Yulaf Nedir ve Faydaları Nelerdir?

Yulaf, içerisinde birçok vitamin ve minerali barındıran en sağlıklı tahıllardan biri ve zengin bir besin kaynağıdır.

Yulaf, en sağlıklı tahıllardan biridir ve zengin bir besin kaynağıdır. İçerisinde insan sağlığına yararlı olan pek çok vitamin ve minerali barındırdığı için sağlıklı beslenme ve diyet listelerinde her zaman yerini alır. Hazırlanması oldukça kolay olduğu için özellikle kahvaltılarda tercih edilir.

Yulaf nedir?

Yulaf, buğdaygiller ailesinden otsu tahıl bitkisidir. İçerisinde birçok vitamin ve minerali barındırır. Lif ve protein açısından oldukça zengindir. Hayvan yemi olarak da kullanılan yulaf, zengin içeriği ve insan sağlığına olan faydalarından dolayı insanların beslenme düzeninde yer alır. Yulaf tanelerinin yenmesi oldukça zor olduğu için öğütülmüş ya da kesilmiş şekilde olanı tüketilir. Ancak her besinde olduğu gibi yulafı da ölçülü tüketmekte fayda olduğunu belirtelim. 

Yulafın faydaları nelerdir?

Yulaf nasıl tüketilir?

Yulaftan yulaf unu, yulaf ezmesi elde edilir. Bunun dışında yulaf maskesi yapılarak yüze uygulanarak da kullanılabilir.

Yulaf maskesi: Yulafı süt ile 10 dakika pişirdikten sonra ılımasını bekleyip cilde uygulandığında akne, sivilce oluşumunu engellemeye yardımcı olur.

Yulaf ezmesi: Kabuğu çıkarılan yulafların buharda pişirilip ezilmesiyle hazırlanır. Ezilen yulaflar yassı hale getirilerek kurutulur. Yulaf ezmesini lapa olarak ya da hamur işlerinin içine koyarak; yulaf ile sağlıklı atıştırmalıklar hazırlayarak tüketebilirsiniz. 

Yulaf lapası nasıl yapılır? Yulafı süt ile pişirebilir içerisine tatlandırmak için bal ya da pekmez ilave edebilirsiniz. Üzerine çeşitli meyveler, chia tohumu, hurma ekleyerek yulaf lapasını sağlıklı bir şekilde tüketebilirsiniz. 

Her gün yulaf yemeli miyim? Yulaf tokluk hissini arttırdığı için az yemenize, dolayısıyla da kilo vermek istiyorsanız kilo vermenize yardımcı olacaktır. Ancak yulaf tüketimi ölçülü olmalıdır. Günde 8-10 yemek kaşığından çok tüketmemekte fayda var. 

Yulafın zararları nelerdir? 

Yulaf oldukça faydalı bir besin olmakla birlikte bazı kişilerin dikkatli tüketmesinde fayda var. 

Bazı kişilerde şişkinliğe ve gaza neden olabilir. Avenin duyarlılığı olan kişilerde ciddi reaksiyonlar gösterebilir. Yulafın tüketilmesine eşlik eden sindirim problemleri, alerjik reaksiyonlar görülmesi durumunda doktora danışılmalıdır.