Bronz Ten Güzellik Değil, Deri Hasarı!

Özellikle birçok kadına göre ten, ne kadar bronzsa o kadar sağlıklı ve güzel görüldüğü düşünülür. Ancak uzmanlar tam aksini söylüyor.

Bronz ten, çoğu insan tarafından sağlıklı görünümle özdeşleştirilir. Özellikle birçok kadına göre ten, ne kadar bronzsa o kadar sağlıklı ve güzel görüldüğü düşünülür. Ancak uzmanlar tam aksini söylüyor.

Deri Hastalıkları Uzmanlarına göre bronzluğun anlamı “güzellik” değil, “deri hasarı”. Anadolu Sağlık Merkezi'nden Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Sadiye Kuş, “Yaşam boyu 5 defadan fazla güneş yanığı geçirmek, deri kanseri geliştirme riskini 2 kat artırıyor” diyor.

Deriye doğal rengini veren koyu pigmente “melanin” adı verilir. Melanin, “melanosit” adı verilen pigment hücreleri tarafından üretilir. Derimiz güneşe maruz kaldıktan sonra, melanositler daha fazla ultraviyole ışını absorbe edebilmek için, daha fazla melanin üretmeye başlar. Böylece cilt rengi koyulaşır. Gerçekte bronzlaşma derinin çoktan güneş hasarı gördüğünün ve kendini bundan korumaya çalıştığının bir işaretidir. Ne yazık ki bronz görünüm, pek çok kişi tarafından sağlık göstergesi olarak algılanmasına rağmen, sağlıklı bronzlaşma diye bir kavram bulunmamaktadır.

Güneş Yanığından Sakınmalı!

Yaşam boyu 5 defadan fazla güneş yanığı geçirmek deri kanseri geliştirme riskini 2 kat arttırmaktadır. Melanom adı verilen en tehlikeli deri kanseri tipinin, ağır güneş yanığı öyküsü gibi, kısa süreli yoğun güneşe maruz kalma sonucu ortaya çıktığı unutulmamalıdır.

Neden Güneş Konusunda Dikkatli Olmalıyız?

Bilindiği gibi güneşin kısa ve uzun vadeli pek çok olumsuz etkisi bulunmaktadır. Kısa vadeli etkiler arasında güneş yanıkları, bronzlaşma ve çiller sayılabilir. Uzun vadeli etkiler arasında kırışıklık ve lekeler gibi foto yaşlanma belirtileri ve deri kanseridir. Her beş deri kanseri olgusundan dördünde neden, güneşin ultraviyole ışınlarıdır.

Güneş Koruyucular Nasıl Etki Gösterir?

Güneş koruyucular ikiye ayrılır :

Güneşten koruma faktörü (SPF), UVB'nin yol açtığı kızarıklığa karşı koruma miktarını, böylece güneş koruyucuların etkinliğini gösteren bir ölçü birimidir.

Güneş Koruyucu Bir Ürün Alırken İçeriğinde Nelerin Olmasına Dikkat Etmeliyiz?

En az 15 koruma faktörlü ürünler tercih edilmelidir. Ancak SPF'nin sadece UVB ışınlarına karşı koruma için bir ölçü olduğu unutulmamalı. Kullanacağınız güneş koruyucusunun deri yaşlanmasında, güneş yanıklarında ve kanser oluşumunda etkili olan UVA ışınlarına karşı da etkili olabilmesi için geniş spektrumlu bir ürün olması da önemlidir.

Güneş Koruyucu Bir Ürün Alırken Aşağıdaki Maddelerden Birkaçını İçermesine Dikkat Edilmelidir:

UVA ve UVB'ye karşı koruyan : Octocrylene, Titanium Dioxide, Zinc Oxide , tinosorb

Hangi Deri Tipine Hangi Güneş Koruyucular Önerilmektedir?

Dermatologlar deri tiplerini genellikle fototip 1'den (kolay yanan ancak bronzlaşamayan) fototip 6'ya (kolay yanmayan koyu siyah ten) kadar 6 kategoriye ayırırlar. Daha koyu ten rengine sahip kişiler, açık tenlilere göre daha fazla doğal güneşten korunma kapasitesine sahiptir. Tip 2 genellikle kolay yanar ancak minimum bronzlaşır. Deri tipi 1 ve 2 olan kişiler mutlaka tüm güneşten korunma yöntemlerine ek olarak en az 30 faktörlü bir güneş koruyucu kullanmalıdır. Tip 3, bronzlaşabilmekte ve bazen güneş yanığı olabilmektedir. Akdenizli deri tipine sahip olan kişiler (Tip 4) kolay bronzlaşabilmekte ve nadiren güneş yanığı olmaktadır. Deri tipi 3 ve 4 için en az 15 koruma faktörlü bir ürün gerekmektedir. Deri tipi 5 ve 6 olan kişilerin ise yoğun ve uzun süre güneşe maruz kalacakları durumlarda güneş koruyucu kullanmaları önerilir.

Güneş Koruyucular Nasıl Kullanılmalıdır?

Güneşten Korunma İle İlgili Ne Tür Önlemler Alabiliriz?

Güneş Işınlarından Kaçınmanın, Yeterli D Vitamini Sentezini Engelleyeceği Yönündeki Eleştirilere Katılıyor Musunuz?

Güneş ışınlarının vücutta D vitamini üretimini sağladığı biliniyor. Kişiler yeterli D vitaminini, güvenli bir şekilde, gıdalar ve vitamin desteğiyle, az miktarda güneş ışınına maruz kalarak (haftada 3 gün, 10 dakika), deri kanseri riskini artırmadan da sağlayabilir.

D Vitamini Hangi Gıdalardan Sağlanabilir?

D vitamini ile güçlendirilmiş süt, portakal suyu, yumurta ve somon gibi yağlı balıklar uygun olacaktır.