir. Bu durumda aldığınız enerji harcadığınız enerjiden fazla olursa kilo almaya başlarsınız. İftardan 1-1.5 saat sonra yapacağınız 30dak-1 saatlik yürüyüş enerji harcamanızı arttıracak ve vücudunuz biraz daha hız kazanacaktır.
Kilo almak istemiyorsanız mutlaka sahura kalkın. Oruç öncesinde en az 4-6 öğün ile beslenirken, ramazanla birlikte bir anda 2 öğünlü beslenme planına geçmek durumunda kalan bedeninizi sahurdan mahrum bırakmayın. Bu durumda sahur sizin kahvaltınız yerine geçecektir. Unutmayın kahvaltı günün en önemli öğünü olduğuna göre sahurda ramazanın en önemli öğünüdür. Uykunuzdan biraz feragat edebilirsiniz.
Sıcak havalarda kişilerin su ihtiyaçları daha da artar. İçinde bulunduğumuz sıcak yaz aylarında ortalama 2.5-3 lt suya bedenimiz ihtiyaç duyar. Bu nedenle sahurda en az 1 lt, iftar ve sonrasında ise 1.5-2 lt su içmeye özen gösterin. Vücudunuza ihtiyacı olan kadar su alırsanız kilonuzu dengede tutabilirsiniz.
İftarda Menü Planlamasını İyi Yapın:
Başlangıç için kahvaltılıklar ve hurma yerinde bir karar olacaktır. Daha sonrasında 1 kase çorba ile devam edebilirsiniz. Çorbadan sonra 30 dakikalık bir ara hem midenizi dinlendirecek hem de kan şekerinizin çok hızlı yükselmesini engelleyip kilo almanıza engel olacaktır. Sonrasında ise hafif yemek tercihleriyle devam etmelisiniz. Izgara et veya tavuk, kıymalı veya etli sebze yemekleri, hatta fırında veya buğulama balık alternatifleri tercihleriniz arasında olmalı.
Ramazan Pidesine Dikkat:
Bu son derece iştah açıcı ramazanın simgesi olan ekmek, aslında miktarını iyi ayarlayamazsanız size kilo aldırabilir. Tam buğday ekmekleri belli bir süre sonra içerisindeki posa nedeniyle daha çabuk tokluk hissetmenize neden olurken pide de bu durum söz konusu olmuyor. Bu nedenle de yedikçe daha çok yeme isteği uyandırıyor. Kilo almak istemiyorsanız ve pide yemek istiyorsanız miktarını dengeleyebilir ya da pideyle vedalaşıp tam buğday ekmeğiyle devam edebilirsiniz. Tercih sizin.
Sahur da gün boyunca tok tutacak yiyeceklerden yiyin. Yumurta bunların başında gelmektedir. Özellikle haşlanmış şekilde 1 tane yumurta sizi gün boyu tok tutacaktır. Bunun yanında peynir, tam buğday ekmeği, ceviz, yoğurt, makarna ve bulgur da tok tutacak olan besinlerdir.
Son olarak tatlı tüketimine dikkat edin. Şerbetli ve hamurlu tatlılar bi anda fazla kalori almanıza neden olacak ve kilo almanıza neden olabilecektir. Böyle tatlıların yerine küçük bir parça güllaç veya 1 porsiyon sütlü tatlı yiyebilirsiniz. Ancak düşük kalorili tatlılarda olsa tatlı tüketimini de sınırlandırın, her gün tatlı yemekten kaçının.