Hangi Besinler Beslenme Çantasına Girmelidir?
Beslenme çantası hazırlarken hazır gıdalardan kaçınarak evde hazırlanmış yiyecekleri tercih etmek gerekir. Beslenme saatinde yiyeceği besinlere ek olarak teneffüslerde atıştırabilecekleri yiyecekler de beslenme çantasına ilave edilebilir. Ara öğünler sayesinde çocuklar aç kalmaktan kurtulacak, derslere odaklanmaları daha kolay olacaktır. Beslenme çantası kadar evden çıkmadan yapacakları kahvaltı da sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturabilmeleri açısından önem taşımaktadır. Kahvaltıda ise çay yerine süt veya taze sıkılmış portakal suyu tercih edilmeli, haftada en az üç gün yumurta tüketilmelidir.
Beslenme çantasında sulu yiyeceklerin taşınması zorluk yarabileceğinden sandviç tarzı yiyecekler tercih edilebilir. Tam tahıllı ekmekler besleyicilik açısından beyaz ekmekten çok daha faydalıdır mümkün olduğunca beyaz ekmekten uzak durularak tahıllı ekmeği tercih etmek gerekir. Tam tahıllı ekmeğin arasına ızgara tavuk ve yeşillik konularak besleyici değeri yüksek sandviçler hazırlanabilir. Yanında tüketilebilecek ayran da yine sağlıklı bir öğün için doğru bir tercih olacaktır.
Beslenme çantasında atıştırmalık olarak bulundurulabilecek fındık, ceviz ve meyve gibi alternatifler hem tok kalmalarını hem de zihinlerinin daha iyi çalışmasını sağlayacaktır. Hazır meyve suları ve kolalar ise beslenme çantasında asla bulundurulmaması gerekenler arasında yer alıyor.
Haftalık Beslenme Çantası Menüsü Nasıl Olmalıdır?
Beslenme çantalarında yer alabilecek alternatif menülerden bahsetmek gerekirse: Tavuk ızgara ve salata malzemeleriyle hazırlanacak sandviç ve yanında ayran doyurucu bir menü olacaktır. İkinci gün ise haşlanmış sebzelerden bir tabak hazırlanabilir yanına yine doyuruculuk sağlaması adına tahıllı ekmek ilave edilebilir, yoğurt ise bu menünün tamamlayıcı olacaktır. Üçüncü gün, domates ve peynirle tam tahıl ekmeğine hazırlanacak sandviç hem pratik hem lezzetli bir alternatif olacaktır. Dördüncü gün ton balığı ve yeşilliklerle tam tahıl ekmeğine sandviç hazırlanabilir yanında evde sıkılmış portakal suyu tercih edilebilir. Beşinci gün, haftanın son günü olduğu için çocuklara serbestlik tanıyarak evde hazırlanmış börek veya yağsız gözleme yanında da meyve suyu tercih edilebilir.
Her menünün yanına mutlaka meyve veya ceviz, fındık gibi bir atıştırmalık mutlaka eklenmelidir.
Anne-Babalar Beslenme Çantası Hazırlarken Nelere Dikkat Etmeliler?
Beslenme çantasında hazır gıdaların bulunmamasına öncelikle dikkat etmek gerekir, konulacak her şey evde hazırlanmış olmalıdır. Bunun yanı sıra özellikle yeşilliklerin iyi temizlendiğinden emin olmak gerekir. Yiyeceklerin sağlıklı oldukları kadar çocuğun yemek isteyeceği türden olması da önemlidir aksi takdirde çocuk beslenmesine dokunmayacak ve bütün gününü aç geçirecektir. Sıcak havalarda bozularak çocuğun sağlığını tehdit edecek yiyecekleri tercih etmemek ve özellikle yaz aylarında kızartma gibi ağır yiyecekleri beslenme çantasından uzak tutmak gerekir. Son olarak beslenme çantası her akşam temizlenmeli, çocuğun hangi yiyecekleri tabağında bıraktığı tespit edilmelidir ki sonraki tercihleri daha bilinçli yapmaları mümkün olabilsin.
Beslenme Çantasına Konulan Hazır-Paket Gıdaların Zararları Neler?
Hazır gıdalar ömürleri uzaması amacıyla ilave edilen maddelerle sağlığı tehdit eder hale geliyor. Dayanıklılığı arttıran katkı maddeleri kanserojen özellikler taşıyarak özellikle çocuklar üzerinde olumsuz etkiler yaratıyor. Hazır gıdalar yetişkinlerde %30 kanser riski yaratırken çocuklarda bu oran %60’lara çıkıyor. Ayrıca hazır gıdalar obezite riskini de artırıyor. Tüm bu nedenlerden dolayı özellikle çocukları hazır gıdalardan uzak tutmak, doğal yiyeceklerle beslenmelerini sağlamak gerekiyor.
Beslenme Çantasında Mutlaka Olması Gereken Besinler Neler?
Beslenme çantası dört ana besin grubunun her birinden bir şeyler barındırmalıdır. Et grubundan et, tavuk, yumurta, peynir; süt grubundan yoğurt, süt; sebze grubundan yeşillikler ve meyve son olarak da tahıl grubundan ekmek, makarna, pirinç gibi besinler bir araya getirilerek sağlıklı menüler oluşturulabilir. Bu besinlere ek olarak kurutulmuş meyve ve fındık, ceviz gibi besinlerin de mutlaka ara öğün olarak beslenme çantalarında yer alması gerekir. En önemlisi her beslenme çantasında mutlaka su bulunmalı.
Her Gün Beslenme Koyulması Gerekli Midir? Kantinden Tüketilen Besinlerin Zararları Var Mıdır?
Hazır gıdaların tümünden uzak durmak gerekir. Çocuğu okula asla beslenmesiz göndermemek, kantinden alışveriş yapmasının önüne geçmek gerekir. Hazır gıdalar anlık doygunluk sağlayarak çocuğun kısa sürede acıkmasına ve alması gereken faydalı besinlerden mahrum kalmasına neden olacaktır. Yeterli ve sağlıklı beslenemeyen çocukların okul başarıları da düşüş gösterecektir.
Beslenme Çantasına Hangi Kuruyemişler Girmelidir? Bunların Çocuklar İçin Öneminden Söz Edebilir Misiniz?
Çocukların gelişiminde son derece gerekli olan protein, lif ve çinko gibi elementlerin tamamına yakını sert kabuklu yiyeceklerde bulunuyor. Beslenme çantasında öncelikle yer alması gereken kuruyemişlerden bahsedecek olursak:
Ceviz: Ceviz protein ve Omega-3 kaynağıdır. Omega-3 kalp sağlığı üzerinde etkili olduğu kadar vücudun iltihaplara karşı savunma mekanizmasını da güçlendirir. Beyin gelişimini destekleyen Omega-3 açısından zengin oluşu cevizi beslenme çantalarının vazgeçilmezi kılıyor.
Fındık: Fındık enerji kaynağıdır ve kemik gelişimini destekleyici etkisi ile çocukların mutlaka tüketmesi gereken besinler arasında yer alır.
Yorum Yap
Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap
Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.