Yaz Hızlı Başladı, Mevsim Normallerinin Üzerinde Seyreden Hava Sıcaklığı Günlük Hayatı Zorlaştırıyor
Aşırı sıcakların yüksek tansiyon hastalarında beyin kanaması riskini arttırdığına dikkatleri çeken Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Bülent Arslan "Hipertansiyon hastaları bedeni zorlayıcı fiziksel aktivitelerden uzak durmalı ve sıcaklığın yüksek olduğu saatlerde mümkün olduğunca dışarı çıkmamalı" diyor.
Çay, kahve, meyve suları, asitli içecekler suyun yerini tutmadığının altını çizen Beslenme ve Diyet Uzmanı Samet Yağlı ise “Gece yatmadan önce ve sabah kalkar kalkmaz bir bardak su içmek alışkanlık haline getirin. Yoğun çalışanlar ise 1 litrelik su şişesini çalışma masasında bulundurarak içtikleri su miktarını takip edebilir” diyor.
Ense Bölgesinde Şiddetli Ağrının Devam Etmesi Yüksek Tansiyon Habercisi Olabilir
Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerine çıktığı yaz dönemlerinde yüksek tansiyon hastalarının beyin kanaması riski artıyor. Türkiye de yılda ortalama 5000-6000 kişi beyin kanaması geçiriyor. 55 yaş üzerinde ve nemin yüksek olduğu bölgelerde yaşayanlarda sıcaklık kaynaklı beyin kanaması riski artıyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Bülent Arslan "Sıcaklığın ve nem oranın artmış olduğu bu günlerde özellikle hipertansiyon hastaları bedeni zorlayıcı fiziksel aktivitelerden uzak durmalı. Sıcaklığın yükseldiği öğle saatlerde mümkün olduğunca dışarıda bulunmamalı, tansiyon ilaçlarını düzenli olarak kullanmalı, periyodik olarak tansiyon takibi yapılmalı. Yüksek sonuçlar alınıyorsa müdahale gerektirebilir" diyor. Ense bölgesinde şiddetli ağrının devam etmesi tansiyonun yüksek olabileceğini akla getirmeli, daha önce yaşamadığım kadar şiddetli bir ağrı var şeklinde ifade kullanıyorsa veya bilinç kaybı olmuşsa hastaneye sevkinde hızlı hareket edilmelidir.
Şeker İçeren İçecekler Vücudunuzdaki Su İhtiyacını Daha da Artırıyor
Su içmek, uzmanların sürekli uyarmasına rağmen toplumumuzda hala yaygın bir davranış haline gelmeyen bir eylem. Diğer taraftan, su tüketirken bazı konulara dikkat edilmesi gerekiyor. Bilinçsizce içilen fazla su böbrek rahatsızlıkları gibi çeşitli sağlık sorunları yaratabilir. Yaz sıcaklarının başlamasıyla vücudumuz her zamankinden daha fazla sıvı kaybediyor. 60 kiloya kadar olan yetişkin bir insanın günde 2 litre sıvı tüketmesi gerekirken, 100 kilonun üzerindeki kişilerin ise günde yaklaşık 3 litreye kadar sıvı ihtiyacı oluyor. Günlük kalori ihtiyacı ve su tüketimini dengelemek önemli. Su içmenin alışkanlık haline gelmesi için önerilerde bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Samet Yağlı "Gece yatmadan önce ve sabah kalkar kalkmaz bir bardak su içmeyi alışkanlık haline getirin. Yoğun çalışanlar ise 1 litrelik su şişesini çalışma masasında bulundurarak içtikleri su miktarını takip edebilir. Su içmek için susamayı beklemeyin. Bilgisayarlarınıza hatırlatmalar koyabilir veya masaüstlerine su içmelerini hatırlatan notlar asabilirsiniz. Arabalarında ve çantalarında sürekli su bulundurun" dedi.
Yorum Yap
Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap
Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.