Yazın Günde En Az 7-8 Öğün Meyve-Sebze Tüketin

Yazın Günde En Az 7-8 Öğün Meyve-Sebze Tüketin

Yaz aylarında kanser, kalp hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları gibi birçok hastalığın önlenmesinde büyük rol oynayan sebze ve meyveler tercih edilmeli.

Yaz aylarında, kanser, kalp hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları gibi birçok hastalığın önlenmesinde büyük rol oynayan sebze ve meyveler tercih edilmeli. Yazın, kızartma ve yağlardan alabildiğine uzaklaşarak ağırlıklı olarak meyve-sebze çeşidinden yararlanmak gerektiğini dile getiren uzmanlar, günde 6-7 öğün bu tür besinlerin tüketilmesini öneriyor. Başta kanser, kalp hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları gibi birçok hastalığın önlenmesinde, kan şekerinin düzenlenmesinde, kabızlık gibi hastalıkların engellenmesinde meyve ve sebzelerin büyük rol oynadığını dile getiren uzmanlar, yeşil biber, maydanoz, çilek, erik, yumurta, süt ve türevleri, havuç, kayısı, tahin, kuru baklagiller, fındık, badem gibi içinde antioksidan bulunan besinlerin sıkça tüketilmesini öneriyor.

  • Üzüm: Vücudu zararlı madde etkilerine karşı koruyan, fitokimyasallardan flavonoidleri içerir. Kalp hastalıkları ile kansere karşı etkili oluyor.
  • Karpuz: Karpuzun içerdiği laykopen maddesi, kansere karşı koruyucu özelliği olduğu bilinen A ve E vitaminlerinden daha etkili.
  • Kayısı: İçindeki beta karoten adlı madde hücrelere saldıran molekülleri kontrol altına alarak kanseri önler. Bağırsakların çalışmasına yardımcı olur. Bir kayısı ne kadar parlaksa, içindeki beta karoten oranı da o kadar yüksektir.
  • Çilek: Çilek bünyesinde bol miktarda A, B1, B2, C ve K vitamini, protein, şeker, meyve asidi, demir, fosfor, sodyum, kalsiyum ve potasyum bulunur.
  • Şeftali: Bol miktarda A ve C vitaminlerini içerir.
  • Domates: Domates özellikle laykopen yönünden zengindir. Laykopenin antioksidan etkisi nedeniyle göğüs, sindirim sistemi, mesane ve deri kanseri riskini azalttığı bilinmektedir.
  • Biber: Bol miktarda A ve C vitamini içerir.

Yazın Ne Kadar Sıvı Almalıyız?

Yaz dolayısıyla fazla su kaybı olduğunu, sıvı kaybını karşılamak amacıyla günde 2,5-3 lt. su içilmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, Yazın spora başlamadan 15 dk. önce 1-1,5 bardak, spor sırasında ise 10-15 dakikada bir yarım bardak su içilmesini tavsiye etti. Ayrıca ihtiyaçtan fazla su tüketilmesinin böbreklere zarar verdiğine ve vücutta ödem oluşturduğuna dikkat çekiliyor.

Yazın Beslenirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Kızartmalar, aşırı yağlı gıdalar, sakatatlar yerine ızgara, buğulama, haşlama olarak hazırlanmış, yağı alınmış etleri tercih ediniz
  • Bağışıklık sistemi, zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırmada görevli Omega-3 yağ asitlerini içeren balığı haftada 2 kez tüketiniz.
  • Kışa göre tabaklarınızdaki yemek porsiyonlarını daha küçük tutunuz.
  • Kan şekerinin hızla yükselip hızla düşmesine sebep olan yağlı, şekerli, ağır tatlılar yerine protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra A, B, C, D ve E grubu vitaminlerle birlikte kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi minerallerce zengin olan dondurma veya sütlü tatlıları tüketiniz.
  • Yağ oranı yüksek gıdalar yerine bağırsakların çalışmasını kolaylaştıran, doygunluk veren salata, tam buğday ekmeği, sebze yemekleri, meyve gibi posalı gıdaları tercih ediniz.
  • Serinlemek için çok tükettiğimiz gazlı, şekerli, kafein içeren içecekler yerine taze sıkılmış meyve suyu, soda ve bol su tüketiniz. Fazla tüketilen kafein kalp çarpıntısı, uykusuzluk, huzursuzluk gibi sağlık problemlerine neden olur.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...