Prof. Dr. Yonca Tabak; güneş alerjisi ile güneş yanığının en belirgin farkını şöyle açıklıyor: “Güneş alerjisinde ciltte kızarıklık, şişme ve kaşıntı; güneş yanığında ise, acıma ve yanma görülür. Alerjinin oluşması için uzun süreli güneşlenmeye gerek yoktur. Güneş ışınlarının cilde az miktarda ulaşması sonucunda bir tür kurdeşen döküntüsü şeklinde alerji görülebilir. Yanık ise daha uzun sürede güneşe maruz kalma sonucunda oluşur.”
Prof. Dr. Tabak; güneş alerjisinin genellikle vücudun yüz ve kol dışındaki, kışın güneş görmeyen bölgelerinde geliştiğine değinerek güneş yanığının iyileşme sürecinin daha uzun süreli olmasına karşın güneş alerjisinin güneşten uzaklaştıktan 24 saat sonra geçebildiğini belirtti. Tabak; “Yapılan araştırmalar sonucu bu alerjinin, güneş ışığı ile şekil değiştiren cilt proteinlerine karşı bedenin verdiği bir tür tepki olduğu düşünülüyor” diyerek nadir de olsa çok ağır vakalarda anafılaksi denilen tüm vücudu etkileyen döküntü, şişme ve tansiyon düşüklüğünün gözlendiğini, hayatı tehdit edici durum gelişebildiğini dile getirdi.
Güneş Alerjisinin Testi Nasıl Yapılıyor?
Prof. Dr. Tabak, güneş alerjisi testinin değişik dalga boyundaki ultraviole ışığına cildin verdiği tepkiyle ya da doğal güneş ışığı kullanılarak alerji uzmanları ve dermatologlarca yapıldığını belirtti. Tedavide, ağızdan alınan alerji ilaçlarının ve haricen sürülen kortizonlu kremlerin, çok ağır vakalarda ağızdan alınan kortizon tabletlerinin kullanıldığını, uzun süreli tedavinin ise cildin kısa sürelerle ancak defalarca güneşe maruz kalması sağlanarak duyarsızlaşması sonucunda gerçekleştirildiğini açıkladı. Prof. Dr. Tabak, alerjisi olan kişilerin öğle saatlerinde dışarı çıkmamalarını, çıktıkları takdirde güneşten korunmaya yönelik en uygun kıyafetleri tercih etmelerini tavsiye ediyor.