Yetersiz veya Fazla Protein Alımı ve Sonuçları

Yetersiz veya Fazla Protein Alımı ve Sonuçları

Protein her ne kadar vücudumuz için mükemmel bir yakıt ve enerji kaynağı olsa da fazla tüketildiğinde bazı rahatsızlıklara sebep olabiliyor.

Fazla protein alımı idrarla kalsiyum atımını da artırarak böbreklerde taş oluşma riskini de artırabilir. Böbrek ve karaciğere fazla yük biner, böbreğin erken yaşlanmasına işlevinin bozulmasına sebep olabilir. 

Vücuda Fazla Protein Alınırsa Ne Olur?

Proteinler vücutta protein deposu olmadığı için yağa dönüştürülerek depolanır. Hayvansal proteinler kolesterol ve doymuş yağ içerir. Bu sebeple kalp ve damar hastalıklarının riskinin artırır.  

Protein Fazlalığı Nasıl Anlaşılır? 

  • Protein fazlalığı vücudumuzun suyu dışarı atmasına ve susuz kalmasına neden olabilir. Vücudumuz suyu dışarı attığından dolayı fazla susarız ancak çoğu insan fazla susadığını bile fark etmez. Ne kadar su içerseniz için, su dışarı atıldığı için vücudumuz güçsüz düşer.
  • Protein vücudumuz için mükemmel bir yakıt olsa da sindirimi çok zordur. Fazla protein alımında vücut proteinleri yakmak için çok fazla çalışır ve bu da durup dururken kendimizi yorgun hissetmemize sebep olur.
  • Öğünlerimizde yüksek proteinli ve karbonhidrat içeren besinler seçtiğimizde muhtemelen lif alımını en aza indiririz ve bu da kabızlığa yol açar.
  • Proteinler, vücutta protein deposu olmadığı için yağa dönüştürülerek depo edildiğinden dolayı kilo alımına sebep olur.
  • Proteinler zor sindirildiğinden dolayı midede hazımsızlık yapar.
  • Sağlıklı ve protein açısından zengin beslenmek isteyenler ilk olarak öğünlerindeki et miktarını artırır ancak fazla et tüketimi kalp damar rahatsızlıklarının riskini artırır.

Vücuttaki Fazla Protein Nasıl Atılır? 

Proteinlerin parçalanması sonucu oluşan artık öğeler böbrekler ve idrar yoluyla atılmaktadır. 

Fazla Protein Böbrekleri Bozuyor 

Günde 1 kilogram başına 2 gram ve üzerinde protein alımın böbrek fonksiyonlarını olumsuz etkiliyor ve kas kitlesini artırmada da ek fayda sağlamıyor. Fazla protein tüketimi, böbrekleri aşırı süzme ve ardından gelişen protein kaçağı sonucunda işlev bozukluğuna neden olabiliyor. 

Yetersiz Protein Tüketimi Neye Sebep Olur? 

Yetersiz protein tüketildiğinde büyüme durur ve kas dokusundan kayıplar başlayarak vücut ağırlığında azalma meydana gelir. Bağışıklık sistemini kötü etkiler, hastalıklara yakalanma riski artarak iyileşme süreci uzar ve hastalıklar daha ağır seyreder. 

Vücuttaki Protein Nasıl Ölçülür? 

Pek çok organın yapısında bulunur ve katıldığı vücut fonksiyonlarının kontrolünden sorumludur. Total protein testi ile kanın plazmasındaki var olan proteinlerin miktarı ölçülür. 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

Nasıl bir ilac ben menopoza gırdım cok sınırlı ve gergin oluyorum içe bilirmiyım rd yazmış faydası varmı
Magne fort.kroner kalp hastası.iki kere anjiyo olup üç damar tıkanıklığı giderilmiş hastaya Bu ilacı SGK ödermi??
...