Bonzai beyni öldürüyor Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, son yıllarda ortaya çıkan ve gençler arasında hızlı bir şekilde yayılan sentetik uyuşturucuların Türkiye'de öncelikli olarak önüne geçilmesi gereken büyük tehlikelerden olduğunu söyledi. Dr. Mehmet Yavuz, Bonzai kullanan kişilerin bu uyuşturucuyu hafife almaları ve esrar ayarında bir kategoriye koymaları çok yanlıştır. Çünkü bonzai, kokainden bile daha tehlikeli neredeyse eroin düzeyinde bağımlılık yapabilen çok tehlikeli bir uyuşturucudur dedi. REEM Nöropsikiyatri Merkezi kurucusu Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, Türkiye'de Bonzai, Jamaican, Yabancı, Fişek isimleriyle anılmakla beraber, yurtdışında K2 ve Spice olarak adlandırılan sentetik uyuşturucuların çeşitli bitkilerin, zehirli kimyasallarla karıştırılmasıyla elde edildiğini belirterek, Bu kimyasal maddelerden bazılarının neler oldukları ve uzun vadede ne gibi zararlara neden oldukları henüz tam keşfedilememiştir. Türkiye'de kullanımı gün geçtikçe artan bu sentetikler Türkiye'de öncelikli olarak önüne geçilmesi gereken büyük tehlikelerden.
Bonzai kullanan kişilerin bu uyuşturucuyu hafife almaları ve esrar ayarında bir kategoriye koymaları çok yanlıştır. Çünkü bonzai, kokainden bile daha tehlikeli neredeyse eroin düzeyinde bağımlılık yapabilen çok tehlikeli bir uyuşturucudur. Bu kadar yaygın kullanılmasının sebebi, halk arasında sentetik ot, sentetik esrar diye adlandırılmasıyla beraber, kokusunun yoğunluğunun esrar kadar olmaması, küçük miktarlarda taşındığı için polis aramalarında kolayca gözden kaçması ve esrar gibi ekstra çaba ve hazırlamaya gerek kalmadan sadece sigaraya küçük miktarlarda koyularak içilmesi sebebiyle ağını gün geçtikçe arttırmaktadır diye konuştu.
Bonzai Ülkemize Özellikle Mi Sokulmak İsteniyor
Bonzainin en korkutucu tarafının ülkemizde hızla adeta salgın hastalık düzeyinde yaygınlaşması olduğunu kaydeden Dr. Yavuz, şunları kaydetti; Yaptığımız incelemelere göre diğer Avrupa ülkelerinde pek gündem konusu oluşturmayan bu sentetik uyuşturucunun, bizde çok ucuza piyasaya verilip hızla yaygınlaşması bir çok soru işaretini de beraberinde getirmektedir. Acaba bazı gizli güçler genç beyinleri tahrip etmek için, planlı ve sistemli bir çalışma mı yapmaktadır. Doğrusu devletimizin güvenlik birimlerinin incelemesi ve araştırması gereken bir konudur.
Nasıl Olsa Bırakırım Demek Felekate Sürüklüyor
Bonzai iyi kullanan gençler, esrar kullananlar gibi ot olma masumiyetine sığındıkları halde gerçekte kimyasal maddelerle oluşturulan Bonzai en tehlikeli uyuşturucular arasında yer almaktadır. Kaldıki, esrar da tehlikeli bir uyuşturudur. Meslek hayatımda esrar ve benzeri maddeler nedeniyle beyin fonksiyonları bozulan ve alzheimer benzeri tablolar gelişen çok sayıda hastaya şahit olmuşumdur. Bonzaide de diğer uyuşturucularda olduğu gibi bazen tedavi ile ya da etkili telkin ile veya psikoterapi ile bir süre ara verilmesi, kişide nasıl olsa istediğim zaman bırakabiliyorum, bir kere içmemde ne varki diyerek uyuşturucuya tekrar dönülmesi felaketle sonuçlanmaktadır. Çünkü kullanıcı sudan bahanelerle tekrar tekrar uyuşturucuya dönmekte bu ise kalıcı fiziksel ve psikolojik arazların ağırlaşmasına git gide beynin ve bedenin tükenmesine neden olmaktadır.
Bonzai Yüksek Bağımlılık Oluşturuyor
Bonzai'nin yerli ve yabancı internet sitelerinde fütursuzca reklamı yapılmakta ve gümrükten bitki tozu, tütsü, kimyasal gübre ya da bitkisel aroma ürünleri şeklinde geçirilmektedir. Şurası unutulmamalıdır ki, her uyuşturucu madde, daha kuvvetli bir uyuşturucuya dönüşüm yapar ayrıca kullanılan maddenin dozu ya da gücü giderek artar ve en sonunda ölüm vuruşuna kadar gidebilir. Elde edilen suni ve sahte keyif hali ne kadar yüksekse bağımlılık derecesi de o kadar şiddetli olur. Kişi, doğal zevklerden keyif alamaz olur, nihayetinde beyin ve beden iflasa gider. Tehlike neredeyse eroin düzeyinde.
Bonzai Kalıcı Psikolojik Hastalıklara Neden Oluyor
Fiziksel ve ruhsal olarak dışa vurumu yüksek olan Bonzai, en çok kullananlarda ölüm hissini yoğun bir şekilde yaşatmaktadır. Bir nevi panik atak etkilerini ortaya çıkararak, nefes alamama, bayılma hissi, kalp çarpıntısı gibi etkilerin devamlılığı kronik bir psikolojik rahatsızlığa da davetiye çıkartmaktadır. Diğer uyuşturucular gibi mutluluk, coşkunluk vermesinden çok ajitasyon, sinirlilik, algılarda bozukluk yaratması sebebiyle suç işlemeye büyük mahal vermektedir. Ayrıca duygu durum bozukluğu, depresyon, odaklanamama, anksiyete, içe dönüklük, yalnız kalma isteği, tedirginlik, aşırı korku, kaygı, telaş, unutkanlık, öğrenme güçlüğü, sinirlilik, agresiflik, ani tepkiler ortaya çıkabilmektedir.
Bonzai Kalbin Durmasına Neden Olabilir
Bonzai, çeşitli ülkelerde farklı zehirli kimyasallar katılarak değişik isimlerde piyasaya verilmektedir. Ülkemizde de bir kaç kimyasal maddeden dolayı sanki daha kaliteli bir maddeymiş gibi kullanıcılar kandırılmaktadır. Esasında bir kaçı bilinmekle beraber hangi kimyasallardan oluştuğu da tam olarak bilinmemektedir. Ancak bir gerçek varki uyuşturucunun alınmasından 3-5 dk sonra yoğun bir ölüm korkusu ile beraber adeta bir panik tablosu yaşatmaktadır. Kalbin atışları anormal yükselmekte, bazen de yüksek ritme ayak uyduramamakta ve durmaktadır. Kişinin ölümü ise kalp krizinden oluştuğu sanılmaktadır. Bu nedenle şüpheli kalp krizi ölümlerinde bonzai kullanımı araştırılmalıdır.
Yorum Yap
Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap
Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.