Terleme Ve Vücut Kokusu

Terleme Ve Vücut Kokusu

Terlemek vücudun doğasında vardır. Fakat kötü ter kokusu genellikle sağlıksız beslenme ya da yetersiz temizlikten kaynaklanır.

Vücudumuzda bulunan toplam 3 milyon ter bezi bulunuyor. Vücut kokusunun çoğu, teri üreten apokrin bezlerinin bulunduğu koltuk altlarından ve kasıklardan geliyor.

Bu bezlerde üretilen ter kokusuz bir sıvı. Ancak süte benzeyen ve protein açısından zengin olan bu sıvıya bakteriler hücum edince rahatsız edici bir koku ortaya çıkıyor. Bu bezler testosteron hormonuna karşı hassas olduğu için, ter ve vücut kokusu ergenlikten sonra artıyor.

Vücudun diğer yerlerinde de ter üreten “ekrin” adlı bezler bulunuyor. Bu bezlerden üretilen ter ise daha tuzlu ve üzerinde pek bakteri üreyemiyor.

Neden Terliyoruz?

Vücut ısısını terleyerek dengelediğimiz için günde normal olarak ortalama bir litreden fazla ter üretiyoruz. Spor yapmak, hava sıcaklığı, heyecanlanmak ve tiroit hastalığı, enfeksiyonlar gibi bazı sağlık sorunları, daha fazla terlemeye neden oluyor. Fazla kilolu olmak ve soğan, balık, sarımsak ve baharatlı yiyecekler yemek de fazla terlemeye yol açan diğer nedenler.

Fazla terleyen insanların kötü vücut kokusuna sahip olma olasılıkları artıyor. Yeterince sık duş yapmamak ve birkaç gün aynı kıyafeti giymek var olan terin çoğalmasına ve kötü vücut kokusunun keskinleşmesine yol açıyor.

Karşı cinsi etkilemek için üretilen hormonların da aynı apokrin bezleri tarafından üretildiği, ancak duş alınmadığı takdirde biriken feromon hormonlarının kötü kokuya yol açtığı biliniyor.

Vücut Kokusu Nasıl Önlenebilir?

  • Duş yaparken koltuk altınızı ve kasıklarınızı çok iyi yıkayın ve deodorantlı bir sabun kullanın.
  • Giysilerinizi, üzerlerinde bakterilerin yaşamaması için her gün değiştirin ve sık sık yıkayın.
  • Pamuk gibi doğal kumaşların teri daha iyi emdiğini ve daha çabuk buharlaşmasını sağladığını unutmayın.
  • Deodorantlar sadece kötü kokuyu önlerken, anti-perspirantlar alüminyum klorid maddesi içerdikleri için terlemeyi azaltırlar.
  • Bir miktar sodyum bikarbonatı direkt olarak koltuk altınıza uygulamak ise, kötü koku sorununu çözmek için doğal bir yöntem.
  • Terlemeyi azaltmak için reçeteyle alınabilecek ilaçların ise bazı yan etkileri olduğu belirtiliyor.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

Nasıl bir ilac ben menopoza gırdım cok sınırlı ve gergin oluyorum içe bilirmiyım rd yazmış faydası varmı
Magne fort.kroner kalp hastası.iki kere anjiyo olup üç damar tıkanıklığı giderilmiş hastaya Bu ilacı SGK ödermi??
...