Güneş Kremlerine Fazla Güvenmeyin

Güneş Kremlerine Fazla Güvenmeyin

Yaz gelince tatilde yanımızdan ayırmadığımız güneş kremleri bizi güneşin zararlı etkisinden gerçekten koruyor mu?

Yaz gelince tatilde yanımızdan ayırmadığımız güneş kremleri bizi güneşin zararlı etkisinden gerçekten koruyor mu? 

EWG (Environmental Working Group - Çevre Çalışma Grubu)'nun hazırladığı rapora göre, güneş kremlerinin geliştirildiği, ancak 5 markalı üründen 3'ünün cildinizi güneşin zararlı etkilerinden yeterli derecede korumadığını, bazı zararlı kimyasallar içerdiği belirtiliyor. 

Grubun üst düzey başkan yardımcısı Jane Houlihan, güneş kremi üreten endüstriye "-C" notu verdiğini belirterek, " Firmalar, benim kitabımda D notundan -C'ye yükseldi. Endüstri müşterilerini UVA radyasyonundan korumak için yeterince çalışmıyor" dedi. 

Endüstrinin konuşmacısı, EWG 2009 Güneş Kremi Rehberi isimli raporun eksik hazırlandığını iddia ediyor. WebMD için raporu gözden geçiren dermatologlar, övgü ve eleştirilerini açıkladılar. Bazı noktaların kesinlikle doğru olduğunu söyleyen dermatologlar, bu raporun bir bakıma yaygaracı niteliğe sahip olduğunu ifade ettiler. 

Bir başka dermatolog ise raporu cesaret kırıcı bulduğunu, fakat güneş kremleri için gereken farkındalığı artıracağını belirtti. 

Güneş Kremlerinin Etkinliği 

Bu yılki raporda en az tavsiye edilen bin 572 güneş kremi, dudak koruyucusu, en az 15 faktörlük güneş koruması içeren günlük nemlendirici kremler incelendi. EWG'ye göre, bu yılın çalışması geçmişteki gibi tetikleyiciydi, çünkü Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), güneş kremleri için kapsamlı bir güvenlik standardı düzenlemedi. Kuruluş, UVB koruması için tüzükler hazırladı, ancak UVA koruyuculuğu için karar askıda duruyor. 

UVA ışınları cilt sarkmaları ve kırışıklıklarıyla ilişkiliyken, son yıllarda bu ışınların cilt kanseriyle de ilişkili olduğu bulundu. UVB ışınları ise cilt kanserine ve güneş yanığına neden oluyor. 

Hatalar ve Gelişmeler 

EWG'ye göre, güneş kremi ürünleri ve endüstrisinin hataları şunlar: 

  • Ürünlerin sadece yüzde 5'i güvenlik ve etkinlik kriterlerini uyguluyor. Bu uygulama UVA ve UVW ışınlarını engelliyor, değişmezliğini sürdürüyor ve ürünlerde sağlığı tehdit eden koşullar bulunmuyor ya da çok az bulunuyor. 
  • Ürünler, tam gün koruma gibi sözler vererek abartılıyor. 
  • Birçok sprey ve pudra ürünü çok küçük, nano-ölçekte içeriklere sahip. Bunlar akciğerlerde kolayca emilebiliyor ve problemlere yol açabiliyor. 
  • Gruptaki bilimbadamları, bu yılki mevcut güneş kremlerinin yüzde 70'inin güçlü UVA filtlereler içerdiğini buldular. UVA korumasını artırmak için yeniden formüle edilen markalar arasında, Solbar, Zia Natural Skincare, Nivea, L'Oreal, and Hawaiian Tropic yer alıyor. 
  • Güneşin UVB ve bazı UVA ışınlarına karşı koruyucu olarak kullanılan ajan olan oxybenzone, bu yılki güneş kremlerinde yüzde 19 oranında daha az bulunuyor. 

EWG'nin raporuna göre, kullanılması önerilmeyen güneş kremleri ise şöyle: Coppertone NutraShield, Sunscreen Lotion SPF 30; Neutrogena Ultra Sheer Dry-Touch Sunblock, SPF 30; Huggies Little Swimmers Sunscreen, Moisturizing Blue Melon Splash; Jason Natural Cosmetics Sunbrellas: Complete Block Spray, SPF 26; CVS Sport Sunblock Lotion, SPF 30 

Rapora Endüstrinin Cevabı: 

Endüstri grubundan Kişisel Bakım Ürünleri Konseyi'nden bilim adamı raporun bilimsel olmadığını ve asılsız olduğunu söyledi. Raporda çok fazla eksiklik, hata olduğunu söyleyen bilim adamı, nereden başlayacağını bilmenin çok zor olduğunu ifade etti.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

Nasıl bir ilac ben menopoza gırdım cok sınırlı ve gergin oluyorum içe bilirmiyım rd yazmış faydası varmı
Magne fort.kroner kalp hastası.iki kere anjiyo olup üç damar tıkanıklığı giderilmiş hastaya Bu ilacı SGK ödermi??