Bu Bakteriye Hiçbir İlaç Fayda Etmiyor

Bu Bakteriye Hiçbir İlaç Fayda Etmiyor

Pensilvanya’da bir kadının idrarında son çare olarak kullanılan en güçlü antibiyotik ilaca karşı direnç gösteren bir bakteri türü tespit edildi.

ABD'de yapılan araştırmada bir kadında antibiyotiğe karşı dirençli bir bakteri tespit edildi. Tüm ilaçlara dirençli olan bakteri, tedavisinin olmaması sebebiyle ölümcül sonuçları olacağından endişe ediliyor.

ABD'li araştırmacılar, Pensilvanyalı bir kadında en güçlü bakterilere karşı son çare olarak kullanılan antibiyotiğe dirençli bir bakteri tespit etti. Dirençli bakteri (superbug) 49 yaşında Pensilvanya’da yaşayan bir kadının idrarında tespit edildi. Perşembe günü Amerikan Mikrobiyoloji Topluluğu tarafından çıkarılan Antimikrobik Ajanlar ve Kemoterapi’de yayınlanan araştırmaya göre tahliller kadının colistin antibiyotiğine dirençli bir E. coli türevi taşıdığını ortaya çıkardı. Çalışmanın sahibi araştırmacılara göre sonuç “tüm ilaçlara gerçekten dirençli bir bakterinin” ortaya çıkışını ilân ediyor.

El Cezire'nin haberine göre Colistin ismi verilen antibiyotik, hâlihazırda, özellikle “carbapeneme resistant Enterobacteriaceae” (CRE) bakteri ailesi gibi, antibiyotiklere dirençli bakterilere (superbug) karşı kullanılan ve son çare olarak başvurulan bir ilaç. ABD’li sağlık yetkilileri CRE’yi ‘kâbus bakteri’ olarak nitelendiriyor zira bu bakteriler, enfeksiyona yol açtıkları kişilerin yüzde 50’sinin hayatını kaybetmesine yol açıyor. ABD’deki Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), CRE’yi ülkenin karşı karşıya kaldığı en acil kamu sağlığı tehdidi olarak görüyor.

Ancak Pensilvanya’daki bu keşif, sağlık yetkililerini pek endişelendirmiyor çünkü yetkililer bu vakanın bir panik sebebi olduğunu düşünmüyor. Hastada keşfedilen bakteri türevi, bazı diğer antibiyotiklerle tedavi edilebiliyor. Ancak araştırmacılar bakteride bulunan ve mcr-1 olarak bilinen antibiyotiğe dirençli genin, zaten bazı antibiyotik çeşitlerine dirençli olan diğer bakteri türlerine de yayılabileceğinden korkuyor.

CDC Direktörü Tom Frieden basına yaptığı açıklamada, “Bu durum bize gösteriyor ki, antibiyotikler için yolun sonu uzak değil. Bir gün tedavisi için antibiyotiği olmayan yoğun bakım hastalarımız ya da idrar yolu enfeksiyonu geçiren hastalarımız olabilir. Hastalığını tedavi edecek ilaç olmayan hastaları tedavi ettim. Hissettiğiniz tam bir korku ve çaresizlik. O nokta bizim gelmememiz gereken bir yer” diye konuştu.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

Nasıl bir ilac ben menopoza gırdım cok sınırlı ve gergin oluyorum içe bilirmiyım rd yazmış faydası varmı
Magne fort.kroner kalp hastası.iki kere anjiyo olup üç damar tıkanıklığı giderilmiş hastaya Bu ilacı SGK ödermi??
...