Ciltte çıkan bu benler bazen insan hayatını tehlikeye sokarak cilt kanserine neden olabilir. Cilt kanserini önlemek için ise, Foto Finder Digital Dermatoskopi cihazıyla çıkarılan ben (nevus) haritası sayesinde erken teşhis ve tedavi sağlanabilir.
Yüksek teknolojinin sağladığı imkanlar sayesinde benlerde, gözle muayenenin saptayamadığı detaylar saptanabiliyor ve dijital dermatoskopi ile doğru teşhis oranları arttırılıyor. YDÜ Hastanesi, Dermatoloji Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Aslı Kaptanoğlu'nun yaptığı açıklamaya göre; “Tüm vücut ben haritası”yla, vücuttaki bütüm benlerin yüksek kalitede görüntülerinin kaydedilebildiğini ve zaman içinde yeni gelişen benler veya mevcut benlerde olan değişiklikleri saptayabildiklerini belirtiyor.
Dermatoskop yardımıyla pigmentli lezyonların 30 kat büyütülebildiğini ve bilgisayar sayesinde bu benlerin, bazı kriterler ve matematiksel analizlerle değerlendiğini belirten Kaptanoğlu; dijital dermatoskopla saptanabilen ve saklanabilen ben haritalarındaki değişikliklerin periyodik olarak takip edilmesinin de büyük önem taşıdığını vurguluyor.
Benlerde asimetri, sınır düzensizliği, benin birden çok renk içermesi, belirgin büyüme, iltihabi reaksiyon ya da kanama cilt kanseri belirtisi olabilirken; değişik görünümlü, hızlı büyüyen, pigmentte bir lezyonun saptanması durumunda da acilen bir dermatoloji uzmanına başvurulması gerekiyor.
Açık tenli, açık renk gözlü, kızıl-sarı saçlı veya kolaylıkla güneş yanığı gelişebilen deri tipine sahip kişiler, uzun süre veya aralıklı olarak yoğun güneş ışığına maruz kalmış kişiler, ailesinde deri kanseri ‘malign melanom’ olan kişiler, anormal (atipik) görünümlü (displastik) nevüsü olan kişiler ve doğumsal çok sayıda benleri olan kişiler otomatik olarak cilt kanseri gelişimi açısından risk grubunda yer alırlar.